1). Czy w Colorado można zobaczyć profil wysokościowy trasy, którą planujemy, ale nie po prostej na podstawie lini łączącej start -ent z opcji planuj trasę, tylko po linii routingu?
2). Przy generacji widoku 3D mam wrażenie, że zawsze informację DEM są brane z mapy bazowej (cho przy kalkulacji profilu wysokociowego wydaje się jakby czytał z danych mapy) - czy tak jest w rzeczywistości? Jak korzystać z danych wysokościowych zawartych w mapach TOPO przy generowaniu 3D?
Czy Colorado to potrafi?
Re: Czy Colorado to potrafi?
Odp:rondo pisze:1). Czy w Colorado można zobaczyć profil wysokościowy trasy, którą planujemy, ale nie po prostej na podstawie lini łączącej start -ent z opcji planuj trasę, tylko po linii routingu?
1. Też się nad tym zastanawiałem (w stos. do visty) i myślę że teoretycznie można - ale tylko teoretycznie ponieważ dane muszą pochodzić z mapy a te takich nie zawierają (nawet turystyczne - choć na obrazie mapy są poziomice). Sądzę jednak, że teoretycznie jest taka możliwość. Profil wysokości odczytuję dopiero z zapisanego śladu.
Ale to tylko takie moje filozofowanie
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jak to nie zawierają? A topo Slovakiav2 czy CzechTopov1.2?krzychkul pisze:1. Też się nad tym zastanawiałem (w stos. do visty) i myślę że teoretycznie można - ale tylko teoretycznie ponieważ dane muszą pochodzić z mapy a te takich nie zawierają (nawet turystyczne - choć na obrazie mapy są poziomice). Sądzę jednak, że teoretycznie jest taka możliwość. Profil wysokości odczytuję dopiero z zapisanego śladu.
Ale to tylko takie moje filozofowanie
Zawierają. I na tych mapach 60CSX czy Rino_530hcx na pewno wyświetlają profil po planowanej trasie. Pisałem o tym m.in. tutaj: http://gpsmaniak.com/new/mapy-DEM.htm
Rozumiem, że miałeś na myśli Polskę, ale żeby było śmieszniej taki profil można zobaczyć również w Polsce z danymi DEM z mapy bazowej COLORADO
Podsumowując - jeżeli nadal COLORADO (ja robiłem testy jakiś czas temu) nie wyświetla profili tras po trasach, to ewidentny bug firmwaru, a nie brak danych. Łatwo możesz to sprawdzić wgrywając mapę DEM do Visty: http://gpsmaniak.com/new/download-garmin-hipso.htm
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Miałem, miałem...GPS Maniak pisze: Rozumiem, że miałeś na myśli Polskę....
.....Podsumowując - jeżeli nadal COLORADO (ja robiłem testy jakiś czas temu) nie wyświetla profili tras po trasach, to ewidentny bug firmwaru, a nie brak danych. Łatwo możesz to sprawdzić wgrywając mapę DEM do Visty: http://gpsmaniak.com/new/download-garmin-hipso.htm
Ale z pewnością nadrobię zaległości bo jak wspomniałem już wcześniej próbowałem walczyć z tematem.
Z pewnością dzięki za rozjaśnienie tematu moim szrym komórkom
Pozdrawiam! Krzychu.
-
bartekrowery
- Początkujący
Oooobartekrowery pisze:profil po trasie jest wyswietlany
Jaki firmware i która funkcją
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597