Jak zainstalować City Navigator 2008 ???

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
Lech-u
Początkujący

Jak zainstalować City Navigator 2008 ???

Post autor: Lech-u »

Mam u siebie na komuterze City Navigator 2008. Mam też Garmina 660 z zainstalowaną mapą CN v.9. Jak zamienić jedną na drugą?
Proszę o instrukcję (jeśli można, to dla "debili" czyli krok po kroku).
Jeśli ten temat już był, to proszę o link (ja nie mogłem znaleźć).

PS. Jak do tej pory jedyną rzeczą jaką robiłem z moim Garminem to instalacja POI za pomocą POI Loadera. Mój Garmin jest zarejestrowany na my.garmin (a więc jest legalny :):):)). Piszę to po to, żeby powiedzieć jake mam doświadczenie w zmienianiu oprogramowania w Garminie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
Awatar użytkownika
consigliero
Początkujący

Post autor: consigliero »

Własnie przed chwilą skończyłem Update do wersji 2008 i po włożeniu płytki do napędu w komputerze byłem prowadzony za rękę. Po skończeniu zarówno na komputerze jak i w Zumo pojawiła się wersja 2008. Trzeba tylko zarezerwować sobie trochę czasu , całość około godziny.

PozdrawiaM
Awatar użytkownika
Drogowiec
Bywalec

Post autor: Drogowiec »

Lech-u a czy mas zkody do Twojego urządzenia dla tej mapy? Jeśśli nie, to masz kłopot.
Poza tym mapa w Twoim Nuvi jest w innym pliku, gdyż jest preinstalowana, więc wymaga aktualizacji za pomocą innej płyty, niż mapa instalowana spod MapSource'a.

Pozdrówka

P.s. Procedurę aktualizacji opisał (wbrew pozorom DOKŁADNIE) consigliero
Kuba
Awatar użytkownika
Lech-u
Początkujący

Mój plik na komputerze nazywa się:
Garmin City Navigator Europe NT 2008 DVD.uif

Czy to nadaje się do zainstalowania na Nuvi 660 z CN v.9?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
Awatar użytkownika
consigliero
Początkujący

Nie jestem zbyt dobry w obsłudze komputera , ale nie jestem znaleźć pliku odpowiadającego za instalację. Po instalacji pliki w formacie *.img są umieszczone w folderze CNEURONT2008.

Pozdrawiam
Zumo 660 ,Zumo 550 firmware 4.8 Mapsource 6.16.2 76S,Astro 220
CNE NT 2011.2,GPMapa NT 3d 2009.4,BC reg.14, Smellybikers, UMP-pcPL 30Sep10
wojtek
Moderator

Re: Jak zainstalować City Navigator 2008 ???

Post autor: wojtek »

Lech-u pisze:Mam u siebie na komuterze City Navigator 2008.
z tego co piszesz dalej to nie masz 8)
Lech-u pisze:Mój plik na komputerze nazywa się:
Garmin City Navigator Europe NT 2008 DVD.uif
No to masz obraz DVD, zapewne jakiś torrent albo rapishare, Garmin tak nie dystrybuuje :P
Lech-u pisze:Mój Garmin jest zarejestrowany na my.garmin (a więc jest legalny :):):)).
Garmin tak, ale ten CNE ... :wink:

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Awatar użytkownika
consigliero
Początkujący

Wracając do MyGarmin ,gdzie masz zarejestrowane urządzenie ,jest tam zakładka Map Update jak tam klikniesz to są 2 opcje jesteś uprawniony do upgrade'u (darmowego lub płatnego) lub pojawi się informacja

zumo 550, Europe
No Map Updates Available
W twoim wypadku nuvi i w takim wypadku powinieneś mieć normalną legalną płytę Map Update 2008 City Navigator Europe NT.

Pozdrawiam
Zumo 660 ,Zumo 550 firmware 4.8 Mapsource 6.16.2 76S,Astro 220
CNE NT 2011.2,GPMapa NT 3d 2009.4,BC reg.14, Smellybikers, UMP-pcPL 30Sep10
grabow
Początkujący

Post autor: grabow »

Witam,
mam pytanie związane z updatem CNE9NT do CNE2008.
Od zarejestrowania sie na mygarmin i pojawienia się na moim koncie informacji, że moje zamówienie na update zostało zarejestrowane minęło już 1,5 miesiąca - a płytki ciągle nie ma. Mam obawy czy nie "zawieruszyła się" gdzieś po drodze.
Kolega, który rejestrował urządzonko później już płytkę otrzymał.
Pytanie: czy mogę zrobić update używając płytki Map Update 2008, którą on otrzymał?
pozdrawiam,
nuvi 650GP, plany na coś "terenowego"
Awatar użytkownika
Lech-u
Początkujący

