Mapsource pod Linuksem - krótka instrukcja

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Mapsource pod Linuksem - krótka instrukcja

Postprzez popej » So, 02 cze 2007 19:34

Mapsource można uruchomić pod Linuksem, a dokładnie pod wine. Do tego jest potrzebna wersja Mapsource 6.9. Upgrade do wersji 6.9.1 można pobrac z tego katalogu:
http://www.gpsinformation.org/perry/msource/

Nie jestem zapalonym użytkownikiem Linuksa ale do pracy używam RH 7.3 z jądrem 2.4. Pod ten system skompilowałem aktualne wine 0.9.37. W tym komplecie udało mi się:

- Zainstalować demo Topo France, które przychodzi z Mapsource 6.5. Instalator działa, ale Mapsource nie.
- Zrobić upgrade do wersji 6.9.1. Mapsource działa i można zobaczyć mapkę.
- Zainstalować demo GPMapy 5.0. Demo nadpisuje mapsource 6.11 i ta wersja niestety nie działa, ale mapę już mamy pod linuksem.
- Zrobić ponowny upgrade Mapsource do 6.9.1. Właściwie downgrade, ale instalator nie protestuje. Znowu działa. Można wpisać unlock code, zarówno DEMO jak i prawdziwy. GPMapa jest widoczna. Niestety wersja Mapsource nie obsługuje plików TYP i GPMapa przyjmuje standardowy wygląd.
- Podłączyć eMapa po RS. Mapsource widzi odbiornik i potrafi ściągnąć z niego dane. Zapisać nie próbowałem, bo to za długo trwa :-)
- Zainstalować katalog Linuksa jako floppy pod wine. Mapsource widzi taki katalog jako dysk wymienny i pozwala przesłać do katalogu zestaw map.

Nie udało mi się skomunikować z odbiornikiem na USB. Być może lepiej poradzi sobie jądro 2.6, chyba jest w nim driver do urządzeń Garmina. Oczywiście widać pod Linuksem odbiornik jako urządzenie pamięci masowej i można w tym trybie załadować mapy.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6849
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez kris_gor » N, 03 cze 2007 11:08

Pozostaje chyba tylko wypełnić:

http://www.petitiononline.com/Garmin/petition.html
kris_gor
 
Posty: 56
Dołączył(a): N, 27 maja 2007 10:11
Lokalizacja: Gorlice

Postprzez kris_gor » So, 09 cze 2007 8:27

kris_gor
 
Posty: 56
Dołączył(a): N, 27 maja 2007 10:11
Lokalizacja: Gorlice

Postprzez mar_rud » Pt, 16 lis 2007 23:42

Mały update, bo sam się zdziwiłem dzisiaj.
Nie sprawdzam regularnie przy każdej nowej wersji wine, ale aktualna już działa razem z MapSource :D

Moja konfiguracja:
- MapSource 6.11.6 (chyba z demo 2007.2 gpmapy), wersja 6.12.4 uruchomiona z partycji Windowsa również działała.
- wine 0.9.49 (czyli wersja z ostatniego tygodnia). Również działa na 0.9.45, ale na 0.9.40 już nie.
- kernel i dystrybucja raczej nieistotne, ale pewnie ktoś by i tak pytał więc: Gentoo x86 (głównie pakiety stable ew. część z testing) + jądro 2.6.23-gentoo-r1
- w opcjach winecfg miałem kilka bibliotek jako zewnętrzne(mapedit potrzebuje xml'a), ale po wyłączeniu na domyślne MS uruchamia się nadal.

Wyniki:
- Działa MapSource :) Wcześniej po starcie jakiś komunikat i exit
- Daje się tworzyć trasy, nie testowałem dogłębnie tylko kliknąłem parę razy i coś wyliczyło ;)
- Działa wysyłanie map na dysk wymienny. Jeśli w katalogu ~/.wine/dosdevices/ utworzymy dowiązanie do jakiegoś katalogu (np poleceniem ln -s ~/jakis_katalog ~/.wine/dosdevices/x\: ) to pod tym katalogiem będzie dostępny "dysk wymienny" na wyniki przesyłania map.
- UPDATE: Działa komunikacja z odbiornikiem przez kabelek (kabel USB + VistaCX) przy pomocy wirtualnego portu com. Potrzebny jest moduł garmin_usb (istotne, gdy samemu przygotowujemy jądro) i konfiguracja wine przez wykonanie polecenia:
ln -s /dev/ttyUSB0 ~/.wine/dosdevices/com2
tym sposobem odbiornik będzie widoczny pod portem com2. Udało mi się odebrać trasy/punkty/ślad z odbiornika a następnie przesłać nową trasę. Niestety prędkość to 9600, więc polecam przegrywać mapy wcześniej podaną metodą przez dysk wymienny.

