UMP-pcPL dla MacOS

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

UMP-pcPL dla MacOS

Postprzez frasun » Cz, 31 sty 2008 22:49

W związku z pojawieniem się aplikacji Garmina dla MacOS: MapInstall i Bobcat, na ump.waw.pl pojawiać się będzie Macowa wersja mapy UMP-pcPL NT. Ponieważ jej konwersja to ręczny proces, będzie uaktualniana w miarę możliwości regularnie. ;-)
Mapę można pobrać ze strony ump.waw.pl:
http://ump.waw.pl/update/UMP-pcPL.tgz

Poniżej krótka instrukcja pobierania i instalacji:
Przed pobraniem mapy należy zainstalować ze strony garmin.com aplikację MapInstall i / lub Bobcat.
Mapę pobieramy ze strony ump.waw.pl -> różne wersje
Obrazek Obrazek

Po pobraniu, należy otworzyć archiwum TGZ i uruchomić jego zawartość GMAPI.
Obrazek

Uruchomienie GMAPI (tzw. dwuklik myszą :lol:) rozpoczyna instalację mapy przy pomocy aplikacji MapManager, która jest integralną częścią Bobcat i MapInstall.
Obrazek

Po zakończonej instalacji możemy rozpocząć korzystanie z aplikacji Bobcat lub MapInstall.
Obrazek
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez popej » Cz, 31 sty 2008 23:20

Zupełna egzotyka dla mnie, ale podoba mi się, że o tym pomyślałeś ;-)

Nie zapomnij dopisać linku do angielskiej wersji strony. Dość często mi się zdarza promować UMP na zagranicznych forach, mapa dla Maca na pewno zrobi dobre wrażenie ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE, UMP; S2+, viago, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6825
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez kwieto » Pn, 23 cze 2008 21:15

Pięknie działa, tylko dlaczego w Bobcat'cie mam np. lasy na pomarańczowo? :"P
Nie znam zbyt dobrze Bobcata a opcji zmiany kolorów nie widzę - tak ma być, czy to ja coś poknociłem?
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2509
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez frasun » Wt, 24 cze 2008 9:06

kwieto napisał(a):Nie znam zbyt dobrze Bobcata a opcji zmiany kolorów nie widzę - tak ma być, czy to ja coś poknociłem?

PowerPC?
Leopard, czy Tiger?
Objaw znany z Power PC (na Intelu + Leopard chodzi poprawnie), najwyraźniej Bobcat nie radzi sobie z typami...
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez kwieto » Wt, 24 cze 2008 10:26

Tak, PowerPC, Leopard.
Ciekawe czemu na Intelu z tego co mówisz jest dobrze...

A jak to wygląda po wgraniu do odbiornika?
Utrzymuje się pomarańczyk, czy wracają normalne kolory?
W sumie nie pogniewałbym się na pomarańczowe lasy, wyglądają dość malowniczo.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2509
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez frasun » Wt, 24 cze 2008 16:45

kwieto napisał(a):Utrzymuje się pomarańczyk, czy wracają normalne kolory?

Wracają normalne kolory. Śmieszne, że to kwestia PowerPC...
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez kwieto » Wt, 24 cze 2008 19:45

Pewnie skopali coś w kompilacji pod PPC, choć nawet UniversalBinary chyba ma te same źródła i tylko kompilacja jest inna. Nie znam się na tym, dość że się zdarzają takie akcje, że coś dobrze chodzi na PPC a na Intelu nie, albo na odwrót.
Generalnie rzecz jest do przeżycia, a sam zaczynam się mocniej przyglądać Bobcatowi.
Ostatnio edytowano Cz, 11 gru 2008 12:42 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2509
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez kwieto » Pt, 27 cze 2008 8:44

Ciekawe - przerobiłem sobie jakąś mapkę na pececie pod Bobcata (okolice Białegostoku) i ta ma poprawne kolorki...
Wyglądałoby na to, że to jednak błąd po stronie UMP?

Inna rzecz, że przy konwertowaniu niektórych map krzyczy mi że nie ma do nich numeru seryjnego (mapy są darmowe) i nie może skończyć konwersji.
Ale to temat na inny wątek, najpierw muszę przysiąść i sprawdzić która dokładnie mapa robi problem
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2509
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez frasun » Pt, 27 cze 2008 9:00

kwieto napisał(a):Wyglądałoby na to, że to jednak błąd po stronie UMP?

Marudzisz, każda mapa posiadająca plik TYP jest wyświetlana nieprawidłowo.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez kwieto » Pt, 27 cze 2008 12:33

A-cha. Ja się nie znam, myślałem że wszystkie mają pliki TYP.
Ostatnio edytowano Cz, 11 gru 2008 12:42 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2509
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: UMP-pcPL dla MacOS

Postprzez wodnik7 » Cz, 11 gru 2008 11:53

Witam,

od kilku dni nie ma mapy dla maka - tzn jest o wielkosci 0 ;)

Da sie naprawic? Dziekuje!
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 333
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Re: UMP-pcPL dla MacOS

Postprzez lemmy108 » Pt, 29 sty 2010 15:09

Witam serdecznie
jestem tu nowy, pozdrawiam wszystkich i mam pytanie co aktualnie z mapą pod maca? link nie działa u mnie
Leszek
lemmy108
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt, 29 sty 2010 11:30

Re: UMP-pcPL dla MacOS

Postprzez frasun » Pt, 29 sty 2010 15:31

Która wersja mapy nie działa? Zepsuta jest "tylko" wersja ogonkowa.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: UMP-pcPL dla MacOS

Postprzez lemmy108 » So, 20 lut 2010 11:46

nie działa - od Frasuna: wersja NI (zip 130M z 08.02 10:39)
wyświetla się komunikat -zabroniony dostęp, error 403
lemmy108
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt, 29 sty 2010 11:30

Re: UMP-pcPL dla MacOS

Postprzez kejf » N, 21 lut 2010 23:37

Hej!
wiadomo co jest z tą wersją dla Mac'a ?
było wielkie hurrra a teraz klapa ... nie ma się tym kto zająć ?
może mogę jakoś pomoc ?
niech ktoś zabierze głos w tej sprawie

pozdrawiam
kejf
kejf
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 05 sie 2009 13:19

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości