Pytania o Edge 705
Pytania o Edge 705
Potrzebuję odbiornik na rower. Zastanawiam się między Vistą HCx a Edge 705. Nie potrzebuję żadnych funkcji treningowych. Musi mieć altimetr. W 705 kusi mnie mała masa i chyba łatwiejsza obsługa na rowerze niż w Viscie HCx.
Czy Edge zastąpi mi tradcyjny licznik rowerowy? Czy ma czujnik montowany przy kole, jak liczniki rowerowe, czy też mierzy odległość tylko na podstawie GPS-u?
Czy można do 705 wgrać więcej niż jedną mapę i przełączać między mapami?
Czy Edge zastąpi mi tradcyjny licznik rowerowy? Czy ma czujnik montowany przy kole, jak liczniki rowerowe, czy też mierzy odległość tylko na podstawie GPS-u?
Czy można do 705 wgrać więcej niż jedną mapę i przełączać między mapami?
Garmin Edge 830, Garmin nüvi 205, Garmin Dakota 20, smartfon
Był: Garmin Montana 610
Re: Pytania o Edge 705
705 zastąpi tradycyjny licznik
ma czujnik montowany przy kole ale tylko w wersji z kadencją.
Odległość mierzy na podstawie GPS lub z czujnika w zależności od ustawienia
można wgrać więcej niż jedna mapę i między nimi przełaczać. Ja mam kilka map w moim Edge.
ma czujnik montowany przy kole ale tylko w wersji z kadencją.
Odległość mierzy na podstawie GPS lub z czujnika w zależności od ustawienia
można wgrać więcej niż jedna mapę i między nimi przełaczać. Ja mam kilka map w moim Edge.
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
w kontekście nietreningowego zastosowania sporym minusem Edge jest zasilanie.
Vista - do 25-ciu godzin i popularne, wymienne "paluszki", Edge do 15-tu godzin i niewymienny aku.
Vista - do 25-ciu godzin i popularne, wymienne "paluszki", Edge do 15-tu godzin i niewymienny aku.
Bogdan
Legend C
Legend C
Niby Edge 705 HR/CAD drogi - 1550 zł. Ale Vista też nie tania.
Vista 761 zł
uchwyt rowerowy 76 zł
akumulatorki ~30 zł
ładowarka ~130 zł
w miarę porządny licznik rowerowy ~200 zł
Razem: 1197
Różnica tylko 350 zł. Osobny licznik i Vista będą razem ważyć dwa razy więcej niż sam Edge 705. A swój stary licznik rowerowy i tak mam do wymiany.
Dodam jeszcze: karta microSD do Visty: ~40 zł. Więc około 300 zł różnicy.
Vista 761 zł
uchwyt rowerowy 76 zł
akumulatorki ~30 zł
ładowarka ~130 zł
w miarę porządny licznik rowerowy ~200 zł
Razem: 1197
Różnica tylko 350 zł. Osobny licznik i Vista będą razem ważyć dwa razy więcej niż sam Edge 705. A swój stary licznik rowerowy i tak mam do wymiany.
Dodam jeszcze: karta microSD do Visty: ~40 zł. Więc około 300 zł różnicy.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2008, 23:15 przez Gradory, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdecydowanie wolę wbudowany akumulator.BoDro pisze:w kontekście nietreningowego zastosowania sporym minusem Edge jest zasilanie.
Jeszcze cięższe niż Vista. A jeśli już, to chyba raczej bym brał Oregona.
-
tgolembiewski
- Początkujący
A na 605 patrzyłeś? Licznika nie będziesz potrzebował i wysokość tez pokaże tylko ze na podstawie gpsa a nie barometrycznego altimetru. Różnice to brak sensora prędkości i pulsometru i barometrycznego alta. Ale to nie znaczy ze tych wartości nie pokazauje no poza kadencją i hr.
Tomek
Edge 705
Edge 705
Chciałbym mieć altimetr. Licznik "kołowy" też by się przydał. Więc raczej 705. Czy jest wersja 705 bez HR?
-
tgolembiewski
- Początkujący
Nie ma jest za to wersją bez czujnika kadencji i prędkości. HR jest we wszystkich wersjach.Gradory pisze: Czy jest wersja 705 bez HR?
Tomek
Edge 705
Edge 705
Szkoda. Jeszcze jedno pytanie. Czy są dwa lub wiecej profile licznika, żeby dało się używać urządzenie na dwóch rowerach lub na rowerze i w samochdzie, turystyce pieszej? Chodzi o to, żeby zliczał przebieg osobno na każdym rowerze. Albo żeby cprzynajmniej wyłączyć zliczanie przebiegu, gdy się używa edga poza rowerem.tgolembiewski pisze:Nie ma jest za to wersją bez czujnika kadencji i prędkości. HR jest we wszystkich wersjach.Gradory pisze: Czy jest wersja 705 bez HR?
-
tgolembiewski
- Początkujący
Są dokładnie 3. W ustawieniach profili dla każdego roweru jest rozmiar koła, licznik km i waga roweru, zapewne do obliczania kalorii...Gradory pisze: Czy są dwa lub wiecej profile licznika?
Tomek
Edge 705
Edge 705
Te 3 profile to moim zdaniem trochę mało. A co do obliczania kalorii to testów nie robiłem, ale na pierwszy rzut oka wydaje się, że ta funkcja jest zupełnie do bani, bo liczy kalorie na podstawie przejechanych km. Żeby to sprawdzić trzeba by przebiec i przejechać tę samą trasę z pulsometrem zachowując prędkość. Bieg powinien oczywiście dać większą liczbę spalonych kalorii.
Widzę coraz więcej argumentów za urządzeniem serii Edge na rower. I chyba taki kupię. Lekkie, wiele funkcji przydatnych na rowerze. Jaki sens ma używanie na rowerze czegoś z serii eTrex, 60 Colorado lub Oregon? Ciężkie, nie zastępują licznika, marne mocowania do kierownicy lub mostka, mogą się wyrwać na wybojach.
Jeśli nie czytałeś, to przeczytaj te tematy, sporo się dowiesz. Sam zastanawiałem się pomiędzy Vistą, 60CSx a Edge 750. Myślałem także o Oregonie, a wybrałem jednak edge 705.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=936
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=3687
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=12&t=2343
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=936
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=3687
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=12&t=2343