Do testów użyłem map UMP-pcPL oraz do przeglądania demo GpMapy 2007.2. Po przegraniu na kartę mapy UMP-pcPL wyglądały raczej normalnie na VistaCX, więc jak dla mnie ostatni powód włączania Windowsa przy używaniu GPS zniknął.
Avatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): N, 05 sie 2007 7:56
Lokalizacja: Warszawa, Płock

Postprzez kris_gor » Pt, 23 lis 2007 11:01

No, też się zdziwiłem, że mapsource się uruchomił pod linuksem.
Transmisji jeszcze nie próbowałem, ale topo100 źle mi się wyświetla,
tzn. tam gdzie mają być jeziora mam obszar wykreskowany (tak jak w rysunku technicznym zaznacza się przekrój).

Inna sprawa to taka, że przestał mi prawidłowo działać Mapedit. Tzn. uruchamia się, ale już nic na nim zrobić się nie da, gdyż każde kliknięcie myszą na obszarze programu skutkuje przeładowaniem wszystkich pulpitów.
Po kilku takich kliknięciach wylatuje komunikat, że trzeba zrestartować sesję.

Być może jest to zbieg okoliczności, gdyż właśnie przeszedłem z sarga na etch'a, a dodatkowo wymieniłem kartę grafiki na radeona. Wcześniej mapedit pracował bez zrzutu. Wine mam z paczki. Spróbuję jeszcze skompilować, może pomoże ...

Może ktoś miał podobne objawy i wie co z tym można zrobić?
kris_gor
 
Posty: 56
Dołączył(a): N, 27 maja 2007 10:11
Lokalizacja: Gorlice

Postprzez mar_rud » Pt, 23 lis 2007 12:04

Rzeczywiście, obszary (jeziora, lasy, itp) są jakieś wykreskowane, ale na GPmapie jest już ok. Dziwne. Zaktualizowałem MS do wersji 6.13.5 i bez zmian.

Co do mapedita, to nie spotkałem się z czymś takim, za to od wersji 1.0.37.2 jest problem z tworzeniem nowego obiektu: jak używa się 3xEnter to program się wywala. Wystarczy zamiast ostatniego entera potwierdzającego etykietę kliknąć gdzie indziej i jest ok. Niemniej jednak jest to na tyle irytujące (wystarczy raz zapomnieć i stracić dane), że używam wersji 1.0.36.0.
Na szczęście zlokalizowałem przyczynę (zbieżność wartości stałej z domyślną akcją i czymś innym oraz brak sprawdzenia wartości 0 dla wskaźnika przekazywanego w tej akcji) i przesłałem raport autorowi, więc w przyszłych wersjach powinno być już ok.
Avatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): N, 05 sie 2007 7:56
Lokalizacja: Warszawa, Płock

Postprzez soko » Pt, 23 lis 2007 12:24

Marrud:
Wysłany: Pią, 23 Lis 2007 12:04 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Rzeczywiście, obszary (jeziora, lasy, itp) są jakieś wykreskowane, ale na GPmapie jest już ok. Dziwne. Zaktualizowałem MS do wersji 6.13.5 i bez zmian.

Przyspieszyłeś w czasoprzestrzeni, aktualnie w okolicach Poznania jest 11:22. :lol: :lol:
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1759
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez kris_gor » Pt, 23 lis 2007 13:09

mar_rud napisał(a):Rzeczywiście, obszary (jeziora, lasy, itp) są jakieś wykreskowane, ale na GPmapie jest już ok. Dziwne. Zaktualizowałem MS do wersji 6.13.5 i bez zmian.


Jeśli po wysłaniu do odbiornika będzie dobrze to raczej jak dla mnie nie będzie to miało specjalnego znaczenia.

Przynajmniej dla mnie jest informacja, że to nie wina współpracy z moją grafiką, ani upgrade systemu.
Zapuszczę dziś kompilację wine i zobaczę, czy jest jakaś różnica (dotychczas jechałem tylko na kompilowanych wersjach i z mapedit nigdy nie miałem większego problemu).
---
No cóż ;-), niestety rekompilacja wine niewiele pomogła i MapEdit dalej wykłada X'y. Skompilowałem więc starszą wersję 0.9.38 i na niej pracuje poprawnie, wygląda więc na to, że będę musiał mieć obok siebie dwie instancje wine.
kris_gor
 
Posty: 56
Dołączył(a): N, 27 maja 2007 10:11
Lokalizacja: Gorlice

Postprzez dracorp » Wt, 15 lip 2008 9:12

Witam
Instalował ktoś UMP_pcPL(exe 50M z 20.06 14:40) poprzez wine?
Niestety nie mogę uruchomić instalatoraObrazekmacie może jakiś pomysł? Na razie po prostu pobrałem sobie archiwum i dodałem wpis do rejestru. Po za tym na wersji MapSource 6.13.7 na wine 1.1.0 instalowana w całości pod linuksem nie widzi portu garmina pod portem szeregowym. Po włączeniu interfejsu USB i zamontowaniu gpsa, mogę przesyłać dane.
Na innym komputerze MapSource uruchomiony pod wine(instalowany pod windowsem) działa bez zarzutów. Moduł garmin_gps oczywiście zainstalowany.
edit:
Jakby ktoś miał problem z vcredist_x86(potrzebnym do MapEdit++) to pomaga wypakowanie za pomocą cabextract.
Avatar użytkownika
dracorp
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 18 cze 2008 16:11
Lokalizacja: Koszalin/Białogard

Postprzez grzesiek » Wt, 15 lip 2008 22:18

Jeśli chodzi o instalkę UMP-pcPL - czasem tak miałem ( zdarzało się raz z mapą Topo GPSManiaka i kiedyś z UMP-pcPL ). Zobacz za jakiś czas - ściągnij instalkę z innego dnia - prawdopodobnie zadziała.

Do uaktualnień ( po niewielkim przerobieniu ) działa skrypt Update_UMP-pcPL_wget.bat.



Jeśli chodzi o RS232 - zobaczy czy masz zrobiony odpowiedni link konfigurujący mówiący co wine ma widzieć jako port COM.

W katalogu domowym masz podkatalog ".wine/dosdevices" i tam tworzysz urządzenia windows które widzi wine ( dyski,porty ).

Otwórz okno terminala i wpisz:

cd ~/.wine/dosdevices
ls -l

ls wypisze Ci zawartość katalogu. Powinno być tam coś takiego:

com1 -> /dev/ttyUSBx ( x to nr. przypisany przez driver. )

Jeśli nie ma czegoś takiego musisz utworzyć odpowiedni wpis. Podłącz GPS a następnie w oknie terminala wpisz:

dmesg |grep Garmin

Polecenie u mnie wypisuje coś takiego:
drivers/usb/serial/usb-serial.c: USB Serial support registered for Garmin GPS usb/tty
garmin_gps 4-1:1.0: Garmin GPS usb/tty converter detected
usb 4-1: Garmin GPS usb/tty converter now attached to ttyUSB0

Czyli garmin widziany jest jako urządzenie /dev/ttyUSB0. To jest urządzenie które będziemy linkować jako port szeregowy wine

Przechodzisz do dosdevices:

cd ~/.wine/dosdevices

I tworzysz link do urządzenia:

ln -s /dev/ttyUSB0 com1

UWAGA /dev/ttyUSB0 zastępujesz tym co wypisał Ci wcześniej dmesg !

Po zrobieniu linka uruchamiasz MapSource i cieszysz się działającą transmisją ;)
Pozdrawiam - Grzesiek

eTrex Vista HCx, UMPpcPL, Topo_PL_100 + parę map z mapcenter
grzesiek
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 02 mar 2008 14:14
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez mar_rud » Wt, 15 lip 2008 22:32

grzesiek napisał(a):Do uaktualnień ( po niewielkim przerobieniu ) działa skrypt Update_UMP-pcPL_wget.bat.

