Po włączeniu po około 3-6sek resetował się… i tak w kółko. (na baterii i zasilaczu ten sam objaw)
Najciekawsze jest to, że ten właśnie egzemplarz był wczoraj na diagnozie
w firmie ATM w Warszawie… czyli taki drugi EXCEL ale z wyłącznością na odbiorniki
lotnicze Garmina.
To co właściciel tam usłyszał to usterka przetwornicy napięciowej… diagnoza na pierwszy rzut oka słuszna.
Rozwiązanie problemu zaproponowane przez ATM.... wysłanie Garmina do UK i tam będzie wymiana na nowy,
bo i tak nikt tego nie naprawia.. tzn. nie lutuje, nie mierzy miernikami, oscyloskopami, itd.
Jako, że Garmin jest po gwarancji to taka naprawa/wymiana kosztuje około ½ ceny nowego

Rozbebeszyłem całego 296 i podpinam się oscyloskopami, miernikami…cuda wianki.. i wszystko ok (!?)
..... dla porównania parametrów pracy miałem drugiego na 100% sprawnego 296.
Elektronika po pomiarach wyglądała na sprawna. To pomyślałem, że problem może leżeć po stornie firmwaru.
Robiłem HARD i MASTER resety i nic nie pomagało.
Wgrywałem firmware od nowa (v4.90).. też żadnej poprawy.
No i… wgrałem starszy firmware… v4.80 !!!!
Jak ręką odjął… problemu nie ma !!!
Pogooglowałem trochę.. i jak się okazało problem znany z 276C (jakby nie było to prawie identyczne urządzenia).
W przypadku 276C problem taki pojawiał się przy firmware niższych od v4.10.
To tyle

No to jak już porozkręcałem 296 to porobiłem fotki i chce Wam pokazać jak wygląda Garmin 296/276C od środka.

ZPT – Zajęcia Praktyczno Techniczne

Puzzle…. i działa

Tylna ściana i różne rodzaje podłączeń portów zewnętrznych do płyty głównej

Model ekranu LCD użytego w 296/276C to SHARP LQ038J7DD01.

Serce odbiornika
Co można z tego wszystkiego wywnioskować to fakt, iż ludzie z ATM mają małe doświadczenie z serwisowaniem sprzętu jaki sprzedają.
W sumie naprościej i najłatwiej jest kazać klientowi zapłacić góre kasy za wymiane... i mieć go "gdzieś".