Zbieranie tracka w Nuvi 760

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Postprzez Matek » Pn, 19 maja 2008 10:53

Kupiłem na dniach Garmina nuvi 760 zainstalowałem mapę UMP-pcPL i wyruszyłem w 1 trasę. ( Sulechów -> Zielona Góra -> Boszkowo [dla porównania w drogę powrotną wyruszyłem z GPmapą]) Na temat mapy nie będę się tu szerzej wypowiadali - powiem tylko tyle ze, mimo iż posiadam tez GPMape uważam UMP za świetny produkt. Są jednak punkty puste.... bez dróg (pustynie) jak i czasem drogi są czasem trochę inaczej prowadzone niż w rzeczywistości

Jechałem droga, która przemierzam co weekend od lat i niestety UMP nie znał tych terenów.
Mam wielką ochotę włączyć się w projekt rozbudowy mapy.
przeraża mnie jednak fakt czy poradzę sobie z tym - czy wystarczy mi wiedzy i umiejętności :( Jak na początek to wydaje mi się to dość skomplikowane...
Jak narazi elektora FAQ na stronie projektu UMP bardziej nie przestraszyła niż wyjaśniła wątpliwości :)

I teraz pytanie czy mając nuvi 760 z najnowszym firmware ( jak dobrze pamiętam 2.90) nadam się w tym projekcie do czego kolwiek? Czytałem ze z firmware powyżej 2.30 track jest dość "fałszywy". Czy musze przejść na 2.30? ( czy taki downgrade jest bezpieczny?)

Bardzo często przebywam w miejscowości wypoczynkowej BOSZKOWO (woj. Wielkopolskie) bardzo popularna miejscowości w trójkącie POZNAŃ -LESZNO - WROCŁAW. w UMP opisana jest dość skąpo... ( i jest tez co nieco błędów mimo tej skąpości) a ze jestem fanatykiem tego miejsca i założycielem klubu miłośnikowi chętnie opisze to miejsce punkt po punkcie.
Rozpocząłem od nanoszenia punktów czyli podszedłem pod posterunek policji kliknąłem ZAPISZ POZYCJE opisałem jako "Policja" i tyle... czy jest to dobry sposób?
Jakie punkty zapisywać? Czy hotele gastronomia i inne rozrywki zapisywać? ( jest tego co mnóstwo - czy nie wpłynie to negatywnie na czytelność?) Plaże? Wypożyczalnie sprzętu wodnego?
Z góry dziękuję za instrukcje. Jeśli zaśmiecam temat to chociaż proszę o odp. prywatnie.
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez Magnoom » Pn, 19 maja 2008 11:40

Matek napisał(a):Mam wielką ochotę włączyć się w projekt rozbudowy mapy.
przeraża mnie jednak fakt czy poradzę sobie z tym - czy wystarczy mi wiedzy i umiejętności :( Jak na początek to wydaje mi się to dość skomplikowane...
Jak narazi elektora FAQ na stronie projektu UMP bardziej nie przestraszyła niż wyjaśniła wątpliwości :)
Nie jest tak źle jak na początku wygląda. Na początek zbieraj ślady oraz punkty i podsyłaj je na http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/
Matek napisał(a):I teraz pytanie czy mając nuvi 760 z najnowszym firmware ( jak dobrze pamiętam 2.90) nadam się w tym projekcie do czego kolwiek? Czytałem ze z firmware powyżej 2.30 track jest dość "fałszywy". Czy musze przejść na 2.30? ( czy taki downgrade jest bezpieczny?)
Owszem przydasz się i to bardzo. Faktycznie z nuvi 760 i jego śladami jest pewien problem, ale można temu zaradzić. Aby uzyskać rzetelny ślad, który byłby przydatny w projekcie UMP-pcPL trzeba dokonać downgrade do firmware 2.30. Następnie w trybie diagnostycznym włączyć zapis śladu i bez jego zatrzymywania dokonać upgrade'u do najnowszej wersji firmware. Trochę uciążliwym efektem tej czynności jest ciągle widoczny guziczek STOP na ekranie mapy. Co prawda ja już się do niego przyzwyczaiłem i nie zwracam uwagi, ale czasami zapominam przypomnieć znajomym, aby go nie naciskali. Wtedy powtarzać muszę całą operację na oprogramowaniu wewnętrznym. Sam przeprowadzałem to wielokrotnie i nie miałem z tym żadnych problemów.
Matek napisał(a):Bardzo często przebywam w miejscowości wypoczynkowej BOSZKOWO (woj. Wielkopolskie) bardzo popularna miejscowości w trójkącie POZNAŃ -LESZNO - WROCŁAW. w UMP opisana jest dość skąpo... ( i jest tez co nieco błędów mimo tej skąpości) a ze jestem fanatykiem tego miejsca i założycielem klubu miłośnikowi chętnie opisze to miejsce punkt po punkcie.
Rozpocząłem od nanoszenia punktów czyli podszedłem pod posterunek policji kliknąłem ZAPISZ POZYCJE opisałem jako "Policja" i tyle... czy jest to dobry sposób?
Jakie punkty zapisywać? Czy hotele gastronomia i inne rozrywki zapisywać? ( jest tego co mnóstwo - czy nie wpłynie to negatywnie na czytelność?) Plaże? Wypożyczalnie sprzętu wodnego?
Z góry dziękuję za instrukcje. Jeśli zaśmiecam temat to chociaż proszę o odp. prywatnie.
Taki sposób zapisywania punktów jest bardzo dobry. Zapisuj wszystko co uznasz za potrzebne osobie, która nie zna terenu a będzie chciała tam np. wypoczywać. Z nadmiaru punktów zawsze można coś odfiltrować w drugą stronę nie jest już tak łatwo.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Matek » Pn, 19 maja 2008 11:58

A czy mój wczorajszy ślad, ( ciągle jeszcze firmware 2.90 ) zapisany w 1 stronę używając UMP ( czyli ślad z jazdy po (wg mapy) bezdrożu ) a w 2 stronie już po drodze z GPMapy,
do czegoś się przyda? czy wywalić go i przejechać się jeszcze raz już z wersja 2.30?
A jeśli się przyda to jak przesyła się ślad - zrzut ekranowy jest chyba mało pomocny?

Magnoom napisał(a):trzeba dokonać downgrade do firmware 2.30. Następnie w trybie diagnostycznym włączyć zapis śladu i bez jego zatrzymywania dokonać upgrade'u do najnowszej wersji firmware

A mógł byś mi powiedzieć jak w trybie diagnostycznym to włączyć? Do samego trybu diagnostycznego już wchodziłem (choć już nie pamiętam jak ale znajdę sobie) ale nic nie zmieniałem tylko przeglądałem.


I przy okazji - czy istnieje jakiś sposób wy wpłynąć (tj poprosić) GARMIN Polska ( jeśli polski oddział ma tu cos do gadania) by w nowej odsłonie firmware po prostu zrobiono opcje czy przyciągać ślad do drogi czy tego nie robić ??
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez Magnoom » Pn, 19 maja 2008 12:16

Matek napisał(a):A czy mój wczorajszy ślad, ( ciągle jeszcze firmware 2.90 ) zapisany w 1 stronę używając UMP ( czyli ślad z jazdy po (wg mapy) bezdrożu ) a w 2 stronie już po drodze z GPMapy,
do czegoś się przyda? czy wywalić go i przejechać się jeszcze raz już z wersja 2.30?
A jeśli się przyda to jak przesyła się ślad - zrzut ekranowy jest chyba mało pomocny?
Jeśli była to jazda po faktycznie białej plamie to ślad w pewnym momencie przestał być przyciągany do siatki dróg mapy, więc pewnie mógłby się przydać. Najlepiej podeślij go do mnie (e-mail znajdziesz w profilu).
Najlepsza jest jednak jazda z włączonym zapisem śladu (z trybu diagnostycznego 2.30). Po przejechaniu danego odcinka w nuvim w katalogu /Garmin/Logs pojaią się pliki gps.bin Takie pliki należy skopiować na twardy dysk i przy pomocy programu Nutrak.exe zamienić na plik.gpx
Matek napisał(a):
Magnoom napisał(a):trzeba dokonać downgrade do firmware 2.30. Następnie w trybie diagnostycznym włączyć zapis śladu i bez jego zatrzymywania dokonać upgrade'u do najnowszej wersji firmware

A mógł byś mi powiedzieć jak w trybie diagnostycznym to włączyć? Do samego trybu diagnostycznego już wchodziłem (choć już nie pamiętam jak ale znajdę sobie) ale nic nie zmieniałem tylko przeglądałem.
Wszystko (chyba) jest opisane w temacie Nuvi 760 i jego tryb diagnostyczno-serwisowy. Pomocny może też być temat Tracklog w nuvi 200!
Matek napisał(a):I przy okazji - czy istnieje jakiś sposób wy wpłynąć (tj poprosić) GARMIN Polska ( jeśli polski oddział ma tu cos do gadania) by w nowej odsłonie firmware po prostu zrobiono opcje czy przyciągać ślad do drogi czy tego nie robić ??
Prosić zawsze możemy, ale co z tego będzie... nie wiem.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Alf/red/ » Pn, 19 maja 2008 12:25

Magnoom napisał(a):Aby uzyskać rzetelny ślad, który byłby przydatny w projekcie UMP-pcPL trzeba dokonać downgrade do firmware 2.30. Następnie w trybie diagnostycznym włączyć zapis śladu

A jak widzisz sztuczkę "wyjmuję kartę, wyłączam mapę z pamięci, jadę bez żadnej, ślad mi się rejestruje możliwie prawdziwy"?
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez Magnoom » Pn, 19 maja 2008 12:28

Owszem ślad będzie ok, ale po co nam wtedy nawigacja skoro nie ma w niej żadnej mapy :?: Pewnie, jeśli chodzi o samo zebranie śladu ze znanej okolicy jest w porządku. Zakładam jednak, że ludzie zbierają ślady "przy okazji" innych swoich podróży, a w nich potrzebują nawigacji, więc i map. :D
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Matek » Pn, 19 maja 2008 12:34

Wszytko wydaje sie już klarować i wniosek jest jeden - musi być soft 2.30.

Stąd dodatkowe pytania.
skąd pobrać firmware 2.30? ( boje sie wgrywać soft z niewiadomego źródła)

I analogicznie program Nutrak.exe ?

I jeszcze dodatkowo.
jak pojadę w tamte strony na 3 -5 dni - mój ślad będzie dość rozbudowany -będą ślady przydatne ( po nie opisanych miejscach) jak i ślady już zbyteczne bo opisane. czyli będzie trochę bałaganu - czy będę mógł to jakoś obrobić ( np w nieznanym mi jeszcze programie nutrak) opisać przydatne trasy a wywalić zbędne?
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez brzankis » Pn, 19 maja 2008 12:43

TUTAJ znajdziesz firmware 2.30 do 760-tki.
A TUTAJ program nutrak
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Postprzez Matek » Pn, 19 maja 2008 12:49

No tak zadałem pytanie o firmware a potem sprawdziłem podany link od Magnoom i tam jest w watku tez firmwaree - nie ta kolejność - przepraszam
i dziękuje
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez Magnoom » Pn, 19 maja 2008 12:51

Matek napisał(a):...będzie trochę bałaganu - czy będę mógł to jakoś obrobić ( np w nieznanym mi jeszcze programie nutrak) opisać przydatne trasy a wywalić zbędne?
Program Nutrak jedynie konwertuje pliki gps.bin na bardziej przyjazny format plik.gpx. Pliki .gpx możemy otworzyć np. w programie MapSource i tam dokonać odpowiednich "cięć", opisów, itp.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Artur » Pn, 19 maja 2008 12:51

Matek napisał(a):jak pojadę w tamte strony na 3 -5 dni - mój ślad będzie dość rozbudowany -będą ślady przydatne ( po nie opisanych miejscach) jak i ślady już zbyteczne bo opisane. czyli będzie trochę bałaganu - czy będę mógł to jakoś obrobić ( np w nieznanym mi jeszcze programie nutrak) opisać przydatne trasy a wywalić zbędne?

Zrobisz to nie w programie nutrak ale wczytując pliki *.gpx uzyskane za jego pomocą do mapsource. Jeśli jeszcze nie masz to czytaj tu

Artur
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Postprzez Matek » Pn, 19 maja 2008 12:55

MapSourc mam i mam doinstalowane wszystkie mapy ( poza CNE - jeszcze tego nie zrobiłem-pokonałem) z reszta poradziłem sobie dzięki Waszym watkom na tym forum i stronie Magnoom`a
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez Artur » Pn, 19 maja 2008 13:09

Zatem w mapsource swobodnie obrobisz swoje ślady - możesz je poprzycinać, opisać, wstawić waypointy a następnie zapiszesz jako *.gdb, w którym będzie to co byś chciał nam wysłać.

Pzdr
Artur
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Postprzez Matek » Pn, 19 maja 2008 13:13

co głównie miał by zawierać taki opis trasy?

waypoint - jest to punkt który zaznaczam ( np posterunek policji) dobrze rozumiem?
Jak taki Zapisany punkt Opisać rozumiem ( widzialem na innych watkach) ze chodzi o adres i telefon, czy jest tam miejsce na np dodatkowy opis?
np że jest to posterunek sezonowy i działa od maja do września?
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez Matek » Pn, 19 maja 2008 16:34

No i stało się :) Wszytko poszło OK. Dokonałem downgrade do 2.30 włączyłem Nagrywanie śladu.
Minusem całej tej zabawy było to że skasowały się wszystkie moje ustawienia :( I musiałem je przywracać - nie jest to jakaś wielka tragedia ale czy na przyszłość można tego jakoś uniknąć ( np gdy będę musiał powtórzyć operacje?)
Traciłem też część punktów z ulubionych... dziwne bo część z moich punktów została a cześć znikła :(

I na koniec - czy teraz po takiej operacji i włączonym nagrywaniu ścieżki - mogę dokonywać dalszych upgrade przez WebUpdater`a?

ps. a teraz lecę nagrywać pierwsze ścieżki z dróg których nie ma na mapie z mojej okolicy.
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości