Wgrywanie nowych map do nawigacji

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Wgrywanie nowych map do nawigacji

Postprzez andrzej karpowicz » N, 23 mar 2008 13:56

Witam!
Po dłuższym czasie postanowiłem ponownie wgrać sobie nową wersje mapy UMP pcPL do swojej nawigacji, lecz niestety kompletnie zapomniałem jak się to robi :( Usiłowałem znaleźć temat którym posługiwałem się przy pierwszym wgrywaniu, lecz nie przyniosło to skutków :( :( :( Gdyby ktoś mógł podać link do tego tematu bądź opisać wgrywanie map krok po krok byłbym wdzięczny. Pozdrawiam :)
Garmin nuvi 360 NT 9.0 ALL, GP mapa
andrzej karpowicz
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 05 gru 2007 11:24

Re: Wgrywanie nowych map do nawigacji

Postprzez beetle-m » N, 23 mar 2008 17:15

andrzej karpowicz napisał(a):... bądź opisać wgrywanie map krok po krok byłbym wdzięczny. Pozdrawiam :)
Zrób kopie plików ***.img z Twojego nuvi. Pobierz plik: GMAPSUPP.ZIP (z lokalizacji: http://ump.waw.pl/update/gmapsupp-eu.zip), rozpakuj ZIP'a do postaci GMAPSUPP.IMG i wgraj do foldera \Garmin w Twoim nuvi lub na kartę SD. Pamiętaj jednak, że w pliku gmapsupp.img Twojego urządzenia znajduje się w tej chwili jakaś mapa (może GPMapa lub CNE), która zostanie nadpisana po tej operacji. Jeśli miałeś tam wcześnie UMPpcPL to wszystko o.k. Jeśli jednak inną mapę musisz pomyśleć jak zreorganizować układ map.
Ostatnio edytowano N, 09 sty 2011 11:21 przez Alf/red/, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawa linka do gmapsupp
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i8190 (MapaMap 8.1.2 - PL-2013Q4) // Garmin viago (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6610
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez Solos » N, 23 mar 2008 19:56

Mozesz tez od razu sciagnac plik IMG z xxxx://ump.waw.pl/update/gmapsupp.img :)


[EDIT] bo widzę, że niektórzy szybciej klikają "ściągnij, ściągnij", niż czytają co ściągają - tego pliku proszę NIE ściągać.
Ostatnio edytowano N, 09 sty 2011 11:23 przez Alf/red/, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Popsułem link bo ludzie nadal próbują ściągać
Michał
(Nuvi 760 + CNE2011.10b NT + GPMapa 2009.4 NT + aktualna UMPpcPL)
Avatar użytkownika
Solos
Bywalec
 
Posty: 118
Dołączył(a): Pt, 07 mar 2008 13:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Alf/red/ » N, 23 mar 2008 21:09

Solos napisał(a):Mozesz tez od razu sciagnac plik IMG

Możesz, ale on jest istotnie większy. No i łącze nie jest z gumy.

[ usunięty obrazek obciążenia łącza sprze dkilku lat ]

Dziś to luźno, ale w normalne dni dobija do sufitu równo. A to jest 3,5Mbit. Oczywiście skarżenie nie powinno być rozwiązaniem problemu ;-)
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1090
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Wgrywanie nowych map do nawigacji

Postprzez todler » Pn, 24 mar 2008 20:31

[...] Pamiętaj jednak, że w pliku gmapsupp.img Twojego urządzenia znajduje się w tej chwili jakaś mapa (może GPMapa lub CNE), która zostanie nadpisana po tej operacji. Jeśli miałeś tam wcześnie UMPpcPL to wszystko o.k. Jeśli jednak inną mapę musisz pomyśleć jak zreorganizować układ map.[/quote]

Zreorganizować czyli co zrobić? Czy bezkarnie można zmieniać nazwy plików map? Czy jedna mapa to zawsze tylko jeden plik img? Czy może z tym img coś być jeszcze powiązane?

