GPS Maniak pisze:Jeżeli chodzi o warunki eksploatacji - moim zdaniem - należy unikać przegrzania kleju, czyli należy unikać wystawiania odbiornika na słońce, a zwłaszcza na słońce w samochodzie. Po podgrzaniu do 60-70°C klej zacznie "płynąć" i będzie po ptokach.
Potwierdzam. Dodatkowo nie należy trzymać odbiornika przy wentylatorze laptopa przy zgrywaniu śladów. Należy również stanowczo zrezygnować z naciąganego na odbiornik pokrowca z karabińczykiem, który był w moim przypadku bezpośrednią przyczyną oderwania gumy.
Problem gumy nie dyskwalifikuje jednak odbiornika. Odchodząca guma nie rozszczelnia go, a samą naprawę obejmuje gwarancja. W przypadku nabycia odbiornika z zagranicy, można pokusić się o samodzielną naprawę za pośrednictwem f. Excel ze Szczecina - koszt zestawu naprawczego na dziś to ok. 33zł.
GPS Maniak pisze:...w zasadzie 60csx zawsze używamy bez podświetlenia i w kategorii wyświetlacza bez podświetlenia na pewno jest to number one, podczas gdy w ciemnym lesie Vista wymaga już światła. Z drugiej strony podświetlenie w 60CSX jest dość nieszczęśliwe i z podświetleniem najlepszym wyświetlaczem może pochwalić się właśnie vista)
Potwierdzam. Na rowerze w pełnym słońcu również trzeba używać 100% podświetlenia w sytuacji, gdy światło słoneczne nie pada na ekran. Jadąc "pod słońce" widoczność ekranu spada do zera, w związku z czym konieczne jest jego podświetlanie. Poza tym podświetlenie działa rewelacyjnie, niestety dość drastycznie obniżając czas pracy na baterii (do ok. 15 godz.)
goobie pisze:Tylko ta antena - boje się że coś się jej przytrafi, bo często jestem w podróży i może będę go upychał po torbach kieszeniach plecakach sakwach.... więc mam nadzieję że rozumiecie moje obawy o antenę...
Vistę HCx bez problemu zmieścisz w kieszeni spodni jeansowych czy marynarki.
Brak anteny heliakalnej powoduje gorszą jakość śladu, ale wystarcza do nawigacji.
GPS Maniak pisze:- wielkość i rozdzielczość wyświetlacza oraz wielkość piksela
W Viście wielkość piksela i wyświetlacza jest tak mała, że w zasadzie nie da się czytać ekranu.
Po co więc kupować mapowego etrexa? - dla punktów POI zapisanych w mapie i możliwości nawigacji do tych punktów.
Skuteczna nawigacja, podobnie jak w bezmapowych etrexach, odbywa się z wykorzystaniem zaplanowanej trasy - od punktu do punktu, bądź w samochodzie - po drogach. Dobrze sobie zmienić linię kursu/namiaru na ciemny kolor.