Tutaj można zgłaszać zmiany i błędy znalezione w bazie radarów, kontroli drogowych i niebezpiecznych miejsc zamieszczanej na stronie http://ump.waw.pl/.
Zamknięty wątek techniczny, do którego będą przesuwane posty ze zgłoszeniami lokalizacji fotoradarów i punktów POI zrealizowane i dodane już do bazy danych projektu UMPpcPL, jak również "przeterminowane" dyskusje tematyczne.
frasun pisze:
*Obecnie punkty podzielone są na następujące kategorie:
Fotoradar staly
Fotoradar przenosny
Radiowoz z kamera
Kontrola drogowa
Niebezpieczne miejsce
Przejazd kolejowy
Podejrzewam, że "niebiescy" też korzystają z baz i złośliwie ustawiają się w zupełnie innych miejscach
W każdym bądź razie podczas kolejnego mego wyskoku na południowy wschód nadzialiśmy się na 4 suszarki, ale żadna z nich nie była tam gdzie sygnalizował NUVI. Żeby było śmieszniej 2 suszarki były stosunkowo blisko siebie. Aż cud że misie mają w 1 powiecie tyle radiowozów.
Chwyciłeme też 2 radary stacjonarne. Nie wyglądały na atrapy, były jednak zlokalizwane w punktach, w których - póki co - nie było ograniczenia prędkości. No chyba że to przespałem bo ograniczenie powinno być. Jeden radar stał przy stacji benzynowej, a drugi przy jakiejś knajpce, czy parkingu. Jako ciekawostkę dodam, że w tamtym regionie nie widziałem za to dwóch innych radarów, które są w bazie. Ale możliwe że po prostu je przeoczyłem.
Badając jednak ten aspekt nazwijmy to 6-tym zmysłem ( zakupionym kiedyś za 200PLN w Techmarkecie), stwierdzam że z tych budek jedna na 50 jest aktywna , w każdym razie w okolicach Poznania i na trasie nad morze i z powrotem. Tak że przydatność tych POI w PL jest chyba mała.
Za to koło radiowozów dość często mi piszczy kilometr przed i po, prawie jak przy marketach, które też widocznie produkują te zapachy. Tak że te POI dla lokalizacji lotnych patroli może mają jakiś sens.
Pozdrowienia - i unikania kaskad i lawin - Krzysztof.
W tym punkcie pojawia się kontrola drogowa dla kierowców jadących na północ.
Owszem odbiornik ostrzega ale dopiero gdy się jest w tym punkcie a alarmy ustawiałem na 600m wyprzedzenia. Tak więc alarm dotyczy najprawdopodobniej punktu na zjeździe z wiaduktu co by się zgadzało bo tam też bywają.
Na całej tej trasie tj Poznań – Kórnik nie ma ani jednego stałego fotoradaru.
Przyczym sytuacja ta może się zmienić ponieważ trasa jest cały czas remontowana.
Zdarzają się natomiast ruchome kina. Między innymi srebrny pasat.
A przy okazji czy jest jakiś program którym można przesłać te wszystkie punkty do mapsource? Dużo łatwiej byłoby weryfikować te dane na tle mapy.
Jesli Ktos jest zainteresowany moge udostepnic bazy stacji Statoil i Statoil 1-2-3. Mam ostatnią aktualizacje, jaka byla na mobilne.net - w ulepszonej wersji. Zweryfikowalem wszystkie punkty, wprowadzilem korekty (zmiany ze Statoil na 1-2-3 i odwrotnie), poprawilem adresy i wprowadzilem wlasciwe telefony. Dodatkowo stacjom przypisalem wewnetrza numeracje obowiazujaca w Statoil (zawsze te numery sa na fakturach i paragonach, po tych numerach najlatwiej zidentyfikowac stacje). Obie bazy sa w plikach csv, gotowe do wgrania + ikonki. Baza zawiera ok 95% stacji Statoil, w miare mozliwosci bede ja aktualizowal.
Czy ktoś posiada "zestaw" ostrzeżeń głosowych dla alertów prędkości
ale w męskim wydaniu (format dowolny - można przekonwertować na mp3).
Na stronie ump.waw.pl jest dostępna tylko wersja damska (zlewa się to z głosem "pani nawigatorki"), która dodatkowo ma taki sam komunikat przy radarach stałych i przenośnych.
Proszę o link (ściągnąłem pakiet dla TomToma i z niego coś wyłuskałem ale nie ma tam wszystkich wariantów alertów np. brak atrapy fotoradaru) lub podesłanie na PW.
pzdr,