Jak wgrać wiele plików img ?
Jak wgrać wiele plików img ?
Witam, jak w temacie, mam dużo różnych (darmowych) mapek ale jako pliki img a chciałbym mieć je wszystkie wgrane, niestety nawigacja widzi tylko (chyba) 3 nazwy gmapsupp itp. a kilka plików o tej samej nazwie nie można umieścić w jednym miejscu. Czy jest jakaś rada aby nie musieć wozić ze sobą wielu kart pamięci tylko mieć to wszystko na jednej?
Nokia oraz 765
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Re: Jak wgrać wiele plików img ?
Tu jest rozwiązanie:
GMapTool - program narzędziowy do plików img
Postaw popej'owi piwo gdy opcja wróci
.
Postaw popej'owi piwo gdy opcja wróci
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
A taki wariant?
Za pomocą Mapsa stworzyłem jeden plik składający się z GPMapy oraz z UMP. Mam jeszcze CNE w Garminku. Pytanie jest takie. Czy jeśli bym chciał mieć wszystkie trzy mapy w jednym pliku, to muszę je łączyć po kolei za pomocą Gmap Toola, czy nic się nie stanie jak połącze za pomocą tego programu CNE z już stworzonym Mapsem plikiem /GPMapa + UMP/ ? Może ktoś wie..?
... Już wiem... wszystkie osobno...
Za pomocą Mapsa stworzyłem jeden plik składający się z GPMapy oraz z UMP. Mam jeszcze CNE w Garminku. Pytanie jest takie. Czy jeśli bym chciał mieć wszystkie trzy mapy w jednym pliku, to muszę je łączyć po kolei za pomocą Gmap Toola, czy nic się nie stanie jak połącze za pomocą tego programu CNE z już stworzonym Mapsem plikiem /GPMapa + UMP/ ? Może ktoś wie..?
... Już wiem... wszystkie osobno...
Garniak 250
Aby nie zakładać kolejnego tematu na który może jest już odpowiedź zapytam tutaj, znajomy ma nuvi 200EE i pliki gmapsupp są widzialne ale pliki gmapprom i gmapprom1 już nie, a u mnie w starszym nuvi 200 wszystko śmiga jak należy, jak to można wytłumaczyć - naprawić?
Nokia oraz 765
- beetle-m
- Garniak
Jak rozumieć: "nie działa" (nie ma możliwości zaptaszkowania / zablokowana / inne) ?
Mało prawdopodobne ale ... sprawdź to osobiście. Zwłaszcza pod kątem:
- literówek w nazwach (gmapprom.img)
- lokalizacji plików
- zawartości plików
Czy Wasze nuvi różnią się wersją firmware'u ? To jedyne podejrzenie.
Jak przetestować ?
Jeśli wiemy, że działa mapa w pliku gmapsupp.img - zamienić nazwę na gmapprom.img
Prawdą jest, że nie we wszystkich modelach działa "gmapprom1" ale podstawowy - powinien.
Mało prawdopodobne ale ... sprawdź to osobiście. Zwłaszcza pod kątem:
- literówek w nazwach (gmapprom.img)
- lokalizacji plików
- zawartości plików
Czy Wasze nuvi różnią się wersją firmware'u ? To jedyne podejrzenie.
Jak przetestować ?
Jeśli wiemy, że działa mapa w pliku gmapsupp.img - zamienić nazwę na gmapprom.img
Prawdą jest, że nie we wszystkich modelach działa "gmapprom1" ale podstawowy - powinien.
Pozdrawiam, mariuszD
gmapsupp działa tu i tam ale gmapprom i gmapprom1 już tylko u mnie ( w starym) w nuvi200EE nie działa. Te nuvi 200 wyglądają tak samo ale softy mają inne bo menu wygląda zupełnie inaczej, na dodatek pewna mapka która u mnie działa (jako gmapsupp) w wersji 200EE jest niewidziana .
Nokia oraz 765
- beetle-m
- Garniak
Są już nuvi 200 z różnymi menu ?
Musiałem coś przespać.
Problem może brać się z różnicy w firmware'ach.
Problem może brać się z różnicy w firmware'ach.
Pozdrawiam, mariuszD
Podobno pojawiły się 205 sprzedawane jako 200. Informacja z gpspassion, więc nie mam pewności, czy dotarły także do Polski.
nuvi został zakupiony w Polsce, w sklepie. Ma oznaczenie 200EE, ma inny wygląd menu, czyta tylko gmapsupp z tym że też nie zawsze, mam jedną mapkę w tej nazwie którą moje stare nuvi 200 widzi a tamto nuvi 200EE już go nie widzi, mimo że nazywa się gmapsupp. Nawigacja musi być dość nowa bo ma wgrany kawałek CN 2009. Jakieś pomysły co z tym zrobić aby działało tak jak te starsze modele?
Nokia oraz 765
To nie są pliki gmapsupp ale gmapsupp.img . Powinny być w katalogu \Garmin w wewnętrznej pamięci nuvi. Ustaw Windows tak, żeby widzieć pełne nazwy plików i sprawdź, co masz rzeczywiście.
Oczywiście, wiem że potem jest kropka i img ale nie pisałem tego, chyba z lenistwa
, ale fakt faktem że te nuvi musi mieć coś pozmieniane bo jest wszystko tak jak opisałem powyżej i nie widzi nazw gmapprom.img , gmapprom1.img tylko gmapsupp.img i to też nie każdy bo jest taka jedna mapka która w starym jest a w nowym nie (pod nazwą gmapsupp.img)
Nokia oraz 765
Każdy Garmin widzi gmapprom.img i gmapsupp.img - niektóre mogą faktycznie nie widzieć gmapprom1.imgjoajer pisze:...nie widzi nazw gmapprom.img , gmapprom1.img tylko gmapsupp.img i to też nie każdy...
Oczywiście widzi tylko wtedy gdy mapy w pliku są odblokowane do danego odbiornika, a nie do jakiegoś innego...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
- beetle-m
- Garniak
Dlatego też jeszcze raz sugeruję test na mapie UMPpcPL.
Modyfikuj/testuj nazwy dla pliku zawierającego tą mapę.
Modyfikuj/testuj nazwy dla pliku zawierającego tą mapę.
Pozdrawiam, mariuszD
Jeżeli nie widzi, to przychodzi mi do głowy kilka powodów:
- plik zawiera te same mapy co inny plik,
- plik jest uszkodzony,
- plik zawiera mapę, która nie jest odblokowana dla tego odbiornika.
Czyli wszystko się sprowadza do tego, co masz w tych plikach. Sama nazwa nie wyjaśnia sprawy.
- plik zawiera te same mapy co inny plik,
- plik jest uszkodzony,
- plik zawiera mapę, która nie jest odblokowana dla tego odbiornika.
Czyli wszystko się sprowadza do tego, co masz w tych plikach. Sama nazwa nie wyjaśnia sprawy.