Czy UMP potrafi udowodnić swoją legalność?

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
ODPOWIEDZ
frequency
Początkujący

Czy UMP potrafi udowodnić swoją legalność?

Post autor: frequency »

Dzień dobry
W wątku o importowaniu danych z geoportalu http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=5&t=5335 zadałem pytanie o możliwość wykorzystania tych danych w procesie tworzenia UMP. Z odpowiedzi wynika, że w zasadzie można je tylko wykorzystać do weryfikacji danych już w UMP zawartych. Co w sytuacji gdy hipotetycznie, jakaś tam firma, producent GPMapy, itp. uzna, że w naszej UMP są dane skopiowane z ich produktów komercyjnych bądź też w procesie tworzenia UMP korzystano z nielegalnie uzyskanych danych z Geoportalu? Czy twórcy UMP posiadają jakąś bazę danych w której gromadzone są wszystkie ślady podsyłane przez system zgłoszeniowy? Rzumiem, że tylko taki ślad z GPSa użytkownika na podstawie, któego dodano do UMP nowy element może być dowodem na naszą niewinność. Czy zawiadujący projektem UMP mają obraną strategię obronną na wypadek takiego oskarżenia? Co prawda w naszym kraju winę należy udowodnić ale jeżeli nie ma archiwum sladów, na podstawie któych UMP jest tworzona to w zasadzie można nam udowodnić wszystko.
Pozdrawiam
Adam
Użytkownik: GPSMAP 60CSX, QSTARZ BT-Q1000Platinum, IPAQ 210, GPMapa 2007.4, UMP
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Re: Czy UMP potrafi udowodnić swoją legalność?

Post autor: Alf/red/ »

Spoko.
Ale co zrobić z przypadkiem, że rysowałem z głowy? Znam moje strony rodzinne i dorysowuję na oko - no może drogi niekoniecznie, ale punkty swobodnie. No, na to to nie mamy dupokrytki.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam
Będą sprawdzać czy naniesione są specyficzne błędy, które są zawarte tylko w mapach wnoszącego roszczenia.
Żartuję.
Chociaż wszystko jest możliwe jak obroty firmy znacznie się obniżą.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Peter
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Peter »

Może nas skażą na kilka lat robót publicznych polegających na zbieraniu śladów do UMPa :lol: I wtedy już żadna komercyjna mapa nam nie podskoczy :twisted:
60CSx + VistaCx + NokiaN82 + Nuvi 860 + UMP PcPL + GPMapa2009.3 + CNE 2010.20
Obrazek
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Post autor: h2o »

to wtedy się przeniesie projekt na komputery 10tys użytkowników, hobbystów ;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

Post autor: mariw »

a pokrycie terenu? Co to za śmiałek, który przemierzył Wisłę wzdłuż brzegu w obie strony, żeby ślad zebrać?
60csx, UMP-pcPL, gpmapa, ipaq, dawniej zolty etrex
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

i miasta i lasy, to dane dostępne za darmo tak jak i dane DEM, nasz Ty Sherlocku ;)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Pewnie jednak bez problemu mozna znalezc obszary narysowane lub podebrane z innej mapy. Ogladalem moje miasto w UMP i na GPMapie, dokładność i zgodność jest.... zdumiewająca :) Powielone są nawet nieistniejące drogi.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że autorzy i osoby prowadzące projekt nie są w stanie zapanować nad wszystkimi śladami, to niestety tak że zawsze ktoś coś prześle "nie teges"
pozdrawiam
wojtek
GPSMap H1 + Forerunner 965
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

Wojtek Szydlowski pisze:Oczywiście zdaję sobie sprawę, że autorzy i osoby prowadzące projekt nie są w stanie zapanować nad wszystkimi śladami, to niestety tak że zawsze ktoś coś prześle "nie teges"
No niestety, nie da sie skontrolowac wszystkiego, aczkolwiek kontrolowane jest.
Były przypadki odrzucania danych, ze względu na zbyt duże wątpliwości.
Możemy informować o tym w systemie zgłaszania błędów/uzupełnień i to robimy
Flyspray pisze:***** BARDZO prosimy
1.) nie robić "śladów" na podstawie komercyjnych map. Średnio chętnie też widzimy dane na podstawie skanów, googlemaps itp.
-----> Zastrzegamy, że w wypadku wątpliwości co do legalnego pochodzenia danych, możemy je zignorować.
Sprawdzamy, ale zawsze coś może umknąć.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Wojtek Szydlowski pisze: Powielone są nawet nieistniejące drogi.
W mojej miejscowości zauważyłem podobny babol. Nawet widziałem gdzieś papierowy podkład, z którego powielono błędy...
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

tboniasty pisze:W mojej miejscowości zauważyłem podobny babol. Nawet widziałem gdzieś papierowy podkład, z którego powielono błędy...
A czy ten babol dalej istnieje i jesli tak to dlaczego? ;)
Awatar użytkownika
sandwich
Bywalec

Post autor: sandwich »

Właśnie, a jak to jest z rysowaniem mapy ze skanu. I jeszcze z jakiego skanu, sprzed 10, czy 40 lat?

A jak jeśli będę rysował od ręki mając mapę papierową obok?

A co jeśli mam fenomenalną pamięć, widziałem gdzieś na mapie i z pamięci potrafię narysować? ;-))))))
Bo z kalibracją nie ma problemu wystarczy, że zmierzyłem róg lasu.;-)

Poza tym jest coś takiego jak kopiowanie lub powielanie, ale odrysowywanie nie jest kopiowaniem, gdyż jest to odręczny rysunek na podstawie!

Można wyciągnąć dane z mapy komercyjnej. Można skan rozbić na warstwy i zwektorować. I to jest nielegalne, ale reszta to chyba żarty.

Tak jest chyba z książkami. Kserowanie jest nielegalne, a nikt nie zabroni mi przepisać.
pozdrawiam
Sandwich

Oregon 300 GPMapaTopo, SPV M650(HTC), mapy papierowe, busola, mech, słońce, mrowiska, kontakt z tubylcami
sawicz@gazeta.pl
Plezi
Bywalec

Post autor: Plezi »

Ciekawe zalozenie...
skoro na GPMapie jest taki sam blad jak na UMP to znaczy ze na UMP "prawdopodobnie" [zasugerowane] zostalo skopiowane...

a moze odwrotnie .. ;) a moze autorzy korzystali z tych samych zrodel?
Jeszce sprawy nei bylo a niektorzy juz wyrok znaja :P
Nuvi 765T & GMXT z N95; CNE 9, GPMapa 2008.4, UMP pcPL
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Zgłaszając poprawki lub nowe drogi podsyłam swój ślad do UMPpcPL, Imagisu i Navteq'a. Robię tak od zawsze dając równe szanse wszystkim. Jeśli gdzieś popełniam błąd i nie zostanie zweryfikowany przez odbiorcę danych ... będzie we wszystkich trzech produktach mapowych 8) taki sam.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

A może zróbmy inaczej. Byłem pod koniec roku w pewnej zaprzyjaźnionej firmie kartograficznej i tam mi udowodnili, że GPMapa Topo powieliła błędy w szlakach turystycznych z ich mapy.
Tak więc kij ma dwa końce więc nie obawiajmy się jakichś pretensji. Myślę, że Polska jest na tyle duża, że jeszcze nieprędko powstanie 100% pokrycie jakiejkolwiek mapy.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „UMP-pcPL”