I Drugie pytanie a co sie stanie (lub powinno się stać) jeśli będą dwa pliki gmapsupp.img? Jeden w Nuvi z jakąś mapą np z GPMapą? i drugi na dodatkowej karcie? U mnie na dodatkową kartę wrzuciłem UMP i Nuvi tej mapy nie widzi.
Nuvi 660 FM + GPMapa 2010.3 + City Navigator v9
Nuvi 760 + GPMapa 2010.3 + City Navigator Europe NT 2008
todler
 
Posty: 57
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2007 18:38

Postprzez Solos » Pn, 24 mar 2008 20:36

Hmmm... z tego co mi wiadomo, to mozesz miec dwa pliki o nazwie gmapsupp.img - jeden w pamieci wewnetrznej i drugi na karcie w folderze \garmin i powinno byc wszystko ok. Na karcie masz plik w folderze garmin?
Michał
(Nuvi 760 + CNE2011.10b NT + GPMapa 2009.4 NT + aktualna UMPpcPL)
Avatar użytkownika
Solos
Bywalec
 
Posty: 118
Dołączył(a): Pt, 07 mar 2008 13:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez todler » Pn, 24 mar 2008 21:17

Solos napisał(a):Hmmm... z tego co mi wiadomo, to mozesz miec dwa pliki o nazwie gmapsupp.img - jeden w pamieci wewnetrznej i drugi na karcie w folderze \garmin i powinno byc wszystko ok. Na karcie masz plik w folderze garmin?


Tak. W katalogu głównym karty mam katalog Garmin a w nim plik GMAPSUPP.IMG o wielkości coś około 47 MB.
Na liście map mam nadal tylko GP i CNE.
Nuvi 660 FM + GPMapa 2010.3 + City Navigator v9
Nuvi 760 + GPMapa 2010.3 + City Navigator Europe NT 2008
todler
 
Posty: 57
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2007 18:38

Re: Wgrywanie nowych map do nawigacji

Postprzez todler » Pn, 24 mar 2008 21:22

todler napisał(a):[...] Pamiętaj jednak, że w pliku gmapsupp.img [...]Czy jedna mapa to zawsze tylko jeden plik img? Czy może z tym img coś być jeszcze powiązane?[...]


w moim Nuvi w katalogu Garmin mam takie pliki:

Kod: Zaznacz cały
1˙464˙795˙136 gmapprom.img
            4 gmapprom.sum

    5˙946˙368 gmapbmap.img
            4 gmapbmap.sum

   94˙504˙960 gmapsupp.img

    9˙138˙120 GUPDATE.GCD
       31˙222 GarminDevice.xml
       81˙912 clm.nvm
        4˙150 nuvi_drive.ico
Nuvi 660 FM + GPMapa 2010.3 + City Navigator v9
Nuvi 760 + GPMapa 2010.3 + City Navigator Europe NT 2008
todler
 
Posty: 57
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2007 18:38

Postprzez frasun » Pn, 24 mar 2008 21:57

todler napisał(a):Tak. W katalogu głównym karty mam katalog Garmin a w nim plik GMAPSUPP.IMG o wielkości coś około 47 MB.
Na liście map mam nadal tylko GP i CNE.

W ilu miejscach opisujesz ten sam problem?
Może masz kłopot z kartą SD, potrafisz to sprawdzić?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3803
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez todler » Pn, 24 mar 2008 22:08

frasun napisał(a):
todler napisał(a):Tak. W katalogu głównym karty mam katalog Garmin a w nim plik GMAPSUPP.IMG o wielkości coś około 47 MB.
Na liście map mam nadal tylko GP i CNE.

W ilu miejscach opisujesz ten sam problem?
Może masz kłopot z kartą SD, potrafisz to sprawdzić?
Pozdrawiam,


Ten problem opisuję tylko tu. A sprawdzić? Proszę napisać o mam sprawdzić. Z innymi rzeczami z karty np z mp3 nie mam problemu.
Nuvi 660 FM + GPMapa 2010.3 + City Navigator v9
Nuvi 760 + GPMapa 2010.3 + City Navigator Europe NT 2008
todler
 
Posty: 57
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2007 18:38

Postprzez frasun » Pn, 24 mar 2008 22:23

todler napisał(a):Ten problem opisuję tylko tu. A sprawdzić? Proszę napisać o mam sprawdzić. Z innymi rzeczami z karty np z mp3 nie mam problemu.

Tzn. że źle wgrywasz mapę...
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3803
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez soko » Wt, 25 mar 2008 3:46

Todler:
U mnie na dodatkową kartę wrzuciłem UMP i Nuvi tej mapy nie widzi.

Wybacz prymitywne pytanie, ale czy ty przypadkiem w takim razie nie wrzucileś na kartę do katalogu Garmin pliku gmapsupp.img nierozpakowanego ? (bo ściągasz spakowany - rozpakowałeś go ?)

Bo piszesz że ma 47MB. To chyba raczej jest stale spakowany?

Jeśli jednak się mylę (czyli na karcie masz rozpakowany .img), to zamień na chwilę nazwę gmapsupp.img w urządzeniu na np. xxxpsupp.img i włącz odbiornik.
Wtedy , jeśli wgrałeś rozpakowany gmapsupp.img na kartę do katalogu Garmin, to wg mnie musisz widzieć mapę.

Jeśli nadal nie, to sądzę, że przy rozpakowywaniu (lub ściąganiu) plik gmapsupp.img z UMPpcPL został jakoś uszkodzony. Jeśli nie masz innego sprawdzonego pliku gmapsupp.img, to skopiuj ten z urządzenia na kartę, a ten w NUVI'm zostaw pod zmienioną nazwą, tak jak powyżej poradziłem. NUVI będzie widział tylko ten dobry plik na karcie (oczywiście ten na karcie musi się nazywać gmapsupp.img).
Powodzenia. Choć stawiam raczej, że nie rozpakowałeś .img-u.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, CompeGPS na Nokii E75,(Holux 241 i FS Loox N560 w szufladzie).
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado" : http://stc.org.pl/wherigo/ . Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1754
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez todler » Pn, 31 mar 2008 21:50

już działa .... okazało, się że w linkach coś było namieszane i to co ściągałem to nie była wersja NT. Po ściągnięciu i rozpakowaniu wersji NT działa.
Nuvi 660 FM + GPMapa 2010.3 + City Navigator v9
Nuvi 760 + GPMapa 2010.3 + City Navigator Europe NT 2008
todler
 
Posty: 57
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2007 18:38

Postprzez Mietek S. » So, 05 kwi 2008 19:55

todler napisał(a):już działa .... okazało, się że w linkach coś było namieszane i to co ściągałem to nie była wersja NT. Po ściągnięciu i rozpakowaniu wersji NT działa.


Już teraz całkiem zgłupiałem (mam PS c.550). To jaką wersję należy ściągać: NT, czy nieNT ?
Chciałem przeprowadzić podobną operację (po kilku miesiącach) uaktualnienia UMP pcPL.
Pozdrawiam,
Mietek
Nuvi 760; 60CSx
Mietek S.
 
Posty: 95
Dołączył(a): Cz, 05 lip 2007 12:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Postprzez todler » So, 05 kwi 2008 20:53

Mietek S. napisał(a):
todler napisał(a):już działa .... okazało, się że w linkach coś było namieszane i to co ściągałem to nie była wersja NT. Po ściągnięciu i rozpakowaniu wersji NT działa.


Już teraz całkiem zgłupiałem (mam PS c.550). To jaką wersję należy ściągać: NT, czy nieNT ?
Chciałem przeprowadzić podobną operację (po kilku miesiącach) uaktualnienia UMP pcPL.


dobre pytanie .... :-)
jak ja robiłem tak jak napisali na ump (zdaje sie już tego linku nie ma to mapa nie działała) w końcu ściągnałem te drugą - sam już nie wiem która jest która i teraz działa - najlepiej sprawdzić chyba i jedna i drugą bo oni to czesto uaktualniają i może się chyba czasem komuś coś machnąć ...
Nuvi 660 FM + GPMapa 2010.3 + City Navigator v9
Nuvi 760 + GPMapa 2010.3 + City Navigator Europe NT 2008
todler
 
Posty: 57
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2007 18:38

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości