Map Edit - Źle skalibrowana mapa ?

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Map Edit - Źle skalibrowana mapa ?

Postprzez soko » Pn, 09 lip 2007 21:46

Postanowiłem, w ramach dalszego rozwoju mapy, dodać linię brzegową jeziora "geograficzną" - i do tego celu wgrałem mapę z płyty z mapami z Ozi Explorera.
Po nałożeniu linii mielizn ( mielizny - linie brązowe, brzeg linia niebieska) okazało się, że na wschodnim brzegu jeziora mielizny nachodzą na brzeg, a nawet go przekraczają:
Obrazek
W związku z tym w niedzielę, oprócz kolejnej dawki waypointowania mielizn, wieczorem objechałem jezioro samochodem po drogach, i dorzuciłem trochę waypointów na krzyżówkach, by dorobić się "solidnych" punktów odniesienia.

Po nałożeniu tego na mapę, widać przesunięcie tracka o około 50-70mtr na wschód (droga na wschodnim brzegu i waypointy ze skrzyżowań, ostatni waypoint to mostek nad rzeczką).
Obrazek

Ponieważ - jak dla mnie - punktem odniesienia będzie track z Garmina i waypointy, oznacza to "przesunięcie" mapy o 50-70mtr na zachód.
Czy mapę można "zrekalibrować" czy też "przesunąć" w MapEdicie, czy też należałoby poszukać innej mapy?
Czy też zrekalibrować ją w Ozi?
Dla celu zilustrowania mielizn takie przesunięcie jest bowiem żenujące.

Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1759
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Map Edit - Źle skalibrowana mapa ?

Postprzez Artur » Pn, 09 lip 2007 23:06

soko napisał(a):Czy mapę można "zrekalibrować" czy też "przesunąć" w MapEdicie

Jak najbardziej. Jeśli masz już wstępnie skalibrowaną mapę a popełniłeś jakieś błędy, w efekcie których jest ona tylko przesunięta, a nie znacząco zniekształcona, spokojnie możesz ją zaczytać do mapedita, potem zaczytać np. ślad drogi i przesunąć bitmapę tak, aby droga na mapie i ślad się pokrywały. Teraz nanosisz pozostałe obiekty i powinny one wylądować w odpowiednich miejscach.

Artur

P.S.
Oczywiście można ją też zrekalibrować w ozi
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Map Edit - Źle skalibrowana mapa ?

Postprzez Avus » Wt, 10 lip 2007 0:29

soko napisał(a):wgrałem mapę z płyty z mapami z Ozi Explorera
Screeny sugerują, ze są to stare mapy wojskowe, tzw. "3CD" i akurat w ich wypadku kalibracja nie jest najdokładniejsza, nie mówiąc już o tym, że są to skany wysłużonych już map papierowych, czyli dodatkowo obarczonych pewnymi błędami (aczkolwiek tutaj są to już dużo mniejsze wartości).
Najprościej będzie wczytać sama mapę (jpg) i od nowa ją skalibrować w Ozim, zamiast bawić się w rekalibrację czy przesuwanie podkładu w MapEdicie, tym bardziej że kalibracja jednego arkusza zajmuje dosłownie minutę i jest znacznie mniej kłopotliwa niż wyszukiwanie punktów dopasowania z zebranych waypointów/śladów dla mocno nieaktualnej mapy.
Avus
 
Posty: 54
Dołączył(a): Wt, 24 kwi 2007 10:09
Lokalizacja: Pruszków

Postprzez Guzik » Wt, 10 lip 2007 8:39

Jeśli faktycznie to jest podkład z "zestawu" 3CD to podaj numer arkusza, podeślę Ci podkład 15CD.

Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Avatar użytkownika
Guzik
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:01
Lokalizacja: Poznań

Postprzez BoDro » Wt, 10 lip 2007 9:33

bez przesady - używam 3CD i nie zauważyłem, by niezgodności były tak dramatyczne, jak pokazywał screen. Nawet różnice przy stosowaniu różnych datum ( 1942 (2) i 1942POL ) są dla mnie niezauważalne. Chyba jednak skopana jest tu kalibracja.
Bogdan
Legend C
BoDro
Bywalec
 
Posty: 111
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 10:59
Lokalizacja: Człuchów

Postprzez soko » Wt, 10 lip 2007 12:00

Oczywiście , że skopana:
Obrazek

Głównie przesunięta w poziomie.
Na dodatek w każdym rogu trochę inaczej skopana.
Nawet tego w pierwszym momencie nie przypuszczałem, bo cały komplet zakupiony w profesjonalnej firmie. Hm...
Potem już sprzedawali oziego tylko z GPS-em.

Przy okazji trochę się też wyjaśniło różnych kiksów oziego na wakacjach nad morzem.

Ponieważ w każdym rogu "skopanie" trochę inne, więc przesuwanie mapki na nic się nie zda, skalibruję sam.

Niemniej nadal nie wiem , jak można przesunąć mapkę pod MapEditem.
O ile by była np. identycznie skopana na każdym rogu.
Nic nie mogę znaleźć w tej kwestii. A klikanie po ikonkach nie otwiera takiej funkcji.


Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1759
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Magnoom » Wt, 10 lip 2007 12:41

soko napisał(a):Niemniej nadal nie wiem , jak można przesunąć mapkę pod MapEditem.
O ile by była np. identycznie skopana na każdym rogu.
Nic nie mogę znaleźć w tej kwestii. A klikanie po ikonkach nie otwiera takiej funkcji.
Wystarczy wybrać narzędzie Select Objects (klawisz S), kliknąć przytrzymując lewy klawisz myszki na wyświetlonym podkładzie i przesunąć tak, aby pasował do reszty obiektów czy śladów.

To, że kalibracja arkuszy z serii 3CD jest skopana (no... mało dokładna) to powinno przyjmować się jako pewnik. Osobiście każdy z tych arkuszy poprawiam lub kalibruję ponownie przed użyciem. Inną sprawą są dokładność skanów, zniekształcenia, aktualność czy błędy map, ale te nie są, aż tak poważne.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1765
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez soko » Wt, 10 lip 2007 17:17

Rekalibracja w Ozim, tak 50 000 jak map 100 000 nic nie dała, nadal są przesunięcia względem siatki Map Edita. Jak nie z lewej , to z prawej.
W efekcie zgodnie z opisem Magnooma poprzesuwałem mapkę, uzgodniłem z trackiem z dróg i waypointami ze skrzyżowań.
Generalnie zgodność jest satysfakcjonujaca, choć nie idealna.
Bardzo wszystkim dziekuję za pomoc.
Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1759
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Avus » Wt, 10 lip 2007 19:23

soko napisał(a):Rekalibracja w Ozim, tak 50 000 jak map 100 000 nic nie dała, nadal są przesunięcia względem siatki Map Edita.
Możliwe, że sama kalibracja wykonana została poprawnie, a jedynie jej parametry zostały błędnie dobrane (np. współczynnik zniekształcenia na południku osiowym). Jeśli jeszcze masz zapisane pliki (.map) z kalibracji sprawdź w Ozim parametry kalibracji File/Check Calibration of Map i ewentualnie zmień na poniższe:
Kod: Zaznacz cały
Map Datum: Pulkovo 1942 POL
Map Projection: Transverse Mercator
dla arkuszy 33:
Central Meridian: 15E
Scale Factor: 1
False Easting: 3500000
dla arkuszy 34
Central Meridian: 21E
Scale Factor: 1
False Easting: 4500000

przy czym Pulkovo 1942 POL dostępne jest dopiero po wgraniu do folderu OziExplorera pliku ze zdefiniowanym m.in.: odwzorowaniem Pulkovo 1942 autorstwa Tadeusza Syryjczyka.
Poprawność wykonanej kalibracji można sprawdzić bezpośrednio w Ozim włączając siatkę PPM/Grid Line Setup i dalej zaznaczając Grid On oraz ustawiając odpowiedni Line Interval, a następnie porównując ją z siatką na mapie.

Jeśli kalibracji dokonałeś w oparciu o narożniki mapy (polecam kalibrację w oparciu o siatkę kilometrową) sprawdź, czy współrzędne podałeś w odpowiednim formacie DD MM SS.ssss H, bo i tu o pomyłkę łatwo.
Avus
 
Posty: 54
Dołączył(a): Wt, 24 kwi 2007 10:09
Lokalizacja: Pruszków

Postprzez soko » Wt, 10 lip 2007 20:07

Pułkowo miałem wgrane do katalogu, tak jak pisał GPSManiak. stamtąd też pobrałem plik.
Kalibrację robiłem na narożnikach ( no bo tam miałem dane pozycyjne).
Resztę sprawdzę.
Dzięki.
Krzysztof

P.S. Zastanawiam się, czy jeśli kalibrujemy na rogach, a wiec na pełnych stopniach i minutach ( bez sekund), to wtedy format wpisywania pozycji ma duze znaczenie?
Rozumiem, że ściśle taki sam format jest w oczywisty sposób potrzebny, gdyby kalibracja była np. z waypointów spisywana z garmina.
Ale przy kalibracji na rogach mapy ?
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1759
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez BoDro » Wt, 10 lip 2007 22:46

a czy może sprawdzałeś zgodność śladu, jeśli zastosujesz do kalibracji mapy Map Datum nie Pulkovo 1942 POL, ale Pulkovo 1942(2) ?
Bogdan
Legend C
BoDro
Bywalec
 
Posty: 111
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 10:59
Lokalizacja: Człuchów

Postprzez Artur » Wt, 10 lip 2007 23:37

BoDro napisał(a):a czy może sprawdzałeś zgodność śladu, jeśli zastosujesz do kalibracji mapy Map Datum nie Pulkovo 1942 POL, ale Pulkovo 1942(2) ?

Też korzystam z tych map. Te które mam skalibrowane były jako Pulkowo 1942(2) a nie Pulkowo 1942(1) (u mnie nie ma datum Pulkowo 1942 POL) a powinno być odwrotnie. Prawdą jest, że niektóre arkusze są źle skalibrowane, ale na tych arkuszach, których używałem "złość" skalibrowania polegała tylko na niechlujnym postawieniu punktów kalibracyjnych. Wystarcza wybrać check calibration, zmienić wspomniane wcześniej datum i porządnie postawić punkty. Po takich zabiegach mapka pasuje prawie idealnie.

Artur
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Postprzez GPS Maniak » Śr, 11 lip 2007 8:21

Artur napisał(a):Po takich zabiegach mapka pasuje prawie idealnie.

W większości przypadków :wink:

Niektóre z tych arkuszy nawet skalibrowane "jak książka pisze", co potwierdzają tracki np. przy obrzeżach - w środku arkusza mają w stosunku do tracków błędy rzędu 30m. I co ciekawsze kalibracja na 5 pkt niczego nie zmienia. Wygląda na to, że to nie błąd "nierówności papieru", ale autentyczny błąd korelacji treści mapy z siatką.

O ile pamiętam takie coś napotkałem na arkuszu z 15CD obejmującym Tatry Zachodnie. Ale mogę się mylić ponieważ moja przygoda z tymi sztabówkami zakończyła się dobre 2 lata temu. Błąd o którym wspominam przypominał sprawę Krzysztofa, czyli w stosunku do tracków występowało w miarę równomierne przesunięcie wszystkich obiektów na mapie.

Zupełnie inną historią są szutrowe stokówki w Bieszczadach. Wygląda na to, że tam ludzie z geodezji robili szkice, a nie pomiary. Spora część stokówek ma zupełnie inny kształt niż na mapach topograficznych czy turystycznych co potwierdzają tracki pochodzące z różnych okresów i z różnych odbiorników. Błędy są naprawdę spore i częstokroć znacznie przekraczają te 30m.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez Artur » Śr, 11 lip 2007 8:39

GPS Maniak napisał(a):
Artur napisał(a):Po takich zabiegach mapka pasuje prawie idealnie.

W większości przypadków :wink:

;) Jasne, że jak mapa jest źle narysowana to nie będzie pasowała.
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Postprzez BoDro » Śr, 11 lip 2007 9:23

tu faktycznie macie rację: miałem problem z jednym z arkuszy. Skalibrowany "na żyletę" na 5 punktów, obrzeża pasują elegancko, ale w środku odłazi. Wziąłem mapę GGK tego samego rejonu i tu pasuje elegancko na całej powierzchni. Swoją drogą to zaskakujące, bo na kilkadziesiąt arkuszy 3CD, które wektoryzowałem, ten jeden był jakiś wybitnie felerny.
Bogdan
Legend C
BoDro
Bywalec
 
Posty: 111
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 10:59
Lokalizacja: Człuchów


Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość