Gdzie znajdę mapę Polski?

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Gdzie znajdę mapę Polski?

Postprzez JS 2030 Przemyśl » So, 31 mar 2007 18:19

Dzisiaj dostaliśmy gratis eTrex Vista od naszego strzelca, który wrócił z misji w Kosovie. W związku z tym ma pytanie, czy jest możliwość wgrania do niego czegoś takiego jak mapa bazowa, która zawierałaby obszar Polski ? Czy coś takiego w ogóle istnieje i jeśli tak to skąd można taką mapę ściągnąć ?
Związek Strzelecki "STRZELEC" Organizacja Społeczno Wychowawcza
Jednostka Strzelecka 2030 Przemyśl
JS 2030 Przemyśl
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 13:31
Lokalizacja: Przemyśl

Postprzez yaro » So, 31 mar 2007 18:40

Mapa bazowa to jest mapa ktora jest wgrana od pocztaku i nie da jej sie zmienic ani skasowac, jest ona malo dokladana, dlatego sa mapy dodatkowe. Map dodatkowych polski jest kilka, Nawigator mapa polski, gpmapa5 lub city navigator9. Nawigator mapa polski nie ma routingu czyli kalkulacji trasy po drogach tylko w lini prostej ale jest najtansza , gpmapa i city navigator wspieraja routing ale nic to nie da w odbiorniku ktory nie posiada takiej funkcji (vista czarno biala nie ma routingu) i sa drozsze. Jak scignac nie pytaj, bo przeciez za darmo zaden producent nie udostepnia map, a nie legalne sciaganie pozostawie bez komentarza bo kto bedzie chcial sciagnac sciagnie i tak. Zaznaczam ze gpmapy w wersji 4 i 5 jak rowniez city naviagtora w pirackiej wersji nie uzyjesz w swoim odbiorniku gdyz trzeba je odblokowac specjalnym kodem po zarejestrowaniu mapy, tak wiec nie ma co probowac,a nawigator nie jest tak drogi wiec mozna kupic (jesli dobrze pamietam okolo 300zl).
Pozdrawiam Yaro
Avatar użytkownika
yaro
 
Posty: 74
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 13:42
Lokalizacja: Józefów

Re: eTrex Vista

Postprzez Azzie » So, 31 mar 2007 19:11

JS 2030 Przemyśl napisał(a):Dzisiaj dostaliśmy gratis eTrex Vista od naszego strzelca, który wrócił z misji w Kosovie. W związku z tym ma pytanie, czy jest możliwość wgrania do niego czegoś takiego jak mapa bazowa, która zawierałaby obszar Polski ? Czy coś takiego w ogóle istnieje i jeśli tak to skąd można taką mapę ściągnąć ?


A jaka to Vista? Czarno-biała, czy C lub Cx? Jeśli to coś z współczesnych modeli (kolorowa), to:


Jeśli model starszy, to warto spytać właścicieli jak nowe produkty na tym chodzą. Wtedy w grę wchodzi też starszy GPS Nawigator.
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Avatar użytkownika
Azzie
Radny
 
Posty: 913
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 1:20
Lokalizacja: Zurich

Postprzez yaro » So, 31 mar 2007 19:34

Zalozylem ze to odbiornik czarnobialy bo nie bylo napisane c lub cx, jesli cx to albo gpmapa albo city naviagtor (obie wspieraja routing a rozmiarem mapy sie nie trzeba przjmowac bo odbiornik jest na karty wiec cala mapa sie zmiesci), jesli czarnobialy to chyba bedzie najlepszy nawigator mapa polski, mapy zajmuja najmniej i najwiekszy obszar sie zmiesci w pamieci 24mb a pokrycie drog jest dosc dobre, jesli wersja c to ciezko wybrac niby obsluguje routing ale takie mapy duzo zajmuja i maly obszar wejdzie na ta sama pamiec co w czarnobialej.
Pozdrawiam Yaro
Avatar użytkownika
yaro
 
Posty: 74
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 13:42
Lokalizacja: Józefów

Postprzez JS 2030 Przemyśl » So, 31 mar 2007 21:55

Jest to zwykła czarno-biała eTrex Vista.
Mamy też GPSMap 60CSx + 1 GB Kingston + GPMapa 5.0 i pomiomo, iż są to odbiorniki innej klasy, porównując je jestem po prostu cieakawy jakie mapy można wgrać do visty, uwzględniając oczywiście pojemność pamięci.
Związek Strzelecki "STRZELEC" Organizacja Społeczno Wychowawcza
Jednostka Strzelecka 2030 Przemyśl
JS 2030 Przemyśl
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 13:31
Lokalizacja: Przemyśl

Postprzez Azzie » So, 31 mar 2007 22:15

Uzupełniając więc powyższy zestaw linków (dla urządzeń z automatycznym wyznaczaniem tras), dla starszych urządzeń można polecić:
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Avatar użytkownika
Azzie
Radny
 
Posty: 913
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 1:20
Lokalizacja: Zurich

dot.GPMapa link Azziego

Postprzez Gary » Śr, 11 kwi 2007 8:22

Za rada Azziego ściągnąłem demo GPMapy aby sprawdzić różnicę pomiędzy City Navigator Europe NT v9 którą mam zainstalowaną w nowo zakupionej nuvi-350.I tu zaczął się problem.Na komputerze z XP ściągnięty plik nie chce się otworzyć wyskakuje mi błąd (Failed to openEXE).Czy ktoś może mi pomóc.Wydaje mi się,że robię wszystko zgodnie z instrukcją GPMapa Demo.Myślałem,że ściągnięty plik jest nie kompletny ale kolejne ściągnięte pliki zachowują się tak samo.Czy to jest wina pliku czy też mojego Windowsa ?
Gary
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 08 kwi 2007 8:38
Lokalizacja: Belsk Duz

Re: dot.GPMapa link Azziego

Postprzez Drogowiec » Śr, 11 kwi 2007 19:34

Gary napisał(a):Czy to jest wina pliku czy też mojego Windowsa ?


Raczej Windows mięsza, bo u mnie zaskoczyło bez problemów


Pozdrówka
Kuba
Avatar użytkownika
Drogowiec
Bywalec
 
Posty: 251
Dołączył(a): Pn, 19 mar 2007 22:12
Lokalizacja: Łódzkie

Re: eTrex Vista

Postprzez Mietek S. » Cz, 09 sie 2007 14:13

[*]http://www.ump.waw.pl/ (dobry produkt za darmo, pokrycie w wybranych rejonach Polski wręcz rewelacyjne)

Ściągnąłem ją i nie wiem co mam dalej robić. Plik jest zapisany jako CD-Image Plik (z rozszerzeniem IMG). Jak to "ugryźć" ? Otwiera mi się Nero, ale płyta nagrać się nie chce.
Pozdrawiam,
Mietek
Nuvi 760; 60CSx
Mietek S.
 
Posty: 95
Dołączył(a): Cz, 05 lip 2007 12:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: eTrex Vista

Postprzez Magnoom » Cz, 09 sie 2007 14:20

Mietek S. napisał(a):[*]http://www.ump.waw.pl/ (dobry produkt za darmo, pokrycie w wybranych rejonach Polski wręcz rewelacyjne)

Ściągnąłem ją i nie wiem co mam dalej robić. Plik jest zapisany jako CD-Image Plik (z rozszerzeniem IMG). Jak to "ugryźć" ? Otwiera mi się Nero, ale płyta nagrać się nie chce.
A masz program MapSource :?: Aaaa wszystko jest w FAQ na cytowanej stronie projektu (Q1, Q2).
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1767
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Re: eTrex Vista

Postprzez Mietek S. » Cz, 09 sie 2007 14:40

Magnoom napisał(a):
Mietek S. napisał(a):[*]http://www.ump.waw.pl/ (dobry produkt za darmo, pokrycie w wybranych rejonach Polski wręcz rewelacyjne)

A masz program MapSource :?
Mam.

Aaaa wszystko jest w FAQ na cytowanej stronie projektu (Q1, Q2).

Dzięki. Teraz sobie dam radę, ściąga mi sę plik z rozszerzeniem .exe, a to już przerabiałem przy innych mapach.
Pozdrawiam,
Mietek
Nuvi 760; 60CSx
Mietek S.
 
Posty: 95
Dołączył(a): Cz, 05 lip 2007 12:16
Lokalizacja: Sosnowiec


Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości