Nuvi 660 - trwałość baterii

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
neeo99
Początkujący

Nuvi 660 - trwałość baterii

Post autor: neeo99 »

Witam szanownych forumowiczow.

"Przesiadlem się" niedawno z nuvi 300 na nuvi 660. Mam w związku z tym pytanie - długość działania urządzenia na baterii jest zatrważająco krótka. Gigantyczna różnica w zestawieniu z moim starym nuvi 300 !!!. Nadmienię, że mam ustawiona intensywność ekranu TYLKO na 40 proc. (bodajże) oraz, że nie korzystam z trybu Bluetooth!!

Czy to jest normalne, czy też może być efektem niewłaścicwie sformatowanej baterii na początku ( właściwie to jej wogóle nie formatowałem, tylko zacząłem normalnie używać). Może trzeba było

Nadmienię, że urządzenie nuvi 660 jest sprowadzone z USA, co chyba nie ma większego znaczenia.

Jest to dla mnie bardzo kłopotliwy problem, bo cały czas mam "coś" do ładowania - tel priv, tel firmowy, baterię do aparatu...itd.

Dużo czasu zawodowo spędzam w samochodzie, więc przyznam, że jestem baaardzo w tym względzie rrozczarowany nowym 660.
neeo99
Początkujący

c.d.

Post autor: neeo99 »

Czy ktoś z forumowiczów uzywa nuvi 660 i ma takie same problemy z szybko wyczerpującą się baterią?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nuv660FM
Bywalec

Post autor: nuv660FM »

czesc
moje zuzyczcie baterii uwarzam za normalne zgodne z uzydkowaniem nuvi, chociaz napewno nie jest to 7 godzin jak to podaje producent :D
W samochodzie uzywam zawsze uchwytu z ladowarka do zapalniczki sam. wiec bateria to niejest zaden problem, pozatym wtedy dziala trafic TMC.
Pozdrawiam
Obrazek Nuvi 3590LTM, Nuvi 765T + Oregon 400T
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

neeo99 pisze:"Przesiadlem się" niedawno z nuvi 300 na nuvi 660...
- długość działania urządzenia na baterii jest zatrważająco krótka
Moze warto dopisac jak dlugo konkretnie dziala na akumulatorach?
Moze okaze sie, ze ten typ tak ma?
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Witold
Początkujący

Post autor: Witold »

Witam!
Mój Nuvi 660 trzyma około 2-3 godzin bez zasilania. Należy zadać pytanie,jaki zakres oprogramowania masz w pamięci wewnętrznej i czy używasz dodatkowo karty? Jeżeli pamięć wewnętrzna jest wypełniona do max a dodatkowo posiadasz kartę, zużycie energii będzie większe.
Z tym należy się liczyć.Sprawdziłem to w trakcie użytkowania i po podłączeniu karty czas eksploatacji spadł do 1,5- 2,0 godz.
Pozdrawiam :lol:
Nuvi 660 CNE 2008NT+ UMP-pcPL+100Topo+GP Mapa 2007.4

" Zawsze miło jest pogawędzić w gronie przyjaciół "
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

5h w Nuvi 660 to norma.
Jeśli jest mniej to nic innego jak padnięta bateria lub źle sformatowana.
Awatar użytkownika
Witold
Początkujący

PouchX pisze:5h w Nuvi 660 to norma.
Jeśli jest mniej to nic innego jak padnięta bateria lub źle sformatowana.
To znaczy,że producent lub dystrybutor sprzętu sprzedaje już padnięte akumulatory.Ten wniosek wynika z faktu,że moi znajomi to elektronicy z pewnością wiedzący jak prawidłowo sformatować akumulator. :roll:

Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Włącz Nuvi na 10% podświetlania w trybie nocnym bez BT i bez GPS. I zobacz ile wytrzyma.
Awatar użytkownika
Witold
Początkujący

PouchX pisze:Włącz Nuvi na 10% podświetlania w trybie nocnym bez BT i bez GPS. I zobacz ile wytrzyma.
Bardzo dyplomatycznie :lol: Wybacz PouchX:Proponuję wyłączyć i po 2 tygodniach włączyć- na pewno będzie trzymał. Określając dane baterii producent winien brać pod uwagę obciążenie znamionowe, a nie obciążenie biegu jałowego lub 15% obciążenia. Jest to najpewniej efekt troski o cenę i montowania akumulatorów produkowanych w Chinach,Hongkongu.
Ten fakt potwierdzają nowe aku wprowadzane do aparatów fotograficznych, kamer itp. Testowałem ten fakt i nie mogę w pełni podzielić Twojej opinii.
Komercja zagłusza jakość nawet u wytrawnych producentów sprzętu elektronicznego. Pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: c.d.

Post autor: GPS Maniak »

neeo99 pisze:Czy ktoś z forumowiczów uzywa nuvi 660 i ma takie same problemy z szybko wyczerpującą się baterią?
Trochę pomarudzę ...... :wink:

Szczerze mówiąc ja na ten przykład nie mam żadnych kłopotów z baterią w NUVIm :!:

Dokładniej: Nie bardzo nawet wiem, że tam jest bateria, bo chociaż w przeciwieństwie do użytkowników droższych modeli nie mam takiego komfortu, że prąd mam podrowadzony do uchwytu, to jednak mam ten - być może śmieszny - nawyk, że zanim przekręcę kluczyk w stacyjce, podłączam do NUViego kabelek i w ten oto sposób garminek zawsze jest pod prądem. W czasach, gdy "trójnik" do gniazda zapalniczki kosztuje kilkanaście złotych, to w ogóle nie widzę potrzeby instalowania akumulatora w nawigacji samochodowej . No, nie. Taki działający choćby 15 minut może się przydać. Aby odnaleźć samochód na parkingu pod MediaMarkt. I właśnie takie zadanie ma bateria w NUVIm. Spełnia go w 100% zatem problemu nie widzę ......

Pozdrawiam malkontentów :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
XinVi
Początkujący

Post autor: XinVi »

Jaki jest właściwy max. czas ładowania całkowicie rozładowanej baterii aby ją prawidłowo sformatować?
Garmin Nuvi 250W + GPMapa 2008.1 + CN2008
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Raz miałem u siebie N350, który stał włączony nonstop z podświetlaniem 70%... przez ponad 6h.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Witold pisze:Określając dane baterii producent winien brać pod uwagę obciążenie znamionowe, a nie obciążenie biegu jałowego lub 15% obciążenia.
A niby dlaczego.
Przy parametrach jakie podałem też możesz używać Nuvi.
Awatar użytkownika
Witold
Początkujący

Oczywiście rozumiem ten wywód- im mniej pobierasz energii tym dłużej pracujesz.To oczywiste i czysta fizyka. Pojemność baterii jest prostą zależnością pobieranego prądu w jednostce czasu. Czas jej pracy jest więc uzależniony od pobieranego prądu a jego wartość znamionową określa producent.Ta wartość to prąd pobierany w tzw. normalnym stanie pracy.
Gdyby było tak jak pisze PouchX, producent podawałby informację : 5 godz.pracy przy 35% oświetleniu ekranu.
Oczywiście sformułowana przeze mnie teza nie dotyczy podłączonych urządzeń dodatkowych np.karta .I nie jest to malkontenctwo ( sam praktykuję zasadę GPS Maniaka ).Jest to próba odpowiedzi na temat ,jak ma się teoria do rzeczywistej praktyki. Pomijam tutaj fakt rezystancji wewnętrznej baterii powodującej spadek pojemności nawet wtedy gdy odbiornik jest wyłączony,czy też prąd pobierany na podtrzymanie pamięci własnej. Tak więc polemika ta ma charakter czysto teoretyczny i przyjęła formę dogmatu. A z nim można się zgodzić lub .......nie. :D

Awatar użytkownika
Leedecoy
Początkujący

Post autor: Leedecoy »

u mnie GPS działa po naładowaniu 4- godz. ,ale zauważyłem że komunikat o wyczerpaniu baterii pojawia się gdy na wskaźniku zostają 2 kreski z 4 -ch -> czyli za wcześnie ? nigdy nie została jedna !
Ostatnio zmieniony 18 lip 2008, 15:26 przez Leedecoy, łącznie zmieniany 1 raz.
(nuvi 205 + GPMapa + UMP-pcPL + szlaki)
ODPOWIEDZ