C320 firmware i poprawny język polski (voice)

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
SEVEN
Początkujący

C320 firmware i poprawny język polski (voice)

Post autor: SEVEN »

Witam.
Dzisiaj wgrałem nowy firmware do C320 - 5.50 i GPMAPE 5.0 a1 i nagle C320 mówi poprawnie po POLSKU ;-) Czy cos przgapiłem czy był firmware który ma poprawne komunikaty głosowe ? Jakos w opisie firmware`a tego nie ma napisane. Najpierw myslałem ze sie przesłyszałem, ale nie - wreszcie jest nie dwa sto piecdziesiat tylko dwieście pięćdziesiąt, czterysta itd... no najwyzej jak cos poknociłem ;-)

Pozdrawiam
860t, c550, SP 2610
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

Jadźka mówi jak mówiła i tak ma być ten firmware tego nie poprawił i nie pamiętam gdzie ale gdzieś czytałem że do serii c3XX Garmin narazie nie przewiduje zmiany komunikatów.
Awatar użytkownika
SEVEN
Początkujący

Tez mi sie tak wydawało ze nie ma softu obsługujaceo polskie komunikaty (bo kumunikaty przeciez są) - ale teraz właczyłem C320 zeby sprawdzic jak jest (bo wczoraj było pózno i mogłem słyszec głosy których inni nie słyszą ;-) i co.... ?? No kurcze jak dla mnie mówi poprawnie !
Liczebniki też sa poprawne, nie mówi juz jedz w lewo jak trzeba nie zjechac z drogi tylko mówi trzymaj sie lewej, na rondzie gada tez normalnie - wiec nie wiem o co chodzi. W ustawieniach jezyka nie mam tak jak wczesniej Brytyjski Angieslki tylko Polski, jak trzeba wjechac na jakies wiadukty mówi kieruj sie na prawo itd.
Widocznie wgrałem jakis inny soft... ale jak dla mnie może zostac ;-) Nie wiem jak to mozliwe, wygrywałem softy juz do nie jedngo urzadzenia, rózne experymenta tez były, ale tutaj nic nie grzebałem - pociagnołem soft Web Updaterem

Pozdrawiam.
860t, c550, SP 2610
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

SEVEN pisze:W ustawieniach jezyka nie mam tak jak wczesniej Brytyjski Angieslki tylko Polski, jak trzeba wjechac na jakies wiadukty mówi kieruj sie na prawo itd.
Jeżeli przedtem na ustawienach Brytyjskich mówił po polsku, to znaczy, że miałeś jakiś samoróbne głosy polskie, zrobione przez zastąpienie słów angielskich polskimi. Dlatego składnia była niepoprawna, bo to nadal pozostawało wg reguł angielskich.

Być może już wcześniej mogłeś przełączyć na polski :-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
SEVEN
Początkujący

No oczywiscie ze mówił po Polsku a raczej "mówic po Polski" Miałem polskie dzwieki który sciagnałem z Garmina.pl - tam kiedys były udostepnione przez Piotra - były one poprawne ale soft nigdy ich nie obsługiwał. I były one podstawione po Brytyjski Angieslki- i nie było to jakies "lewe" - tylko sciagnietne z GARMINA.PL No ale od wczoraj mój C320 mówi "normalnie" - Moim zdaniem jest obsługa poprawnych komunikatów głosowych. W ustawienia jezykowych jest teraz Dzwięki : Polski , Jezyk - Polski .Nie bede Wam udowadniał bo jak, ale na 100% Jadzka gada po ludzku... zupełnie inaczej mówi - tak jak w np. i3 Jak ktos chce udostepnie dzwieki które mam wgrane i soft ze strony w wersji 5.50 i jest GIT.

Pozdrawiam
860t, c550, SP 2610
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Pozostaje nam czekać na sp2610 i inne urządzenia bez języka polskiego.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
SEVEN
Początkujący

hmmm na moim 2610 nie testowałem ostatnio nowszych softów i dzwieków -ale kto wie ;-) Ale dziwne jest kilka rzeczy : oficjalny pakiet dzwiekowy z Garmina nie ma Polskiego. Ten od Piotra wgrany z softem 5.50 gada normalnie. Nie mam wiec w ustawienaich innych dzwieków - tylko Polskie. Moze jest przygotowywany soft wraz obsługa Polskiego i ten 5.50 juz ma obsługe, ale jeszcze nie ma pakietu dzwiekowego (wraz z innym jezykami) dlatego oficjalnie to nie jest napisane w poprawkach jakie są w tym firmwarze. Dziwne jest to takze ze nikt do tej pory tego nie zauwazył - przeciesz 5.50 jest od jakiegos czasu, a wiele osób ma C320 (czy c310, C330) . No chyba nie tylko u mnie tak gada ?? Moze ktos sprawdzic z posiadaczy C3XX jak jest na innej sztuce ?

Pozdrawiam.
860t, c550, SP 2610
Krzysztof
Nowy

Post autor: Krzysztof »

Jaką masz wgraną wersję Audio, czy 3.60 albo inną.
Pozdrawiam Krzysztof
----------------
Obecnie: Oregon 550t
Awatar użytkownika
SEVEN
Początkujący

Nie mam urzadzenia w domu, zostało w aucie, ale wydaje mi sie ze 2.00 - to sa TYLKO Polskie komunikaty audio . Teraz to fajnie sie jedzie jak tak normalnie mówi, ale dziwnie jest... brakuje chwilami tego za dwa sto pięcdziesiat ;-) Jak sie słyszało to przez 2 lata... (oczywiscie zartuje, wreszcie jest normalnie) Jesli chcesz, sprawdze wieczorem dokładnie jak bede jechał, albo wysle Ci na priv instalke tych plików - daj znać.

Pozdrawiam
860t, c550, SP 2610
Awatar użytkownika
pg
Początkujący
Kontakt:

Post autor: pg »

Wstępnie moge potwierdzić te informacje o polskim języku mówionym w c320. Po załadowaniu WebUpdaterem softu 5.50 urządzenie zgłasza się z systemem 5.50 i komunikatami głosowymi 2.00, a w ustawieniach głosu dostępny jest tylko język polski :shock: Składnia liczebników faktycznie wydaje się być poprawna, ale więcej będę mógł powiedzieć po głębszej analizie (Garmin nie dostarczał żadnych informacji na ten temat).

//Edit
Po załadowaniu najnowszego pliku dźwiękowego dla c320 (v 2.60) sytuacja wraca do normy, tzn. jęz. polskiego brak :(
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
Awatar użytkownika
SEVEN
Początkujący

No, bo juz myslalem ze slysze "glosy".;-) a jesli bedziesz sprawdzal sytuacje, moze zapytaj nie tylko o serie C3XX, ale tez o reszte, dla ktorych obiecales (no przynajniej ze bedziesz walczyl o to) polski jezyk. :-)

Pozdrawiam
860t, c550, SP 2610
Awatar użytkownika
pg
Początkujący
Kontakt:

Post autor: pg »

Z tego co udało mi się dzisiaj ustalić (i prosiłbym właścicieli c320 o sprawdzenie tego stanu rzeczy) to do c320 po załadowaniu softu 5.50 da się załadować polskie komunikaty 2.00 od c340. Co prawda WebUpdater uparcie twierdzi że jedynymi słusznymi komunikatami jest zestaw 2.60, ale po ręcznym pobraniu PL voice'ów od c340 z g.com, da się je bez problemu zainstalować i działają :shock:

Powyższe informacje oparte są o moje testy na 2 szt. c320, przeprowadzonych w dniu dzisiejszym. Od razu zastrzegam, że nie biorę żadnej odpowiedzialności za ewentualne zniszczenia powstałe na skutek testów :)
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
Krzysztof
Nowy

Post autor: Krzysztof »

Tak Piotrze mogę potwierdzić to co opisałeś powyżej. Poprawne polskie komunikaty głosowe działają, oczywiście po wgraniu nie tych od C320 tylko od C340.
Dziękuję za szybkie sprawdzenie i wyjaśnienie sprawy.
Wprawdzie stało się to przypadkowo i to nie za sprawą Garmina ale kolegi SEVEN, to najważniejsze, że po tak długim czasie możemy się cieszyć normalnością.
Pozdrawiam Krzysztof
----------------
Obecnie: Oregon 550t
andmacand
Nowy

Re: C320 firmware i poprawny język polski (voice)

Post autor: andmacand »

Dzięki koledzy.
Dzięki temu tematowi w sumie trochę przez przypadek dowiedziałem się że mogę mieć w swoim Garminie Polski głos.
Wprawdzie temat dotyczy C320, ale ja mam C340.
Wygrałem swojego GPSa na konferencji będąc w USA w Kaliforni. No i nie interesowałem się w ogóle możliwościami upgradeu firmware czy voice'u.
Uaktualniłem firmware i zainstalowałem Polish Voice, no i działa! Mówi po polsku! :)

Tak przy okazji,
1. czy darmowa mapa na http://ump.waw.pl/ jest coś warta? Czy działa na C340?
Warto ją zainstalować?
2. czy POI można załadować do C340? Warto?
ODPOWIEDZ