PL Topo 2015.1 & 2015.2
PL Topo 2015.1 & 2015.2
Majówka już za chwilę, to dlaczego by nie wybrać się na nią z najnowszą mapą?
Zaktualizowane wersje map 2015.1 dostępne są już do pobrania ze strony aktualizacji.
Re: PL Topo 2015.1
Majówka majówką, pobrałem z ważnego konta i zonk nie można odblokować mapy, coś często słyszę o takich problemach, niestety wolna sobota niedziela, kwietniowa majówka 
Jędrek
Nuvi 2495LT, etrex 20, GPSMAP60cs, GPSMAP67 , Nuvi 205
, GPmapa, UMP, Topo, PL Topo
Jeżeli kupiłeś mapę rok temu, to możliwe, że klucz odblokowujący jest nieco starszy i już nie wystarcza na najnowszą wersję. Skontaktuj się z Azymutem, żeby wyjaśnić sprawę.
Mapę kupiłem dokładnie 06.06.2014 więc powinno wszystko działać, widać coś jest niedopracowane, dopiero dziś dostałem nowy odblokowujący klucz po godzinie 12, ( trochę to trwało) niby nic, a takie proste sprawy jednak rzutują na całość.popej pisze:Jeżeli kupiłeś mapę rok temu, to możliwe, że klucz odblokowujący jest nieco starszy i już nie wystarcza na najnowszą wersję. Skontaktuj się z Azymutem, żeby wyjaśnić sprawę.
Jędrek
Muszę stwierdzić, że w Azymucie panuje lekki bałagan. Pierwsza wersja Topo 2013- padła mi karta firmowa. Ponieważ byłem w pobliżu, poszedłem do sklepu na Corazziego i kupiłem nową mapę. Mea culpa... nie chciało mi się bawić w biurokrację, reklamować itd. W domu wsadziłem nową kartę do czytnika i ... a ku ku! Brak PlTopo i unlocka.
Sama Europa. Ściągłem więc 2014.1 i o dziwo chodził na starym unlocku made in 2013; to samo następne wersje 2 do 4. Znów nie chciało mi się reklamować, skoro wszystko działało cacy. 
Etrex "żółtek" jako pamiątka (działa). Oregon 600 + mapy UMPowe
+ kmz-y. I PLTopo oczywiście.
+ kmz-y. I PLTopo oczywiście.
Mam licencję do końca maja br., ale również mi nie działa. Wróciłem do wersji 2014.4.
Po drugie, różnica między 2014.4 a 2015.1 to raptem około 10 mb, więc to tylko kosmetyka.
Po drugie, różnica między 2014.4 a 2015.1 to raptem około 10 mb, więc to tylko kosmetyka.
Teoretycznie nie powinno być tego typu przypadków. Z tego co wiem, Azymut dba, żeby w sprzedaży były zawsze aktualne wersje mapy, których klucz odblokowujący powinien wystarczyć na cały rok. W razie problemów Azymut przesyła nowszy klucz odblokowujący, zgodnie z datą zakupu.
Każda kolejna wersja mapy korzysta z aktualnych danych od Emapy i aktualnych danych OSM. Czyli te 10MB to są poprawki błędów, nowe drogi, szlaki itp. Czasami zdobywamy nowe źródła danych i je integrujemy z mapą, wtedy przyrost rozmiaru może być większy.
Każda kolejna wersja mapy korzysta z aktualnych danych od Emapy i aktualnych danych OSM. Czyli te 10MB to są poprawki błędów, nowe drogi, szlaki itp. Czasami zdobywamy nowe źródła danych i je integrujemy z mapą, wtedy przyrost rozmiaru może być większy.
jakimś cudem straciłem gmapsupp.unl na karcie (*.img też) - eAzymut szybko pomógł i podesłał mi unl - zapodałem na karte, no i TOPO ożyło w menu edge1000 
Czy do tej mapki jest jakieś "społecznościowe wsparcie" ,czyli "Ścieżki PL" ?
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Zdecydowanie coś poszło nie tak. Napisałem gdzie trzeba, otrzymałem .unl, i mapa 2015.1 śmiga bez problemów.
P.S. A propos, gdzie składać nieścisłości, ostatnio znalazłem błędne poprowadzenie szlaku w masywie Magurki (b.Mały) - wyśle zrzut faktyczny oraz naniesione prawidłowo modyfikacje.
P.S. A propos, gdzie składać nieścisłości, ostatnio znalazłem błędne poprowadzenie szlaku w masywie Magurki (b.Mały) - wyśle zrzut faktyczny oraz naniesione prawidłowo modyfikacje.
Większość danych mapowych pochodzi od Emapy. Błędy można zgłaszać na stronie PL Topo, która współpracuje z serwerem Emapy:
http://garminwpolsce.pl/map.html
Trzeba kliknąć prawym klawiszem myszy w obiekt i wybrać z menu "Zgłoś poprawki". W okienku, które się pojawi można załadować dodatkowe pliki, np. ślad.
http://garminwpolsce.pl/map.html
Trzeba kliknąć prawym klawiszem myszy w obiekt i wybrać z menu "Zgłoś poprawki". W okienku, które się pojawi można załadować dodatkowe pliki, np. ślad.
przejechalem dzisiaj rowerem kawalek i miedzy innymi znalazl sie czerwony szlak na poludnie od Warszawy (OTWOCK, Jozefow). Rzeczywistosc kompletnie rozjechala sie z najnowsza mapa.
Zalaczam track tak jak wyglada to naprawde majac nadzieje na korekte w kolejnym wydaniu mapy
Edit.
Zglosze oficjalnie wg wcześniejszego (przeoczonego) posta
Zalaczam track tak jak wyglada to naprawde majac nadzieje na korekte w kolejnym wydaniu mapy
Edit.
Zglosze oficjalnie wg wcześniejszego (przeoczonego) posta
- Załączniki
-
- czerwonyRzeczywisty2015.gdb
- (37.18 KiB) Pobrany 381 razy
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
@MaciekP
Nie korzystam normalnie z PL_TOPO, ale przypadkiem będąc w okolicy znalazłem takiego babola:
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=13 ... n=21.14308
W tym miejscu na PL_TOPO 2015.1 jest przejście piesze przez Jeziorkę i szlak zielony. Gdybyś chciał eksplorować ten odcinek z PL_TOPO zabierz kalosze, albo lepiej wodery
Rzeczywistość jest inna, przejścia tam brak.
Nie korzystam normalnie z PL_TOPO, ale przypadkiem będąc w okolicy znalazłem takiego babola:
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=13 ... n=21.14308
W tym miejscu na PL_TOPO 2015.1 jest przejście piesze przez Jeziorkę i szlak zielony. Gdybyś chciał eksplorować ten odcinek z PL_TOPO zabierz kalosze, albo lepiej wodery
Rzeczywistość jest inna, przejścia tam brak.
Forerunner 110 | 735XT
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO
Nuvi 2545LMT
Dash Cam 56
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO
Nuvi 2545LMT
Dash Cam 56