[News] fenix 8 Pro

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

[News] fenix 8 Pro

Post autor: Zachu »

Nowy Garmin Fenix 8 Pro & Fenix 8 Pro MicroLED. Łączności LTE, dwukierunkowa komunikacjia satelitarna, jaśniejszych wyświetlaczy w tym pierwsze urządzenia które posiada wyświetlacz MicroLED.

https://www.garmin.com/en-US/p/1703902/

https://www.youtube.com/watch?v=DebaEZJ2AVQ
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Re: [News] fenix 8 Pro

Post autor: Wojtas81 »

MicroLED = brak wypaleń od statycznego obrazu oraz większa max jasność, ale też i większe zużycie energii.
LTE + inReach to kontakt na odludziach.

Choć z tego co piszą, to te LTE będzie inaczej niż w zegarkach z eSIM. To będzie po prostu uzupełnienie do łączności satelitarnej inReach, a abonament zapewni Garmin.
Sens takiego uzupełnienia jest taki, że wysyłanie wiadomości po satelitach to opłaty (lub limity), a na LTE będzie to za friko, o ile tylko jest zasięg.
Zgodnie z cennikiem.

Postęp spory, ale ceny urządzeń zabójcze. Garmin jak Apple.

PS. LTE oznacza też pobieranie efemeryd GPS (pliki EPO/CPE) bezpośrednio z Internetu, a przez to szybszy zimny start GPS nawet bez towarzyszącego telefonu komórkowego.
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: Wojtas81 »

Dodam tylko, że wg HikingGuy na tym filmiku to inReach w Fenixie, to nie to samo co w urządzeniach GPSMAP albo inReach Messenger / mini 2.

W Fenix 8 Pro jest to Skylo i żeby tego używać trzeba użyć interfejsu zegarka, a potem ręcznie skierować zegarek na satelitę. Podobnie jak to ma miejsce w Pixelu od Google.
Brakuje tu więc automatycznych śladów nawigacyjnych, jak ma to miejsce w w/w dedykowanych urządzeniach, które działają w oparciu o Iridium.
Awatar użytkownika
Yagi1970
Bywalec

Post autor: Yagi1970 »

Mam ten zegarek a dokładnie Fenix 8 Pro 51mm od kilku tygodni i jak na razie jestem coraz bardziej zawiedziony jego działaniem.
- Zacznijmy od tego że do obsługi zegarka z poziomu telefonu potrzebne są aż 4 programy (Explore,Messenger,Connect i Connect IQ) Obsługa tego jest delikatnie mówiąc kiepska i mało intuicyjna.
- Żeby zadzwonić z tego zegarka nie będąc w zasięgu sparowanego z nim telefonu potrzebny jest płatny pakiet LTE. Nie jest to takie LTE jakie znamy np z Samsunga czy Apple. Zegarek nie używa eSim tylko rozwiązania garmina. Dzwoni się przez aplikację messenger którą osoba do której dzwonimy również musi mieć zainstalowaną. Działa to fatalnie. Często zegarek podczas łączenia z LTE zawiesza się i jedynie twardy restart pomaga żeby w ogóle zadziałał. Potem jest już tylko gorzej. Na zmianę pojawiają się komunikaty "Połączenie nieudane, uaktualnij aplikację Garmin Messenger w telefonie aby wykonywać i odbierać połączenia głosowe" lub "Utracono połaczenie ze smartfonem. Przybliż się do telefonu lub zadzwoń bezpośrednio z tego zegarka" - oczywiście nie zadzwonię bo podczas szukania LTE zegarek się zawiesza. I tak w kółko.
- W menu konfiguracji z poziomu telefonu często pojawia się napis że ta funkcja jest dostępna jedynie w zegarku Fenix 8 51mm - tyle tylko że ja taki właśnie zegarek posiadam
Próbowałem napisać do serwisu garmina w Polsce ale adres jaki jest na stronie jest nieaktualny. Wysłałem więc maila na support@garmin.com ale mają w nosie klienta z Polski.
Reasumując wydałem na ten zegarek 4700zł i mam poczucie że wyrzuciłem pieniądze w błoto a serwis garmina klienta ma w dupie. Zapłacił to niech spada.
--
Pozdrawiam
Robert

GPS Map 60CSx, Vista HCx, Nuvi 2599LMT, .
ODPOWIEDZ