Track RACE

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
jasiekpol
Początkujący

Track RACE

Post autor: jasiekpol »

Witam, w naszym rowerowym towarzystwie powstał pomysł Track Race, wyścigu który każdy realizuje gdy jest najlepszej według niego formie i może powtarzać wiele razy. Zasada jest taka że jeden z nas np. Ja przejeżdżam trasę po raz pierwszy i rejestruje tracka, potem kolega importuje tracka i ściga sie jako TrackBack. Zastanawiam się jakiego czy jakich programów użyć do transferowania tracków oraz analizy wyników ? Mam mapsource, oziego, oraz mapedit, GPSBabel do analizy nadaje sie Sporttracks ale nie wczyta śladów ze wszystkich urządzeń. Jakieś propozycje ?
60 Cx
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

Re: Track RACE

Post autor: mariw »

SportTracks wczytasz GPX z każdego urządzenia, również z nieobsługiwanych bezpośrednio przez program.
60csx, UMP-pcPL, gpmapa, ipaq, dawniej zolty etrex
jasiekpol
Początkujący

To wiem, ale kwestia exportu tracka do urządzeń kolegów, bo każdy ma inne, raczej jako track i active track czy moze jako route ? I jak to liczyć, uruchamiać stoper w czasie zapisu czy analizować punkty zapisu najbliższe startowi i mecie ?
60 Cx
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

Post autor: mariw »

To co będziecie importować zależy od odbiorników, trasy i zasad jakie przyjmniecie. Chyba nie obędzie się bez testów.
Co do analizy to bym to zrobił tak:
- zrzucamy track z urządzenia zawodnika do GPX
- w mapsource znajdujesz punkt startu i mety (np wyświetlając waypointy albo track źródłowy)
- odejmujesz czas mety od startu i masz wynik

ewentualnie nakladając trasę źródłową i wynikową w sporttracks lub mapsource mozesz porównać czy ktoś sobie skrótu nie zrobił ;)
60csx, UMP-pcPL, gpmapa, ipaq, dawniej zolty etrex
jasiekpol
Początkujący

Przejechałem wczoraj, uwaliłem się konkretnie ale hmm , miałem rejestracje śladu w interwale "normalnie" i troche za rzadko wyszło, musze dymać jeszcze raz :?
60 Cx
ODPOWIEDZ