Oregon 700 zużycie energii

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
amado
Początkujący

Oregon 700 zużycie energii

Post autor: amado »

Witam,
Mam pytanie do użytkowników Oregona 700 ( i pokrewnych).
Otóż od niedawna stałem się posiadaczem 700 i zauważyłem, ze bateria ( oryginalny pakiet garmina) wyjątkowo krótko trzyma tj ok 5h.
Wsadziłem inne baterie Ni-MH, ale wydaje się że czas pracy wydłużył sie do ok 7h (testy trwają).

I tu pojawia się pytanie, przy co ważne standardowych ustawieniach ( bez włączania funkcji oszczędności baterii, itp) ile czasu trzymają wasze urządzenia przy uruchomionej jednej aktywności ?
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: Oregon 700 zużycie energii

Post autor: Marko »

Cenne informacje o zużyciu energii są dostępne na stronie GPSrChive.com: start ~300 mA, ekran Menu ~100 mA, przerysowanie mapy i wybrane pulpity/dashboardy (mapy, satelity, stoper) + ~50-60 mA. Przy oszczędzaniu baterii ~80 mA.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
epkchmiele
Bywalec

Re: Oregon 700 zużycie energii

Post autor: epkchmiele »

Może i oregona 700 można zmusić do dłuższej pracy. Na 650 taki wynik :shock:
Bateria litowo-jonowa. Na pełnym podświetleniu ekranu i częstego używania ekranu 14h, ale że akumulator ma 1,5v jak bateria więc ekran mocno świeci i można zmniejszyć na 80 % co wydłużyło czas na 18,38 h.
Myślałem że nie będzie działać z ręczniakiem, ale działa, nie pokazuje tylko spadku wskaźnika naładowania ponieważ akumulator do końca trzyma stałe napięcie. Kiedy zmniejszy napięcie do 1.1v to w trybie typ baterii litowe pokaże czerwone pole a alkaliczne zmniejszy podświetlenie ekranu, przy czym jest jeszcze około 2h do całkowitego wyłączenia ręczniaka. Trzeba dokupić specjalną ładowarkę same baterie mają wskaźnik rozładowania i naładowania. Miłego używania :D
https://allegro.pl/oferta/akumulatorek- ... 5028444217
Załączniki
91.jpg
91.jpg (38.89 KiB) Przejrzano 4937 razy
ODPOWIEDZ