Dalej mam problem z zainstalowaniem CNE 2008.
Mam MapSorce na kompie.
Mam na kompie plik "Garmin City Navigator Europe NT 2008 DVD.img".
Ale jakoś Map Source nie chce wgrać mapy.
Mam oczywiście wszystkie niezbędne numery (25 znakowy kod odblokowujący, jestem zarejestrowany na stronie myGarmin itp, itd.).
Pomóżcie.
Jak uruchomić plik o wspomnianej nawie? Jakie rozszerzenie powinien mieć plik, zeby zainstaklować go do Nuvi za pomocą MapSource?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
tagor
Bywalec

Post autor: tagor »

Widzę Lech-u że 'kombinujesz' z plikami ściągniętymi z sieci. Problem nie leży po stronie mapsource a po stronie formatu pliku. Pierw miałeś uif - jest to skompresowany obraz dysku, możesz to rozpakować i wypalić za pomocą Magic Iso. Natomiast ten "img" to prawdopodobnie także nie gotowy garminowski plik mapowy, tylko nieskompresowany obraz dysku. Ten format jest strawniejszy, aby nie wypalać możesz zamontować go programem DaemonTools czy podobnym lub wypalić Nero czy innym. Jak będziesz miał płytkę, wszystko pójdzie z górki ;-)
Awatar użytkownika
Lech-u
Początkujący

Problem polegał na czym innym niż ściaganie z sieci...
Okazało się, że pewien "magic" skopiował moją płytę na dysk (zamiast dysk uruchomić od razu z napędu) i od tego momentu zaczęły się problemy (opisane powyżej).
Jak odpaliłem płytę "tak po prostu" to Map Source zaistalował na kompie Garmin City Navigator Europe 2008 bez żadnego problemu. Musiałem wpisać w pewnym momencie 25 znakowy kod zabezieczający, ale to normalne.

Ale tu zaczął się znowu inny problem. Przy próbie wgrania tej mapy za pomocą Map Source, otrzymałem komunikat, że na moim Nuvi brakuje miejsca.
Co tym razem robię źle? Jak zwolnić miejsce w urządzeniu Nuvi 660?
Nie znalazłem w Map Source opcji pod tytułem: "zamień jedną mapę na drugą", a więc prawdopodobnie muszę usunąć coś z pamięciu Nuviego. Tylko co i jak? Od razu mówię, że nie mam MP3 ani JPG na Nuvi.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Zrób sobie kopie wszystkich plików z nuviego na PC. Następnie usuń z nuviego pliki gmapsupp.img i gmapprom.img z katalogu \garmin. Po usunięciu plików wgraj przy pomocy Mapsource całe CNE, powinno sie pojawić jako gmapsupp.img. Zmień nazwę tego pliku na gmapprom.img.

I to w sumie wszystko. Jeżeli się zmieści, to możesz nagrać kolejną mapę, np. UMP. Znowu jako gmapsupp.img i bez zmiany tej nazwy. Jeżeli zabraknie miejsca, to następne mapy nagrywaj na kartę SD.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

A czy ten CNE musi być zainstalowany cały?
Powiedzmy że użytkownik wie, ze w tym roku raczej nie odwiedzi Hiszpanii ...
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Awatar użytkownika
Lech-u
Początkujący

popej pisze:Zrób sobie kopie wszystkich plików z nuviego na PC. Następnie usuń z nuviego pliki gmapsupp.img i gmapprom.img z katalogu \garmin. Po usunięciu plików wgraj przy pomocy Mapsource całe CNE, powinno sie pojawić jako gmapsupp.img. Zmień nazwę tego pliku na gmapprom.img.

I to w sumie wszystko. Jeżeli się zmieści, to możesz nagrać kolejną mapę, np. UMP. Znowu jako gmapsupp.img i bez zmiany tej nazwy. Jeżeli zabraknie miejsca, to następne mapy nagrywaj na kartę SD.
Popei, dzięki za pomoc. Ja niestety nie jestem w pełni "kumaty". w katalogu Garmin mam takie pliki i foldery:
Diag (folder)
gpx (folder)
Help (folder)
poi (folder)
RemoteSW (folder)
vehicle (folder)
Voice (folder)
006B047800.bin (plik)
006B048201.bin (plik)
fs_image.ver (plik)
GarminDevice.xml (plik)
gmapbmap.img (plik)
gmapprom.img (plik)
gmapprom.sum (plik)
GUPDATE.GCD (plik)
nuvi_drive.ico (plik)

A więc tylko jeden z tych co mówiłeś, że trzeba usunąć znajduje się w katalogu Garmin w moim Nuvim. Tego pliku: gmapsupp.img nie mam w Nuvim.
Co zrobić?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

nocnyMarek pisze:A czy ten CNE musi być zainstalowany cały?
Powiedzmy że użytkownik wie, ze w tym roku raczej nie odwiedzi Hiszpanii ...
Nie. To wygląda podobnie jak ump. Kraje składają się z kilku części. Nie musisz nawet całych Niemiec wgrywać.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
ODPOWIEDZ