Uzupełniając, ja zrobiłem sobie taki skrypcik, który korzysta z rsync, więc powinno być ściągane tylko to co trzeba:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh
rsync -v -h -a -z --recursive rsync://ump.waw.pl/ump/latest-NT.txt ./
rsync -v -h -a -z --recursive rsync://ump.waw.pl/ump/`cat latest-NT.txt`/* ./
Analogicznie dla wersji nieNT było by:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh
rsync -v -h -a -z --recursive rsync://ump.waw.pl/ump/latest.txt ./
rsync -v -h -a -z --recursive rsync://ump.waw.pl/ump/`cat latest.txt`/* ./
Taką zawartość dajemy do pliku update.sh, któremu nadajemy prawa uruchomienia:
Kod: Zaznacz cały
chmod +x update.sh

Aby uaktualnić umieszczamy ten plik i uruchamiany w katalogu z plikami ump.
Avatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): N, 05 sie 2007 7:56
Lokalizacja: Warszawa, Płock

Postprzez dracorp » Śr, 16 lip 2008 7:21

Zapomniałem o grupie uucp. Swoją drogą wczoraj przesłałem trasę do gpsa i jej nie było.
Dzisiaj chciałem pobrać ślad i nie widać go w MapSource ale jest na 100% w urządzeniu.
Aczkolwiek jak dzisiaj pobierałem wszystko, to mi wyświetlił się komunikat, że dany pkt. już istnieje. Pkt który rzekomo wczoraj wysyłałem.
Czyli działa ale nie do końca.
Avatar użytkownika
dracorp
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 18 cze 2008 16:11
Lokalizacja: Koszalin/Białogard

Postprzez tobiasz » Pt, 18 lip 2008 16:04

grzesiek napisał(a):

Jeśli nie ma czegoś takiego musisz utworzyć odpowiedni wpis. Podłącz GPS a następnie w oknie terminala wpisz:

dmesg |grep Garmin

Polecenie u mnie wypisuje coś takiego:
drivers/usb/serial/usb-serial.c: USB Serial support registered for Garmin GPS usb/tty
garmin_gps 4-1:1.0: Garmin GPS usb/tty converter detected
usb 4-1: Garmin GPS usb/tty converter now attached to ttyUSB0



niestety u mnie to polecenie nic nie robi (mam czarna biala viste)
tobiasz
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz, 05 cze 2008 17:17
Lokalizacja: Kalisz

Postprzez grzesiek » N, 20 lip 2008 12:40

niestety u mnie to polecenie nic nie robi (mam czarna biala viste)


Czarno biała Vista nie ma USB tylko zwykły kabel RS232 ? Jeśli tak to wszystko jest OK. Po prostu nie ładuje się driver USB do Garmina bo nie ma takiej potrzeby.
Jeśli łączysz się kablem RS232 ( port COM ) to będzie on dostępny jako /dev/ttySx - gdzie x to nr. przypisany do portu.
Wpisz:
Kod: Zaznacz cały
dmesg |grep ttyS

U mnie zwraca coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
serial8250: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
00:0a: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A

ttyS0 to właśnie port szeregowy.
Czyli odpowiedni link utworzysz poleceniem:
Kod: Zaznacz cały
ln -s /dev/ttyS0 com1
Pozdrawiam - Grzesiek

eTrex Vista HCx, UMPpcPL, Topo_PL_100 + parę map z mapcenter
grzesiek
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 02 mar 2008 14:14
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez tobiasz » N, 20 lip 2008 21:17

grzesiek napisał(a):
niestety u mnie to polecenie nic nie robi (mam czarna biala viste)


Czarno biała Vista nie ma USB tylko zwykły kabel RS232 ? Jeśli tak to wszystko jest OK. Po prostu nie ładuje się driver USB do Garmina bo nie ma takiej potrzeby.
Jeśli łączysz się kablem RS232 ( port COM ) to będzie on dostępny jako /dev/ttySx - gdzie x to nr. przypisany do portu.
Wpisz:
Kod: Zaznacz cały
dmesg |grep ttyS

U mnie zwraca coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
serial8250: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
00:0a: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A

ttyS0 to właśnie port szeregowy.
Czyli odpowiedni link utworzysz poleceniem:
Kod: Zaznacz cały
ln -s /dev/ttyS0 com1


tak, vista ma zwykly kabel rs232. tylko, ze moj komputer czegos takiego nie posiada i musze sie laczyc przez adapter usb

dziwna sprawa, bo przedchwila mapsource wykryl mi moja viste, lecz po chwili wszystko zniknelo
tobiasz
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz, 05 cze 2008 17:17
Lokalizacja: Kalisz

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość