Problem ze skryptem aktualizacji rsync

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Problem ze skryptem aktualizacji rsync

Postprzez Lesław » Wt, 22 kwi 2008 7:59

Witam!

Dawno już miałem o tym napisać ale jakoś się nie złożyło.
Przy próbie uruchomienia Update_UMP-pcPL_rsync.bat wyskakuje mi błąd:

Obrazek
Shot at 2008-04-21

Nie przeszkadzało mi to, bo do tej pory używałem Update_UMP-pcPL_wget.bat, ale dziś mi powiedział, że nie ma nowych map na serwerze, a ostatnią aktualizację robiłem kilka dni temu... no i się wkurzyłem :)

Ma ktoś jakieś panaceum na rsync'a?
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Avatar użytkownika
Lesław
Bywalec
 
Posty: 122
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2007 20:34
Lokalizacja: Tricity

Postprzez Bolek1 » Wt, 22 kwi 2008 8:04

U mnie hula. Może nie zrozumiałem pytania :shock:
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez Lesław » Wt, 22 kwi 2008 8:10

krzychkul napisał(a):U mnie hula. Może nie zrozumiałem pytania :shock:

Może nie, bo pytałem, co zrobić jak nie hula...
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Avatar użytkownika
Lesław
Bywalec
 
Posty: 122
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2007 20:34
Lokalizacja: Tricity

Postprzez popej » Wt, 22 kwi 2008 11:33

Ściągnąć i zainstalować coś, co się nazywa Windows Scripting Host.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Lesław » Wt, 22 kwi 2008 16:48

Dzięki, dokładnie to zrobiłem po konsultacjach na gadu z Alf/red/'em
Pomogło.
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Avatar użytkownika
Lesław
Bywalec
 
Posty: 122
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2007 20:34
Lokalizacja: Tricity

Postprzez sdsyc » Wt, 22 kwi 2008 22:09

Lesław napisał(a):Dzięki, dokładnie to zrobiłem po konsultacjach na gadu z Alf/red/'em
Pomogło.


Przypuszczam ze wystarczajace byloby dodanie w wywolaniach wscript (cscript) opcji //E:VBS. Mam taki sam komunikat, prawdopodobnie za daleko ingerujacy program zabezpieczajacy 'znokautowal' WSH. W kazdym badz razie u mnie wystarczylo przy kazdym wywolaniu VBS dodac jawnie ww. opcje.

Pozdrawiam
Jarek
sdsyc
Radny
 
Posty: 2813
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Problem ze skryptem aktualizującym UMP

Postprzez piotrplp » Śr, 23 lip 2008 17:25

Witam !

Katalog Garmin i mapy mam na dysku D.
Po uruchomieniu skryptu aktualizującego mapę z rsync pojawia się okienko z informacją, ze trwa aktualizacja i po zakończeniu okno się zamknie. Niestety w tym czasie nie ma żadnego ruchu na łączu z netem i nic się nie dzieje.

Co może być tego przyczyną ?

Pozdrawiam !

PL
piotrplp
 
Posty: 69
Dołączył(a): So, 21 cze 2008 21:26
Lokalizacja: małopolska

Postprzez Alf/red/ » Śr, 23 lip 2008 19:58

Skrypt nie jest czuły na literkę dysku, albo katalog. Jeśli nic się nie dzieje, podejrzewałbym Twój albo pracodawcy firewall, albo dostawcę sieci. Tak zupełnie na oko i na bazie skąpych informacji...
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1094
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez piotrplp » Śr, 23 lip 2008 21:04

U mnie tylko Firewall z XP. Być może dostawca netu, choć jeszcze mi się to nie zdarzyło. Skrypt z wget się uruchamia. Jak na razie wyświetla błąd i komunikat, że nie ma nowej mapy, ale on jest chyba do mapy NT, obecnie NI i może tak być, że nie miał jeszcze okazji aktualizowac, bo szybciej ściągałem zwykłą wersję.

PL
piotrplp
 
Posty: 69
Dołączył(a): So, 21 cze 2008 21:26
Lokalizacja: małopolska

Re: Problem ze skryptem aktualizującym UMP

Postprzez Krakus » Śr, 23 lip 2008 22:43

piotrplp napisał(a):Witam !

Katalog Garmin i mapy mam na dysku D.
Po uruchomieniu skryptu aktualizującego mapę z rsync pojawia się okienko z informacją, ze trwa aktualizacja i po zakończeniu okno się zamknie. Niestety w tym czasie nie ma żadnego ruchu na łączu z netem i nic się nie dzieje.

Co może być tego przyczyną ?

Pozdrawiam !

PL


Błąd w skrypcie - rsync zgłasza błąd, a skrypt w tym momencie zamyka okno bez umożliwienia odczytania błędu.
Krakus
 
Posty: 49
Dołączył(a): So, 29 mar 2008 22:24

Postprzez piotrplp » Cz, 24 lip 2008 6:42

Nie wiem ile ma być okien. Jedno jest cały czas z informacją o której wspominałem, że trwa aktualizacja i po zakończeniu się zamknie. To się jednak nie dzieje, ogólnie nic się nie dzieje.

Drugi skrypt wget też ma chyba jedno okno i w nim pojawiają się komunikaty.

PL
piotrplp
 
Posty: 69
Dołączył(a): So, 21 cze 2008 21:26
Lokalizacja: małopolska

Problem z Update UMP-pcPL.

Postprzez markjer » So, 13 wrz 2008 13:34

Witam. Nie mogę uaktualnić UMP z powodu WinXP. Wyskakuje poniższy komunikat:
"Dostęp do Hosta skryptów systemu Windows jest wyłączony na tym komputerze. Skontaktuj się z administratorem, aby uzyskać szczegółowe informacje".
Co mam zrobić, aby to zmienić.
Pozdrawiam
markjer
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): So, 13 wrz 2008 12:36

Postprzez popej » So, 13 wrz 2008 16:25

Witam,

w takim wypadku najefektywniej byłoby przeszukać forum. Np. tu jest opisany podobny problem:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2598
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez markjer » So, 13 wrz 2008 16:45

popej napisał(a):Witam,

w takim wypadku najefektywniej byłoby przeszukać forum. Np. tu jest opisany podobny problem:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2598


Przy próbie zainstalowania Windows Scripting Host wyświetlana jest informacja, że "Wersja tego systemu jest nowsza niż uaktualnienie, które chcesz zainstalować. Nie ma żadnej potrzeby, by zainstalować to uaktualnienie".
markjer
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): So, 13 wrz 2008 12:36

Postprzez J.T » So, 13 wrz 2008 17:24

Podepnę się pod temat, gdyż mam podobny problem - gdy uruchamiam Update_UMP-pcPL_rsync.bat
to tylko mignie na ekranie i cisza, nic się nie pobiera, natomiast gdy uruchomię Update_UMP-pcPL_wget.bat
mam taki komunikat jak na załączonej fotce.

Obrazek

Tymczasowo radzę sobie pobierając aktualizacje z linku: http://www.ump.waw.pl/
jednak jest to trochę uciążliwe. Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak rozwiązać ten problem :?:

Problem rozwiązany dodałem wpis w Zmienne środowiskowe
c:\ windows;c:\windows\system32;
Ostatnio edytowano Pn, 15 wrz 2008 13:25 przez J.T, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam J.T

Nuvi 660 FM + CNE NT v9 + GP Mapa 2007.1 + UMP-pcPl
Avatar użytkownika
J.T
 
Posty: 37
Dołączył(a): Pt, 13 lip 2007 20:04
Lokalizacja: Dolnośląskie

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość