Aktualizacje bazy danych radarów - zrealizowane.

Tutaj można zgłaszać zmiany i błędy znalezione w bazie radarów, kontroli drogowych i niebezpiecznych miejsc zamieszczanej na stronie http://ump.waw.pl/.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Zamknięty wątek techniczny, do którego będą przesuwane posty ze zgłoszeniami lokalizacji fotoradarów i punktów POI zrealizowane i dodane już do bazy danych projektu :arrow: UMPpcPL, jak również "przeterminowane" dyskusje tematyczne.

NOWE punkty należy zgłaszać w dotychczasowym wątku:
:arrow: Aktualizacje bazy danych radarów i innych POI (dział Software).

_____________________________________________________________________________________
frasun pisze: *Obecnie punkty podzielone są na następujące kategorie:
Fotoradar staly
Fotoradar przenosny
Radiowoz z kamera
Kontrola drogowa
Niebezpieczne miejsce
Przejazd kolejowy
Koniecznie trzeba dodać "Fotoradary ATRAPY"
frasun
Radny

Re: Aktualizacje bazy danych radarów i innych POI

Post autor: frasun »

PouchX pisze:Koniecznie trzeba dodać "Fotoradary ATRAPY"
Dodana, teraz trzeba posortować radary na istniejące i atrapy. ;-)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
maku
Początkujący

Post autor: maku »

Czy przy radiowozach z kamerami faktycznie podawać mamy tyko punkty, w którym je widzieliśmy czy też punkty na trasie, pomiędzy którymi kursują?
adamus
Bywalec

Post autor: adamus »

moim zdaniem najlepsze by były punkty oznaczające poczatek i koniec trasy takiego radiowozu - tylko nie wiem jak to zrobic zeby mialo sens.
Nuvi200+GpMapa 2008.3+UMPPcPL+CNE 2008, GPS60+GA25 MCX
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Podejrzewam, że "niebiescy" też korzystają z baz i złośliwie ustawiają się w zupełnie innych miejscach :D

W każdym bądź razie podczas kolejnego mego wyskoku na południowy wschód nadzialiśmy się na 4 suszarki, ale żadna z nich nie była tam gdzie sygnalizował NUVI. Żeby było śmieszniej 2 suszarki były stosunkowo blisko siebie. Aż cud że misie mają w 1 powiecie tyle radiowozów.

Chwyciłeme też 2 radary stacjonarne. Nie wyglądały na atrapy, były jednak zlokalizwane w punktach, w których - póki co - nie było ograniczenia prędkości. No chyba że to przespałem :D bo ograniczenie powinno być. Jeden radar stał przy stacji benzynowej, a drugi przy jakiejś knajpce, czy parkingu. Jako ciekawostkę dodam, że w tamtym regionie nie widziałem za to dwóch innych radarów, które są w bazie. Ale możliwe że po prostu je przeoczyłem.

Piotrze, oto dane: http://gpsmaniak.com/A/radary.gdb
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2007, 22:46 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Post autor: PouchX »

GPS Maniak pisze:....Żeby było śmieszniej 2 suszarki były stosunkowo blisko siebie. Aż cud że misie mają w 1 powiecie tyle radiowozów.
Teraz jest moda na radarowanie kaskadowe...wiec uważajcie!!!
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

A jest jeszcze mozliwość lawinowego :lol:

Badając jednak ten aspekt nazwijmy to 6-tym zmysłem ( zakupionym kiedyś za 200PLN w Techmarkecie), stwierdzam że z tych budek jedna na 50 jest aktywna , w każdym razie w okolicach Poznania i na trasie nad morze i z powrotem. Tak że przydatność tych POI w PL jest chyba mała.

Za to koło radiowozów dość często mi piszczy kilometr przed i po, prawie jak przy marketach, które też widocznie produkują te zapachy. Tak że te POI dla lokalizacji lotnych patroli może mają jakiś sens.

Pozdrowienia - i unikania kaskad i lawin - Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
jacekwu63
Nowy

Post autor: jacekwu63 »

20 37.493,51 21.564,Fotoradar stały, ,Przysucha, radar skierowany na kierowców jadących w kierunku SE
pozdrawiam
Jacek
frasun
Radny

jacekwu63 pisze:20 37.493,51 21.564,Fotoradar stały, ,Przysucha, radar skierowany na kierowców jadących w kierunku SE
Bardzo dziękuję, dodane. Będzie w następnej paczce.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
maku
Początkujący

Post autor: maku »

N52 20.578 E17 00.023

W tym punkcie pojawia się kontrola drogowa dla kierowców jadących na północ.
Owszem odbiornik ostrzega ale dopiero gdy się jest w tym punkcie a alarmy ustawiałem na 600m wyprzedzenia. Tak więc alarm dotyczy najprawdopodobniej punktu na zjeździe z wiaduktu co by się zgadzało bo tam też bywają.
Na całej tej trasie tj Poznań – Kórnik nie ma ani jednego stałego fotoradaru.
Przyczym sytuacja ta może się zmienić ponieważ trasa jest cały czas remontowana.
Zdarzają się natomiast ruchome kina. Między innymi srebrny pasat.

A przy okazji czy jest jakiś program którym można przesłać te wszystkie punkty do mapsource? Dużo łatwiej byłoby weryfikować te dane na tle mapy.
frasun
Radny

maku pisze:W tym punkcie pojawia się kontrola drogowa dla kierowców jadących na północ.
Zrobiłem korektę, zobacz czy jest lepiej.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
Obrazek
Awatar użytkownika
azamar
Początkujący

Post autor: azamar »

Jesli Ktos jest zainteresowany moge udostepnic bazy stacji Statoil i Statoil 1-2-3. Mam ostatnią aktualizacje, jaka byla na mobilne.net - w ulepszonej wersji. Zweryfikowalem wszystkie punkty, wprowadzilem korekty (zmiany ze Statoil na 1-2-3 i odwrotnie), poprawilem adresy i wprowadzilem wlasciwe telefony. Dodatkowo stacjom przypisalem wewnetrza numeracje obowiazujaca w Statoil (zawsze te numery sa na fakturach i paragonach, po tych numerach najlatwiej zidentyfikowac stacje). Obie bazy sa w plikach csv, gotowe do wgrania + ikonki. Baza zawiera ok 95% stacji Statoil, w miare mozliwosci bede ja aktualizowal.
pozdrawiam / Piotrek
GM XT 5.00.20, CNE NT 2008, GPMapa 5.0, UMP pcPL/EU, AutoMapa 5.3.0
frasun
Radny

azamar pisze:Jesli Ktos jest zainteresowany moge udostepnic bazy stacji Statoil i Statoil 1-2-3.
Ciekawe dlaczego Statoil? :lol: ;-)
Podeślij na maila, to wrzucimy / zweryfikujemy dane o statoil'u w UMPie.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
Obrazek
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Od wczoraj na PDAClub

Post autor: soko »

chyba dotyczy to tego wątku:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=13185
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
grabow
Początkujący

Post autor: grabow »

Witam, mam nadzieję, że to nie jest OT.

Czy ktoś posiada "zestaw" ostrzeżeń głosowych dla alertów prędkości
ale w męskim wydaniu (format dowolny - można przekonwertować na mp3).
Na stronie ump.waw.pl jest dostępna tylko wersja damska (zlewa się to z głosem "pani nawigatorki"), która dodatkowo ma taki sam komunikat przy radarach stałych i przenośnych.
Proszę o link (ściągnąłem pakiet dla TomToma i z niego coś wyłuskałem ale nie ma tam wszystkich wariantów alertów np. brak atrapy fotoradaru) lub podesłanie na PW.
pzdr,
nuvi 650GP, plany na coś "terenowego"
Zablokowany