Nuvi 765T a Nokia N97

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.
markez07
Nowy

Nuvi 765T a Nokia N97

Post autor: markez07 »

Witam

Chciałem zapytać co sądzicie o telefonach, które posiadają opcję nawigacji?
Nokia N97 posiada tę opcję lecz nie wiem czy jeżeli o nawigację chodzi
to telefon będzie dobry. Wiadomo, że "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego". :)
GARMIN NUVI 765 T czy Nokia N97? Jest jakaś różnica prócz ceny?

Tu można zobaczyć coś na temat nawigacji w tym telefonie:

http://autofoto.pl/blogs/prezes/archive ... zybie.aspx

Co o tym myślicie?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 sie 2009, 17:13 przez Spider, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tematu i przeniesienie do odpowiedniego działu.
Awatar użytkownika
nuv660FM
Bywalec

Re: Nuvi 765T a Nokia N97

Post autor: nuv660FM »

cześć
nie chciałbym Cie specjalnie namawiać na nuviego 765 ale zdecydowanie polecałbym GPS dedykowany niż taki w komórce, nie zapominaj ze standardowo nie masz map w nokii musisz je sobie dokupić, mapy będą takie same ponieważ i garmin i nokia używają map NAVTEQ, chyba ze zakupisz nuviego z GPmapa :D .
Mogę Ci powiedzieć ze ten model nokii zbiera wiele złych opinii i paru moich znajomych już go zwróciło :shock: po paru dniach użytkowania, jest to chyba najwolniejsza nokia jaka jest dostępna w sprzedaży :!:
Obrazek Nuvi 3590LTM, Nuvi 765T + Oregon 400T
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Problem z widokiem map. Takie małe demo: http://www.youtube.com/watch?v=EBfSTzrEqUU
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Są rzeczy, których nie da się opisać konkretnymi argumentami. To np. szeroko pojęty komfort użytkowania.

Komfortem może być np. to, że komórkę mam zawsze przy sobie, a zatem nawet gdy NUVI leży akurat w domu, bądź używa go żona, żaden klient nie zaskoczy mnie hasłem w stylu: "spotkajmy się na ulicy Sezamkowej nr 25". Dlatego nawigacja w komórce ma swój sens, ale właśnie jako "nawigacja uzupełniająca" - druga w rodzinie :wink:

Dlaczego? Bo jest też druga strona medalu związana ze słowem komfort ....

Obrazek

Może nie dotyczy to N97, ale pozostawię potomnym tę fotkę, gdyby mieli dylematy ogólne: Komórka czy odbiornik dedykowany?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Oregon11
Nowy

Post autor: Oregon11 »

Kolego, mapy do Nokii sa bezplatne, pod warunkiem, ze zaladujesz je bezposrednio z internetu na kompa a dopiero potem przetransferujesz na komorke (Europa zajmuje ponad 1,2 GB i ladowanie trwa cala noc !). :D
Rzadko koszystam z GPS w komorce, bo moja N96 za szybko sie rozladowuje ale musze przyznac, ze mapy Polski i UE sa na niezlym pozomie. Przetestowalem kilka razy i GPS w N96 chodzi bez zarzutu. Co innego nawigacja: trzeba wykupic abonament, czego nie zrobilem, gdyz korzystam z Nuvi 765.

Wydaje sie, ze Garmin bedzie musial wprowadzic duzo nowych funkcji do swych nowych modeli, inaczej komorki go zjedza.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Oregon11 pisze:Wydaje sie, ze Garmin bedzie musial wprowadzic duzo nowych funkcji do swych nowych modeli, inaczej komorki go zjedza.
Ale do komórek też można wprowadzać nowe funkcje i zabawa w gonienie króliczka będzie trwała nadal :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Oregon11
Nowy

Post autor: Oregon11 »

Tym lepiej dla wszystkich.
Garminowi pozostaje przewaga duzego ekranu (zwlaszcza 5 cali) do GPS sam. typu NUVI.
Garmin chyba bedzie musial wprowadzic port video do podlaczenia zewn. kamery oraz mozliwosc odtwarzania plikow video, inaczej klapa.
Pozdrowienia
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Duży ekran to nie zawsze przewaga. Gdzie do takiego Tikusia 5'? Kolega świadomie do A4 kupił 3,5 bo mu tak pasuje w upatrzone miejsce /nie koniecznie na szybie/.
Video już jest w Garminie ;) A dodatki typu dvix i mp3, nie bardzo się sprawdzają z dziećmi.
Żeby było o Nokii. To rozmawiałem z kolegą i coś luźno napomknąłem że słabo w zimę Colo mi się obsługuje. Dostałem szybką ripostę ..."Ja to nie wyjmuje telefonu"...
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
ootomaszoo
Początkujący

Post autor: ootomaszoo »

Jedna podstawowa kwestia, N97 działa w oparciu o Symbiana, co prawda w wersji 5, niemniej użytkownicy mocno "biadolą" na ten system. Zadaj sobie pytanie, czy chcesz mieć sprzęt z dużym wyświetlaczem, z softem dedykowanym, asystentem pasa i innymi bajerami, czy mało wygodna obsługę z możliwymi zawiechami, małą wydajnością sprzętową i co by tam jeszcze nie było. No ale wybór należy do Ciebie ...
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: irko »

ootomaszoo pisze:Zadaj sobie pytanie, czy chcesz mieć sprzęt z [...] możliwymi zawiechami, małą wydajnością sprzętową i co by tam jeszcze nie było.
Ja sobie zadałem to pytanie i odpowiedziałem na nie NOKIA N95
Prowadzi do celu bez zawiech czy obok drogi jak posiadana niegdyś nawigacja GARMINA
:twisted:
był Garmin 865t , jest 2689 LTM ZUMO XT http://www.bluephoto.pl
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

ja też sobie odpowiedziałem :D i mam 5" garmina bez żadnych problemów :lol: a w E-52 żeby dyletantom pokazywać :mrgreen:
kaltam
Bywalec

Post autor: kaltam »

Pamiętajcie że firma NATEQ (producent map) jest własnością (kapitałowo) firmy NOKIA. Garmin ma z NAVTEQ umowę o wykonywanie map dla Garmina na najbliższe 15 (20) lat .
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: irko »

U mnie akurat siedzi UMP w 2D
był Garmin 865t , jest 2689 LTM ZUMO XT http://www.bluephoto.pl
ODPOWIEDZ