Marko pisze: 04 wrz 2025, 05:47Poza tym, kto, poza maniakami, kupuje ręczniaka do nawigacji na rowerze?!?
Niektórzy używają odwrotnie - Garmin Edge do nawigacji pieszej, choć nie ma on trybu nawigacji pieszej.
A ręczniaki mają kolarstwo, kolarstwo rekreacyjne, MTB oraz jazda terenowa. Są też dedykowane uchwyty rowerowe.
Więc nie można powiedzieć, że to nie jest do tego przeznaczone. Myślę, że np o wiele lepiej sprawdzają się niż smartfony w kopicie, których wielu używa.
Ogólnie to nie mam żadnych zastrzeżeń do jazdy rowerowej na ręczniakach Garmina. Trasy wytycza poprawnie, przelicza, świetnie prowadzi. A jak się ma oryginalne mapy TopoActive + Velomap, to jest naprawdę spory wybór tras. TopoActive rozróżnia profile, a Velomap w większości prowadzi tak samo, ale jest za to jest stricte dla rowerów i lepiej rozpoznaje trasy rowerowe.
To nie są złe nawigacje rowerowe, zwłaszcza dla kogoś kto nie zabiera ze sobą smartfona w ogóle. A ja ostatnio nie zabieram (zegarek z eSIM wystarcza).
Jedyna wado to wspomniany brak nawigacji po śladzie. Ale to jest naprawdę jedyna wada.
roro pisze: 03 wrz 2025, 14:39Sprawdź, w jaki sposób opisany jest punkt podczas rysowania śladu i podczas wyznaczania trasy,
Działa. Zaznaczyłem punkty w BaseCamp i wytyczyłem tam trasę. Faktycznie, pomimo wskazania tylko 2 punktów od - do, trasa jest dokładnie taka jak BaseCamp.
Sprawdziłem też wyeksportowany plik GPX i faktycznie zawiera on mnóstwo danych o zakrętach, pomimo, że ja podałem tylko Start i Koniec.
To co wcześniej robiłem źle to chyba to, że punkty zaznaczałem w odbiorniku, a trasę pomiędzy nimi już w BaseCamp.
Poza tym jest różnica między takimi trasami sporządzonymi z BaseCamp a np projektowanym w odbiorniku.
Te w odbiorniku można edytować (dodawać punkty) i przez to są na bieżąco przeliczane. A te z BaseCamp nie można było edytować później w odbiorniku, ale mają stały routing.
roro pisze: 04 wrz 2025, 11:43Nawigując według śladu można mieć wskazówki nawigacyjne, tylko trzeba je umieścić w zapisie śladu, masz pole danych " Następny punkt"
możesz w nim umieścić, co tylko chcesz. Możesz dodatkowo włączyć pole danych "Dystans do następnego".
Wiem o tym. Np Locus ma taką funkcję, że dodaje punkty (alarmy) przy zakrętach. Ale to jednak nie to samo co zakręty rozpoznawane i odpowiednio wyświetlane przez odbiornik.
roro pisze: 04 wrz 2025, 11:43 rysujemy ślad w celu uzyskania toru wędrówki ( jazdy ), taki jaki oczekujemy podczas rysowania ( bez ingerencji oprogramowana), a następnie oczekujemy, żeby było wyświetlane coś,
czego nie umieściliśmy w zapisie.
Gdybyś nagrywał ślad idąc np na grzyby, to się zgodzę.
Ale wiele śladów jest generowanych przez programy mapowe i w zasadzie od samego początku powinny być trasami (a nie śladami).
Problem w tym, że chyba nie istnieje uniwersalny format wymiany tras pomiędzy różnymi systemami. To też programy eksportują trasy jako ślad, żebyś mógł np zaprojektować sobie je w OsmAnd albo Locus, a wczytać w Garminie albo iGSPORT.
Trasa jako trasa jest przenaszalna (z zachowaniem routingu) tylko pomiędzy tymi samymi systemami, a ślad jest uniwersalny (stały routing) bez względu na system.