Jak nosić GPSa na szlaku

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Wieslav
Bywalec

Jak nosić GPSa na szlaku

Post autor: Wieslav »

Chodzi mi o sprawę noszenia GARMINA.
Tak jak tu piszesz i wcześniej też o tym radziłeś - nalpepiej nosić 60CSx poziomo w celu uzyskania najlepszego sygnału GPS
:lol:
Po krótkim używaniu 76CSx mam takie wrażenie (może to tylko sugestia) iż ten GARMIN lepiej łapie sygnał w pozycji pionowej.
Jeśli to tylko złudzenie, proszę "wyprostuj" mnie w tym temacie!
Chciałbym go prawidłowo umieści w czasie wędrówek leśnych itp.
8)
POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 19 mar 2007, 09:22 przez Wieslav, łącznie zmieniany 2 razy.
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Awatar użytkownika
yaro
Początkujący

Post autor: yaro »

60 i 76 ma antene przystosowana do pracy w pionie to etrexy maja antene ktora lepiej dziala w poziomie.
Pozdrawiam Yaro
Awatar użytkownika
t8mi
Bywalec
Kontakt:

Post autor: t8mi »

Pozycja horyzontalna dotyczy odbiorników z anteną typu 'patch' jak eTrexy wszelkiej maści,. Natomiast 60/76 posiadają antenę quadhelix która powinna pracować w pozycji pionowej. Jednak w odbiorniku z SirfStarIII nie zauważyłem jakiegoś obniżenia czułości zależnej od położenia odbiornika, a używam głównie na rowerze więc GPS sobie 'leży'.
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Wieslav pisze:Tak jak tu piszesz i wcześniej też o tym radziłeś - nalpepiej nosić 60CSx poziomo w celu uzyskania najlepszego sygnału GPS
Nie, nie. Pisałem tak: W przypadku odbiorników z serii etrex - posiadających wewnątrz obudowy antenę paskową optymalna wydaje się być pozycja pozioma. Ta uwaga dotyczy również serii etrex_CX

Owszem, dalej pisałem też tak: Dzisiaj, SiRF-owego 60CSX także noszę na ramieniu. SiRF SiRFem, ale po co utrudniać odbiornikowi dostęp do "nieboskłonu" ? Zatem "na ramieniu", ale to nie znaczy że noszę go poziomo. Raczej chciałem tym tekstem wskazać, że GPS należy nosić jak najwyżej. Chyba będę musiał to nieco wyraźniej napisać i podmienię na www fotkę pochodzącą jeszcze z czasów niesirfowej 60CS. Obecnie odbiornik noszę wysoko, a jednocześnie w pozycji pionowej:

Obrazek

Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Wieslav
Bywalec

Post autor: Wieslav »

PRZEPRASZAM
:oops:
Widocznie "opacznie" to zrozumiałem.
8)
POZDRAWIAM
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Awatar użytkownika
Macieq
Początkujący

Post autor: Macieq »

GPS Maniak pisze:
Wieslav pisze: Raczej chciałem tym tekstem wskazać, że GPS należy nosić jak najwyżej.
Macie jakiś pomysł, jak nosić Nuvi-ego? Najkorzystniej byłoby (patrz rada Lecha) trzymać oboma rękami przed sobą, przy tym dość wysoko. A może jakoś wykorzystac przyssawkę? :idea:
pozdrawiam
Macieq (Oregon 600, Nuvi 660)
Tomek

Post autor: Tomek »

Macieq pisze:....Macie jakiś pomysł, jak nosić Nuvi-ego? Najkorzystniej byłoby (patrz rada Lecha) trzymać oboma rękami przed sobą, przy tym dość wysoko...
I koniecznie piórko między pośladkami..

Dodane..
Macieq, nidgy nie widziałeś kieszonki na szelkach plecaka?
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Post autor: Azzie »

Tomek pisze:
Macieq pisze:....Macie jakiś pomysł, jak nosić Nuvi-ego? Najkorzystniej byłoby (patrz rada Lecha) trzymać oboma rękami przed sobą, przy tym dość wysoko...
I koniecznie piórko między pośladkami..
Spoko, spoko, życie miłośnika GPSów nie jest proste ;-) Jak chcesz mieć dobry sygnał, to trzeba zaangażowania i poświęcenia. Kto opowiadał historię o tym jak w jakimś niemieckim pendolino (czy innym TGV) sygnał przepuszczała tylko szyba w toalecie? Dobrze, że w Polsce w żółtkach takich nie montują, bo zebranie tracka byłoby nie lada wyzwaniem...
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
p0li

Post autor: p0li »

za czasów kiedy miałem jeszcze eMapa i chodziłem po bieszczadach (daaawno to było) to gps-a miałem umocowanego do raczki plecaka i przerzuconego do przodu przez ramię że w efekcie wisiał sobie mniej więcej tak jak u lecha na zdjęciu - dzięki temu ze nie był przymocowany do taśmy plecaka na stałe w momentach nieużywania leżał sobie na klapie plecaka - tam widział całe niebo.

acha - gps był wetknięty w pokrowiec "kajakowy" więc deszcz nie był mu straszny, a przez przezroczystą ściankę pokrowca wszystko było widac ;)
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

Z polaryzacją pionową bym się zgodził.Teoretycznie powino byc lepiej.Tylko że SIRF jest tak czuły że odbiera nawet sygnał odbity.Natomiast w urządzeniach z kompasem powinna być polaryzacja urządzenia pozioma (i akurat anteny).To oczywiście teoria w praktyce bywa inaczej.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Chodzi mi o sprawę noszenia GARMINA.
W naszych szerokosciach geograficznych pytanie to ma sens tam, gdzie z natury rzeczy satelity sa b. slabo odbierane, bo sa zasloniete. Sa to polnocne stoki stromych gor, doliny gorskie, takze "doliny" wsrod wysokich budynkow. No i lasy.
Na odkrytej przestrzeni nawet na naszych szerokosciach sa dobrze widoczne.
W gorach najlepiej chyba tak jak radzil GPSManiak, na ramieniu. Choc idealem bylyby dwie kieszenie na prawym i na lewym ramieniu, by sprzet byl od poludnia (z widokiem na satelity).
Pozdrawiam Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
vit
Bywalec

Post autor: vit »

Azzie pisze:Spoko, spoko, życie miłośnika GPSów nie jest proste ;-) Jak chcesz mieć dobry sygnał, to trzeba zaangażowania i poświęcenia. Kto opowiadał historię o tym jak w jakimś niemieckim pendolino (czy innym TGV) sygnał przepuszczała tylko szyba w toalecie? Dobrze, że w Polsce w żółtkach takich nie montują, bo zebranie tracka byłoby nie lada wyzwaniem...
tutaj się troszkę nie zgodzę. Jechałem niedawno eurosity z Wiednia do Warszawy (Polonia - 19.42 z Sosnowca) i ani jednej satelity nie znalazł.
Tak wiec z tym TGV to się nie dziwię - u nas też problemy...
W drugą zaś stronę (pospiechem) piękny track się narysował.... :D
Macieq pisze:Macie jakiś pomysł, jak nosić Nuvi-ego
po mojemu w futerale (był w zestawie) ;)
Pozdrawiam vit
60
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Post autor: Azzie »

Dyskusja o widoczności satelitów w różnych kierunkach została wydzielona do osobnego wątku:

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=97
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Awatar użytkownika
jast
Nowy

Quest

Post autor: jast »

Do swojego Questa kupiłem sakwę na aparat fotograficzny ( 19zl). W przedniej ściance wycięta jest szczelina na antenę. Całość wisi jak u Lecha przy szelce od plecaka. Na wielodniowe wyprawy mam akumulator 12V około 2,5 kg :( i dźwigam to cholerstwo na grzbiecie - podłączam wtedy Questa przejściówką do gniazda zapalniczki.

Pozdrawiam jast
picioo
Nowy

Post autor: picioo »

soko pisze:W gorach najlepiej chyba tak jak radzil GPSManiak, na ramieniu.
Jak już jest na ramieniu to ma jakieś znaczenie czy jest przodem/tyłem lub bokiem do kierunku marszu?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