Znikające pole CityName...

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
frequency
Początkujący

Znikające pole CityName...

Post autor: frequency »

Mam taki problem.
Po wykonaniu montdemont tworzy mi się mapka pod Mapedita. Po najechaniu na dowolną ulicę mam taki opis źródłowy jak na obrazku nr 1. Występuje tam pole CityName.
Zaraz po mont-demont
Zaraz po mont-demont
Dlaczego po jakiejkolwiek modyfikacji mapki i zapisaniu jej na dysk to pole znika? Jak widać na obrazku 2.
Po jakiejkolwiek modyfikacji i zapisie na dysk
Po jakiejkolwiek modyfikacji i zapisie na dysk
Jest to o tyle dla mnie istotne, że to pole CityName jest dalej potzrebne do globalnej indeksacji za pomocą Wojka. Czy to jakiś bug w Mapedicie? NIe bardzo wiem jak cokolwiek do takiej mapki dodać, żeby nie stracić tego pola w źródłach.
Pozdrawiam i dziękuję za jakąkolwiek pomoc
Adam
Użytkownik: GPSMAP 60CSX, QSTARZ BT-Q1000Platinum, IPAQ 210, GPMapa 2007.4, UMP
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Re: Znikające pole CityName...

Post autor: Alf/red/ »

CityName (i Region i Country) jest przymusowo zamieniane w ME na indeksy zwane postal address items. Jeśli ich nie ma zdefiniowanych w momencie wczytywania mapy, to wpisy są... no zgadnij.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
frequency
Początkujący

Dzięki. Pomogło na poylines i miasta jako POI (City=Y) ale dodanie RegionName i Country do zwykłych POI (muzea, policja,....) nie pomaga. Mapedit po zapisaniu takiej mapki usuwa te pola z opisu POI i co ważne nie dodaje pola CityIdx. Mogę to pole wymusić przypisując do POI miasto poprzez properties, address, city ale to sposób dobry dla kilkunastu POI a jak się to robi w UMP?
W efekcie po zapisaniu mapki, pod Mapeditem mam przykładowo
Urzad Skarbowy I
Gory Chelmskiej 15
podczas gdy w UMP pod Mapsource jest
Urzad Skarbowy I
15 Gory Chelmskiej
Gliwice, SLASKIE
Czy da się to jakoś w Mapedit obejść?
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

frequency pisze:Mogę to pole wymusić przypisując do POI miasto poprzez properties, address, city ale to sposób dobry dla kilkunastu POI
Zaznacz kilka(naście,set) punktów i pod prawym klawiszem masz hurtowe zmiany, m.in. adres.
frequency pisze:a jak się to robi w UMP?
Automatycznie :twisted:
Hint: wojek.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
frequency
Początkujący

Alf/red/ pisze:CityName (i Region i Country) jest przymusowo zamieniane w ME na indeksy zwane postal address items. Jeśli ich nie ma zdefiniowanych w momencie wczytywania mapy, to wpisy są... no zgadnij.
Pewnie nie wszystkim wiadomo ale ja niedawno odkryłem Amerykę:-) W Mapedit w menu Tools, Options, Load&Save, Settings for Polish Format można wymusić aby pola CityName, RegionName i Country zostawały po modyfikacji i zapisaniu mapki, wystarczy włączyć opcję Save postal address information as CityName........ Domyślnie Mapedit ma pierwszą opcję- zamienia na CityIdx co zresztą w manualu cGPSmappera jest już uważane za "obsolete function".

Dziękuję kolegom z forum za pomoc w kompilacji UMP - udało mi się uzyskać po komilacji źródeł rezultat identyczny z tym co można ściągnąć w postaci gotowej UMP. Zmieniłem tylko na swoje potrzeby wyświetlanie dróg gruntowych i szlaków aby przy zoomie 1.2 km w GPSie były jeszcze widoczne (przydatne dla maniaków rowerowych). Co się nauczyłem to moje :)
Pozdrawiam
Adam
ODPOWIEDZ