Nowy eTrex Touch
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 3 times
Re: Nowy eTrex Touch
Przedsprzedaż:
https://www.eazymut.pl/garmin-etrex/705 ... 40-01.html
https://www.eazymut.pl/garmin-etrex/705 ... 40-01.html
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- Marko
- Garniak
Inna strona i forum dyskusyjne: https://www.gpsrchive.com/eTrex/eTrex%2 ... /index.htm
Zgodnie z nazwą "touch", ani jednego przycisku funkcyjnego... a zima za pasem!
Zgodnie z nazwą "touch", ani jednego przycisku funkcyjnego... a zima za pasem!
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
-
- Bywalec
- Marko
- Garniak
Dużo niewiadomych, tylko kursy, ale import GPX jest. Ciekawe co z rastrami (obrazy satelitarne są w ramach subskrypcji Outdoor Maps+)???
-
- Bywalec
- Been thanked: 1 time
Mam wprawdzie H1 a nie Touch'a, ale zakładam, że to prawie to samo.
Custom Map działa, wgrane mapy do Garmina zakupione w Compassie (Bieszczady i Ojcowski Park Narodowy) działają i dobrze wyglądają.
Lepiej niż w GPSMap 67, w jakim wcześniej próbowałem rastrów. W Ojcowskim korzystałem tylko z tego podkładu i było "prawie jak na Locusie", no, dobrze, "prawie"

GPSMap H1 + Forerunner 965 + Edge 1030 Plus
-
- Początkujący
- Kontakt:
Ja planowałem zakup Edge Explore 2 jako nawigacji rowerowej, ale z tego co słyszałem od kolegi, urządzenie to głupieje w czasie wędrówek pieszych (zakłamuje dystans, dziwnie rysuje ślad). A w trakcie jazdy rowerem po Beskidach jest jednak sporo wypychania roweru lub podjazdów z prędkością pieszego.
Teraz pojawia się eTrex Touch, który ma identyczny ekran (3", 240x400) i dużo dłużej trzymającą baterię, więc mam zagwozdkę.
Nie kumam tego co piszecie o braku śladów i tras. Po nowemu to się własnie nazywa kursy. Pewnie podobnie jak w Explore 2, można sobie wyrysować ślad np. w mapy.cz a potem go wrzucić do garmina w trybie "pokaż ślad na mapie".
Trzeba poczekać na jakieś recenzje pierwszych userów - a może w międzyczasie wyjdzie Edge Explore 3.
Teraz pojawia się eTrex Touch, który ma identyczny ekran (3", 240x400) i dużo dłużej trzymającą baterię, więc mam zagwozdkę.
Nie kumam tego co piszecie o braku śladów i tras. Po nowemu to się własnie nazywa kursy. Pewnie podobnie jak w Explore 2, można sobie wyrysować ślad np. w mapy.cz a potem go wrzucić do garmina w trybie "pokaż ślad na mapie".
Trzeba poczekać na jakieś recenzje pierwszych userów - a może w międzyczasie wyjdzie Edge Explore 3.

eTrex 30x, Dakota 10, eTrex Vista HCx
Moim zdanie wygląda to troszkę inaczej.zarazek pisze: 10 paź 2025, 09:22 Nie kumam tego co piszecie o braku śladów i tras. Po nowemu to się własnie nazywa kursy. Pewnie podobnie jak w Explore 2, można sobie wyrysować ślad np. w mapy.cz a potem go wrzucić do garmina w trybie "pokaż ślad na mapie".
Można umieścić w odbiorniku ślad w pliku gpx lub kursu w pliku fit,
wybieramy Zapisane - Nawiguj ( ślad w formacie kursu już tam będzie)
- zależnie od uruchomionej "Aktywności" ( Metody obliczania)
kurs zostanie przeliczony na trasę lub uruchomiony jako kurs.
Podobnie miałem w Colorado, ślad uruchomiony w opcji po drogach był przetwarzany na trasę,
a uruchomiony w opcji po bezdrożach był uruchamiany jako ślad.
- Marko
- Garniak
Wahoo w opcji "Auto Pause" ma wysoko ustawiony (i prawdopodobnie niedytowalny przez użytkowanika) poziom prędkości przy którym uruchamia rejestrację śladu (aktywności), więc chyba w Edge jest podobnie - nie nadaje się do wędrówek.zarazek pisze: 10 paź 2025, 09:22 Ja planowałem zakup Edge Explore 2 jako nawigacji rowerowej, ale z tego co słyszałem od kolegi, urządzenie to głupieje w czasie wędrówek pieszych (zakłamuje dystans, dziwnie rysuje ślad).
Fimowa instrukcja obsługi na kanale YT "Garmin Training" eTrex® Touch | Beyond the Basics
-
- Początkujący
- Has thanked: 1 time
Bo wg Garmina, to nie są urządzenia do poruszania się poniżej 10 km/h, ani trzymania ich w ręce (gdy ruszasz ramieniem).zarazek pisze: 10 paź 2025, 09:22 Ja planowałem zakup Edge Explore 2 jako nawigacji rowerowej, ale z tego co słyszałem od kolegi, urządzenie to głupieje w czasie wędrówek pieszych (zakłamuje dystans, dziwnie rysuje ślad).
Nie mają też profilu nawigacji pieszej (urządzenie myśli, że jedziesz kiedy tak naprawdę idziesz pieszo).
Jednak braki można trochę załagodzić, zmieniając ustawienia wg tej strony - cytuję:
Steps to use your Garmin Edge for hiking:
- Create a new activity profile:
- Settings -> Activity profile -> Add -> Enter name for the profile
- Select “Mountain” in Default Ride Type
- Turn off “Auto Lap” and “Auto Pause” in Auto Features
- Select “Manual” in Timer Start Mode
- Then go back to the main menu
- Select Settings -> System -> Data Recording
- Change the Recording Interval to “every 1 second“
- Keep your device in your hand or outside your backpack to help the GPS connection
Problem nowych urządzeń Garmina jest jeden - błędy. A poprawki czasem coś poprawiają, a czasem psują.zarazek pisze: 10 paź 2025, 09:22Teraz pojawia się eTrex Touch, który ma identyczny ekran (3", 240x400) i dużo dłużej trzymającą baterię, więc mam zagwozdkę.
Niektóre ze starych urządzeń to zaś przysłowiowa żyleta, mimo iż stare.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
- Antonio
- Bywalec
- Kontakt:
W Edgach można ustawić ręczne uruchamianie aktywności i przy wyłączonej auto pauzie będzie rejestrował ślad i prędkość niezależnie od prędkości poruszania sięMarko pisze: 10 paź 2025, 13:58Wahoo w opcji "Auto Pause" ma wysoko ustawiony (i prawdopodobnie niedytowalny przez użytkowanika) poziom prędkości przy którym uruchamia rejestrację śladu (aktywności), więc chyba w Edge jest podobnie - nie nadaje się do wędrówek.zarazek pisze: 10 paź 2025, 09:22 Ja planowałem zakup Edge Explore 2 jako nawigacji rowerowej, ale z tego co słyszałem od kolegi, urządzenie to głupieje w czasie wędrówek pieszych (zakłamuje dystans, dziwnie rysuje ślad).
Fimowa instrukcja obsługi na kanale YT "Garmin Training" eTrex® Touch | Beyond the Basics
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
- Marko
- Garniak
Tak, to prawda.Antonio pisze: 11 paź 2025, 01:11 przy wyłączonej auto pauzie będzie rejestrował ślad i prędkość niezależnie od prędkości poruszania się
Precyzyjnie: w Wahoo też można wyłączyć Auto pause.
Ślad się wtedy rejestruje, ale nadal komputer podróży przy małych prędkościach nie wskazuje prędkości, na stromszych podjazdach podaje nachylenie 0 itp. Zapisywany ślad jest OK. Być może w nowych Wahoo i Edge to poprawiono.
- Marko
- Garniak
Wygrzebałem z lamusa nasze opinie po wypuszczeniu eTrexa SE (post z 23.03.2023 r.):
Nowy Etrex spełnia te moje oczekiwania, czyli komunikację ze smartfonem, aplikacje IQ Connect i mapy. W moim przypadku, Garmin spóźnił się jednak o 2 lata, bo w międzyczasie nabyłem już jego substytuty, czyli: TwoNav Cross Plus, Wahoo i Fenixy (lepsze, bo dodatkowo z fizycznymi przyciskami). Z tego co wiem, to Mariusz65 jest zadowolony z IGPSport BSC 300.Mariusz65 pisze: 23 mar 2023, 09:25Dlatego jestem ciekaw czy eTrex SE to będzie jakaś seria. Gdyby kolejny, wyższy model miał możliwość wgrania mapy, kolorowy ekran i funkcjonalność zegarka jeżeli chodzi o współpracę ze smartfonem to też byłbym zainteresowany.Marko pisze:Obecnie irytuje mnie jedynie brak komunikacji eTrexa ze smartfonem i brak aplikacji IQ Connect. Gdy tylko Garmin da mi takiego eTrexa, zostanie ze mną do końca
Tylko czy Garmin będzie zainteresowany stworzeniem takiego eTrexa i czy znajdzie klientów.