Pomysł - nowy układ punktów POI
Pomysł - nowy układ punktów POI
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum.
Bawiąc się POI Loaderem zauważyłem że można wgrywać punkty tak, aby się pojawiały w urządzeniu po przekroczeniu zadanej prędkości. Kiedyś ściągając punkty POI Niemiec, pliki były podzielone właśnie pod względem prędkości. Czy punkty POI na UMP-pcPL właśnie tak by mogły być podzielone?
To oczywiście tylko pomysł.
Bawiąc się POI Loaderem zauważyłem że można wgrywać punkty tak, aby się pojawiały w urządzeniu po przekroczeniu zadanej prędkości. Kiedyś ściągając punkty POI Niemiec, pliki były podzielone właśnie pod względem prędkości. Czy punkty POI na UMP-pcPL właśnie tak by mogły być podzielone?
To oczywiście tylko pomysł.
Re: Pomysł - nowy układ punktów POI
Mogą, ale nie muszą. Ograniczenia prędkości nie mają nic wspólnego z podziałem poi na pliki.Boolo pisze:Czy punkty POI na UMP-pcPL właśnie tak by mogły być podzielone?
Pozdrawiam,
Oczywiście pewnie masz racje. Ja osobiście aż tak dobrze się na tym nie znam, ale w pliku np. GATSO_FP_1.csv masz praktycznie wszystkie ograniczenia od 30 km do 110 i wszystkie te ograniczenia są w jednym pliku fotoradarów przenośnych. A ograniczenie np. do 60 km masz w pliku z fotoradarami przenośnymi, stałymi i kontroli drogowej. Mi chodziło o to żeby zrobić np. GATSO_60 i wpisać tam wszystkie ograniczenia do 60 km. Dorobić do tego głosy i grafikę.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Szczerze mówiąc nie bardzo widzę sens czegoś takiego. Zwłaszcza że spora część ludzi i tak przed wysłaniem poi do Garmina wycina z plików informacje o prędkościach.Boolo pisze: Dorobić do tego głosy i grafikę.
A tak na marginesie: Jeżeli kierowca nie wie jakie ograniczenie prędkości obowiązuje na danym odcinku, to może nie powinien mieć prawa jazdy?
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
To był tylko pomysł 
Tak na marginesie to duża część punktów to ostrzeżenia przed fotoradarami z ograniczeniem prędkości, więc nie powinny się tam znaleźć, i duża część kierowców nie powinno mieć prawka. To są tylko takie moje luźne rozmyślania.GPS Maniak pisze: A tak na marginesie: Jeżeli kierowca nie wie jakie ograniczenie prędkości obowiązuje na danym odcinku, to może nie powinien mieć prawa jazdy?
A ja np. widzę - w TomTomie sprawdza się to wyśmienicie. Ikonkę fotoradaru na mapie widać zawsze, ostrzeżenie słychać jedynie wtedy jeśli "zagapiłem się" i jadę ciut szybciej niż powinienem. Dzięki temu nie jestem rozpraszany piszczeniem nawigacji w sytuacji gdy jadę zgodnie z przepisami.GPS Maniak pisze:Szczerze mówiąc nie bardzo widzę sens czegoś takiego. (...) A tak na marginesie: Jeżeli kierowca nie wie jakie ograniczenie prędkości obowiązuje na danym odcinku, to może nie powinien mieć prawa jazdy?
Z drugiej strony, niektóre ograniczenia są dość dziwne i jeśli przegapi się znak (co jest wykonalne) może się okazać że w miejscu w którym "standardowo" zgodnie z przepisami powinno być ograniczenie do 60km/h, jest np. 40km/h.
A to już wystarczy by dostać 3 punkty.
A jeśli tablica informująca o zakończeniu obszaru zabudowanego jest xxx metrów dalej niż fizyczna granica miejscowości, możesz na czymś takim stracić nawet 8 punktów, będąc przekonanym, że jedziesz całkowicie zgodnie z przepisami :")
Idąc Twoim tokiem rozumowania, w ogóle nie należy tworzyć/wgrywać plików z fotoradarami, bo tacy którzy tego używają "może nie powinni mieć prawa jazdy". :")
A ja wprost przeciwnie. Sam ustawiam prędkość alarmu. Dlaczego? Na codzień używam w samochodzie AutoMapę z bazą fotoradarów, suszarek itp. i nawet jadąc w korku średnio 5 km/h mam alarmy typu zwolnij! policjaGPS Maniak pisze:Szczerze mówiąc nie bardzo widzę sens czegoś takiego. Zwłaszcza że spora część ludzi i tak przed wysłaniem poi do Garmina wycina z plików informacje o prędkościach.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nigdy nie przyspieszasz? Zawsze jeździsz z jednakową prędkością?kwieto pisze:A ja np. widzę - w TomTomie sprawdza się to wyśmienicie.
