Mam taki problem.
Po wykonaniu montdemont tworzy mi się mapka pod Mapedita. Po najechaniu na dowolną ulicę mam taki opis źródłowy jak na obrazku nr 1. Występuje tam pole CityName. Dlaczego po jakiejkolwiek modyfikacji mapki i zapisaniu jej na dysk to pole znika? Jak widać na obrazku 2. Jest to o tyle dla mnie istotne, że to pole CityName jest dalej potzrebne do globalnej indeksacji za pomocą Wojka. Czy to jakiś bug w Mapedicie? NIe bardzo wiem jak cokolwiek do takiej mapki dodać, żeby nie stracić tego pola w źródłach.
Pozdrawiam i dziękuję za jakąkolwiek pomoc
Adam
Znikające pole CityName...
Znikające pole CityName...
Użytkownik: GPSMAP 60CSX, QSTARZ BT-Q1000Platinum, IPAQ 210, GPMapa 2007.4, UMP
Re: Znikające pole CityName...
CityName (i Region i Country) jest przymusowo zamieniane w ME na indeksy zwane postal address items. Jeśli ich nie ma zdefiniowanych w momencie wczytywania mapy, to wpisy są... no zgadnij.
Dzięki. Pomogło na poylines i miasta jako POI (City=Y) ale dodanie RegionName i Country do zwykłych POI (muzea, policja,....) nie pomaga. Mapedit po zapisaniu takiej mapki usuwa te pola z opisu POI i co ważne nie dodaje pola CityIdx. Mogę to pole wymusić przypisując do POI miasto poprzez properties, address, city ale to sposób dobry dla kilkunastu POI a jak się to robi w UMP?
W efekcie po zapisaniu mapki, pod Mapeditem mam przykładowo
Pozdrawiam
Adam
W efekcie po zapisaniu mapki, pod Mapeditem mam przykładowo
podczas gdy w UMP pod Mapsource jestUrzad Skarbowy I
Gory Chelmskiej 15
Czy da się to jakoś w Mapedit obejść?Urzad Skarbowy I
15 Gory Chelmskiej
Gliwice, SLASKIE
Pozdrawiam
Adam
Zaznacz kilka(naście,set) punktów i pod prawym klawiszem masz hurtowe zmiany, m.in. adres.frequency pisze:Mogę to pole wymusić przypisując do POI miasto poprzez properties, address, city ale to sposób dobry dla kilkunastu POI
Automatyczniefrequency pisze:a jak się to robi w UMP?

Hint: wojek.
Pewnie nie wszystkim wiadomo ale ja niedawno odkryłem Amerykę:-) W Mapedit w menu Tools, Options, Load&Save, Settings for Polish Format można wymusić aby pola CityName, RegionName i Country zostawały po modyfikacji i zapisaniu mapki, wystarczy włączyć opcję Save postal address information as CityName........ Domyślnie Mapedit ma pierwszą opcję- zamienia na CityIdx co zresztą w manualu cGPSmappera jest już uważane za "obsolete function".Alf/red/ pisze:CityName (i Region i Country) jest przymusowo zamieniane w ME na indeksy zwane postal address items. Jeśli ich nie ma zdefiniowanych w momencie wczytywania mapy, to wpisy są... no zgadnij.
Dziękuję kolegom z forum za pomoc w kompilacji UMP - udało mi się uzyskać po komilacji źródeł rezultat identyczny z tym co można ściągnąć w postaci gotowej UMP. Zmieniłem tylko na swoje potrzeby wyświetlanie dróg gruntowych i szlaków aby przy zoomie 1.2 km w GPSie były jeszcze widoczne (przydatne dla maniaków rowerowych). Co się nauczyłem to moje

Pozdrawiam
Adam