Guma, Guma, Guma !!!
Guma, Guma, Guma !!!
Witam
Mnie też dotkną powszechny problem odklejającej się gumy w etrexach. Niestety za późno się zorientowałem i gdy zdjąłem i oczyściłem gumę, była już obwisła. Postanowiłem kupić nową. Po obdzwonieniu sklepów dowiedziałem się że takie rzeczy tylko w serwisie. Zadzwoniłem więc do excel-a, pan z serwisu po 20 min czekania raczył mi powiedzieć że wymieni mi gumę za jedyne 100 zł !! Stąd moje pytanie. Gdzie kupić gumę za jakąś ludzką cenę? Mam niestety jeszcze jeden problem. Zniszczył mi się uniwersalny uchwyt do Visty HCx ( ten przykręcany do klapki na baterię). Również zadzwoniłem do dystrybutorów garmina. Okazało się że tej części nie można kupić nawet w serwisie !! Nie wiem co robić. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Jan
Mnie też dotkną powszechny problem odklejającej się gumy w etrexach. Niestety za późno się zorientowałem i gdy zdjąłem i oczyściłem gumę, była już obwisła. Postanowiłem kupić nową. Po obdzwonieniu sklepów dowiedziałem się że takie rzeczy tylko w serwisie. Zadzwoniłem więc do excel-a, pan z serwisu po 20 min czekania raczył mi powiedzieć że wymieni mi gumę za jedyne 100 zł !! Stąd moje pytanie. Gdzie kupić gumę za jakąś ludzką cenę? Mam niestety jeszcze jeden problem. Zniszczył mi się uniwersalny uchwyt do Visty HCx ( ten przykręcany do klapki na baterię). Również zadzwoniłem do dystrybutorów garmina. Okazało się że tej części nie można kupić nawet w serwisie !! Nie wiem co robić. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Jan
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
- Been thanked: 6 times
Re: Guma, Guma, Guma !!!
Co do gumy - było już wieeeeele razy o tym na forum.Jan pisze:Witam
Pozdrawiam Jan
Mozesz od serwisu kupic gume i przykleic sam, wówczas koszty spadają do 35 zł o ile pamiętam (sam tak robiłem). Ale moze spróbuj przykleić tę co masz. Opisy na pewno znajdziesz na Garniaku.
Uchwytu szukaj może na Allegro, czasem pojawiają się. Obawiam się, że innego miejsca nie masz - chyba, że komuś został niepotrzebny i cie obdaruje.
pozdrawiam
wojtek
GPSMap H1 + Forerunner 965
Re: Guma, Guma, Guma !!!
Czy to znaczy, że lepiej zareagować, gdy tylko pojawią się pierwsze oznaki odklejania? Pytam, bo takowe pojawiły się w mojej Viście HCX. Zaczęła się odklejać w narożnikach na dole odbiornika. Wybieram się na urlop i zastanawiam się, czy zostawić to jeszcze, poczekać, aż odklei sie bardziej i naprawić po powrocie, czy też lepiej będzie oderwać ją samemu i od razu naprawić.Jan pisze:Niestety za późno się zorientowałem i gdy zdjąłem i oczyściłem gumę, była już obwisła.
Pozdrawiam, Krzysztof
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
- Been thanked: 6 times
Odłażenie nie dzieje się jakoś lawinowo. Dopóki nie przeszkadza to w naciskaniu guzików albo nie wyłazi klej i nie smaruje się po odbiorniku - nie ruszałbym tego.Niewe pisze:Podłączam się do pytania. U mnie zaczęło odłazić na górze
A kiedy już nieuchronnie w/w objawy nastąpią
- zdjąłbym delikatnie gumę
- oczyścił dokładnie szmatka lub zmywakiem z lekką ilością płynu do mycia naczyń gumę i odbiornik z kleju (koniecznie!)
- podkleił silikonem akwarystycznym, po podklejeniu zawijam całość elastycznym bandażem i na 24h do szuflady (żeby klej dobrze się rozprowadził i wysechł).
Poszukajcie w archiwum grupy, było o tym wiele wątków, również o innych sposobach radzenia sobie z gumą. Ten który opisałem, praktykowałem sam i to był koniec kłopotów z Vistą na kilka miesięcy, później wymieniłem odbiornik, uprzedzając kupującego, że byłą wymieniana guma - nie wiem jakie są jej dalsze losy.
wojtek
GPSMap H1 + Forerunner 965
Chodzi ci zapewne o tzw. EtrexClip (145-00709-00):Jan pisze:A może ktoś z forumowiczów ma na zbyciu ten uchwyt, bo nigdzie nie mogę go znaleźć.
Pozdrawiam
http://www.gpscity.com/item-garmin-etre ... xcclip.htm
Mozna go zamówić, wysyłają do Polski z tego co widzę: http://www.gpscity.com/help/international
Kwestia kosztu transportu, 42$
Najlepiej, jakby Ci znajomy stęskniony za Polską przywiózł w walizce
Znalazłem jeszcze w sklepie holenderskim:
http://www.mamut.net/controls/shop/shop ... =0&count=1
Tu z transportem wyjdzie taniej, bo ok. 24 euro.
A tak w ogóle najlepiej napisz do Garmina, ze Ci się klip urwał, i moze wyslą Ci free:
http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... pic=193989
Pozdrawiam
Vista HCx, TOPO_PL_100, TOPO Slovakia v.2, GPMapa 2007.4 UPG