W czym rzecz. Takie bazy są także dla iGO i jakoś mnie to nie powala z nóg. Rozwiązanie takie ma bowiem bardzo poważną wadę. Jak dla mnie wadę dyskwalifikującą. Otóż ostrzeżenie "z automatu" powoduje że najbliższy odcinek o długości ok. 400m na pewno przejadę rozsądnie. Brak ostrzeżania - bo akurat jadę z prawidłową prędkością powoduje, że w ogóle nie jestem świadom "zagrożenia" i kiedy nagle sytuacja na drodze (cytuję Kwieto: A jeśli tablica informująca o zakończeniu obszaru zabudowanego jest xxx metrów dalej niż fizyczna granica miejscowości") wydaje się być już ustabilizowana, może się zdarzyć że zacznę ostro przyspieszać po to, by usłyszeć pierwszy komunikat na 15 metrów przed radarem. Totalny bezsens. Bo wówczas właśnie dostanę już pamiątkową fotkę z punktami.
Dlatego w iGO - gdzie jest możliwość konfiguracji - nie korzystałem z tych wodotrysków i zgodnie z zaprezentowaną wyżej logiką włączyłem nie "ostrzegaj po przekroczeniu prędkości" lecz "ostrzegaj przy zbliżaniu". Czyli - jak dla mnie - jedyny logiczny sposób informowania o "zagrożeniu"
Zwracam także uwagę, na dwa fakty:
* typowe fotoradary ustawione są z reguły na prędkość większą od dopuszczalnej - o ok. 15-20 km/h
* w przypadku gdy w Garminie (np. NUVI-200) podany jest limit prędkości, a jedziemy powyżej tej prędkości, choćby 1 km/h ten nieustannie gada lub pipa (niepotrzebne skreślić)
Znów Bezsens. Na liczniku mam powiedzmy 60-65 km/h tzn że jadę z bezpieczną prędkością: 53-58 km/h a Garmin w terenie zabudowanym na okrągło: "Uwaga fotoradar, uwaga fotoradar, ...... etc. Można dostać kuku na muniu
Ale robisz to z automatu 60km.h dla wszystkich radarów?Ajger pisze:A ja wprost przeciwnie. Sam ustawiam prędkość alarmu. Dlaczego?
Ja po przejechaniu gierkówki (większość radarów to 70 km/h) miałbym już dość
Pozdrawiam Lechu
Dla wszystkich, wychodząc z założenia, że fotoradary stoją w terenie zabudowanym, przez który z założenia nie jadę szybciej niż 60 km/h, co też jest złamaniem prawaGPS Maniak pisze:Ale robisz to z automatu 60km.h dla wszystkich radarów?Ja po przejechaniu gierkówki (większość radarów to 70 km/h) miałbym już dość
- nocnyMarek
- Bywalec
- nocnyMarek
- Bywalec
Żebyś nie musiał daleko szukać:
Menu\POI\Ostrzeganie\ stukasz w nazwę kategorii i otwiera się okno
konfiguracji parametrów ostrzegania dla tej kategorii.
Od jakiej prędkości, jak często, z jakiej odległości, jak szeroko
(promień, lub gdy wyznaczona trasa to odległość z prawej i lewej)
czy ma gadać, podawać odległość, pokazywać ramkę ostrzegawczą ...
do wyboru do koloru
do wyboru do koloru
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Nie mam pocketa pod ręką, ale czy przypadkiem nie jest tak, że albo prędkość alarmu, albo odległość? Bo coś mi się przypomina, że ustawiałem na 500 m, chyba. Sprawdzę.nocnyMarek pisze:Żebyś nie musiał daleko szukać:
do wyboru do koloru
Dzięki za wskazówkę. Piwko dla Ciebie
Tylko ze te ustawienia sa globalne dla calej kategorii POI. Bez wzgledu na to, czy ograniczenie/radar jest przy 50, czy 80/godz.
Oczywiscie rozwiazuje to problem komunikatow podczas stania w korkach
Dawno temu stanalem w korku 100m przed radarem... od tej pory juz mam zmienione

Oczywiscie rozwiazuje to problem komunikatow podczas stania w korkach
Dawno temu stanalem w korku 100m przed radarem... od tej pory juz mam zmienione
Na 3 ekranach sa mozliwe konfiguracje ostrzegania dla danej kategorii. Jest i predkosc, i odleglosc, polozone przy trasie z prawej (w odl. xx), z lewej (w odl. xx)... jest co ustawiacAjger pisze:czy przypadkiem nie jest tak, że albo prędkość alarmu, albo odległość?
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL