GPMapa 2008.4 + CNE 2009 - użytkowanie map jednocześnie

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
polak900
Początkujący

GPMapa 2008.4 + CNE 2009 - użytkowanie map jednocześnie

Post autor: polak900 »

Witam jestem nowym forumowiczem, z góry przepraszam za to pytanie, być może już na nie ktoś odpowiedział na forum ale nie znalazłem
Mam nuvi 265w i mam takie pytanie?
Czy można używać obu map jednocześnie mam GP mape wersję ostatnią oraz City nawigator 2009 też ostatnią.
W urządzeniu była zainstalowana wspomniana gpmapa, dograłem city nawigatora, czy one będą współpracować jednocześnie, czy coś trzeba jeszcze zrobić
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdro
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 17:43 przez wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu
wojtek
Moderator

Re: GPMapa 2008.4 + CNE 2009 - użytkowanie map jednocześnie

Post autor: wojtek »

Nie wiem co rozumiesz przez "jednoczesne użytkowanie".
Przy włączonej GPMapie i CNE współpraca może wyglądać jedynie tak:
- W Polsce nawigacja będzie się odbywała z wykorzystaniem GPMapy
- Jeśli wytyczysz trasę z Polski za granicę, to na granicy przeskoczy na CNE
- jeśli z zagranicy wyznaczysz trasę do Polski pojedziesz po CNE
- w Polsce adresy i POI bedziesz mógł wyszukiwać z GPMapy i CNE, podobnie z adresami.
- podczas jazdy w Polsce wyświetlana będzie GPMapa
- możesz doświadczyć lekkich opóźnień w wyświetlaniu mapy

Wojtek

PS. Masz rację, że wiele informacji jest trudnych do wyszukania na naszym forum. Jest to jednak konsekwencja między innymi absurdalnego tytułowania wątków. Tytuł ma być krótki, hasłowy i wymieniać produkty, których dotyczy.
nuvi 215W, SP 2720
polak900
Początkujący

ok rozumiem co do tytułów zastosuje się do porad.

chodziło mi o to że wystarczy wgrać te mapy do urządzenia już nic nie trzeba robić nic więcej żeby wytyczać trasy z polski za granicę
jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź
Awatar użytkownika
dylemat
Bywalec

Post autor: dylemat »

Zawsze lepiej jest używać jednej mapy, można każdą wyłaczyć w ustawieniach.
Jędrek
Nuvi 2495LT, etrex 20, GPSMAP60cs, GPSMAP67 , Nuvi 205
, GPmapa, UMP, Topo, PL Topo
polak900
Początkujący

wlaśnie tak używam :D
grax
Nowy

Post autor: grax »

Mam pytanko. Jak teraz mapy w garminie? Czy juz sa porownywalne z AutoMapa ? Chodzi o Mape Polski i takich krajow jak Czechy, Austria, Chorwacja itd..?
polak900
Początkujący

mnie osobiście gpmapa starcza do w zupełności, nie miałem przyjemności pracować na AutoMapie
grax
Nowy

Post autor: grax »

a dokladna jest? probowales na jakis wiochach?? niech inni sie tez wypowiedza .
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Inni sie wypowiadali już wiele razy :roll:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

grax pisze:a dokladna jest? probowales na jakis wiochach?? niech inni sie tez wypowiedza .
Różnie bywa. Moim zdaniem są regiony lepiej zrobione w AM, ale są też regiony lepiej zrobione w GPMapie, no i są też najlepiej zrobione w CNE.
Dodam, że rozwój AM śledzę ostatnio wyłącznie przez targeo, zatem mogę nie być do końca "na bieżąco".

Tak czy inaczej produktu "prawie idelanego" raczej nie ma, chociaż użytkownicy AM robią co mogą aby na pl.rec.gps wmówić nam Garniakom, że taki istnieje i że jest nim oczywiście AutoMapa :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
xavery
Nowy

Post autor: xavery »

jestem użytkownikiem GpMapy od 2 lat i z przykrością muszę stwierdzić, że przez ten czas żadnych istotnych zmian nie dokonano. zajęto się nanoszeniem na mapę kwadracików tam gdzie są budynki i tereny zabudowane. natomiast siatka dróg jest taka sama jak 2 lata temu. drogi, które były przebudowane ok. 5 lat wcześniej pozostały bez zmian, gdzie w AM są aktualizowane bardzo szybko. jakby mało tego są błędy w rozmieszczeniu budynków np. takich jak markety. jestem mocno zawiedziony, że dałe się namówić na zakup GpMapy a nie auto mapy.
Awatar użytkownika
lugger@vp.pl
Początkujący

Post autor: lugger@vp.pl »

Korzystam od 1.5 roku z GPmapy i stwierdzam, że jakby Imagis lepiej współpracował ze zgłaszającymi poprawki to byłoby wszystko ok. A tak są wpadki i czasami takie ordynarne. Wiele razy zgłaszałem jednocześnie te same błędy zarówno do GP jak i UMP. Efekt był taki, że w UMP korekta była natychmiastowa natomiast GP pojedyncze poprawki uwzględniał w kolejnych aktualizacjach. Szanowni Mistrzowie z Imagisu nadal uwielbiają jeździć po nieistniejących ulicach i co mnie poraża po deptakach oraz pod prąd. Ale pomyślcie jakby wszystko grało to ........ zabawa byłaby nudna i aktualizacje sporadyczne.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

lugger@vp.pl pisze:Efekt był taki, że w UMP korekta była natychmiastowa natomiast GP pojedyncze poprawki uwzględniał w kolejnych aktualizacjach.
Bo poszczególne projekty mają takie właśnie zasady działania.
Nie ma szans by w Imagisie wydano nową kompilację po wprowadzeniu jednej lub kilku poprawek. Aktualizacje ukazują się co około kwartał.
lugger@vp.pl pisze:i stwierdzam, że jakby Imagis lepiej współpracował ze zgłaszającymi poprawki to byłoby wszystko ok. A tak są wpadki i czasami takie ordynarne.
Jeśli Twoje zgłoszenia poszły poprzez nasz wątek na Garniaku to daj tu linki do nich. Będziemy pytać Imagis dlaczego Cię ignoruje na Garniaku 8)

Beetl(e)dit: Wśród 11 postów nie znalazłem zgłoszeń błędów GPMapy Twojego autorstwa na Garniaku. Zapewne poszły inną drogą.
BTW Zerknij tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=26&t=4545
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
lugger@vp.pl
Początkujący

Post autor: lugger@vp.pl »

Poszły poprzez www.gpmapa.garmin.pl
Niektóre uwzględnili ale niektóre rzeczywiście zignorowali.
xavery
Nowy

Post autor: xavery »

Jeżeli aktualizacje są co ok. kwartał to dlaczego ten rok jest jeszcze bez. myślę, że oni mają nas poprostu gdzieś. kupiliśmy ich mapę i problem stał się nasz.
ODPOWIEDZ