Półwysep Helski i fortyfikacje wojenne.
Półwysep Helski i fortyfikacje wojenne.
Witam!
Szukałem długo w Internecie informacji na temat współrzędnych fortyfikacji na Półwyspie Helskim. Niestety nie udało się znaleźć. Czy ktoś posiada takie współrzędne i chciałby się podzielić.
Pozdrawiam
Szukałem długo w Internecie informacji na temat współrzędnych fortyfikacji na Półwyspie Helskim. Niestety nie udało się znaleźć. Czy ktoś posiada takie współrzędne i chciałby się podzielić.
Pozdrawiam
Re: Półwysep Helski i fortyfikacje wojenne.
Jak starczy Ci cierpliwości to najprawdopodobniej w 2-gim tygodniu stycznia będę na Helu to mogę nagrać, przynajmniej te muzealne.
Pozdrawiam
Ryszard
GPSmap60CSx,COLO 400C,Nuvi 1490T+nuLifeTime Europe,
GPmapa2009v3,CSAv5 i inne UMP,y, ostatnio NAVI COMAND NTG4 z mapami NaviSat, komórka LG GT540 z GPS.
Ryszard
GPSmap60CSx,COLO 400C,Nuvi 1490T+nuLifeTime Europe,
GPmapa2009v3,CSAv5 i inne UMP,y, ostatnio NAVI COMAND NTG4 z mapami NaviSat, komórka LG GT540 z GPS.
Trochę dział, składów amunicji, schronów jest zaznaczonych na www.ump.waw.pl
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi na pytania. Przy okazji "znalazłem" na UMP pcPL "Górę Szwedzką" lub inaczej nazywaną "Górą Szwedów". Ten obiekt bardzo mnie interesuje i już mam go na liście obiektów do obejrzenia. Oczywiście na UMP pcPL jest zaznaczonych kilka baterii artylerii stałych i innych obiektów-miodzik. W styczniu właśnie chciałbym się wybrać na "eksplorację" Półwyspu Helskiego, chociaż temperatury poniżej minus 10 st. C. nie zachęcają do takich wypadów. Kto wie...za bardzo kocham Kaszuby...to jakaś obsesja, coraz częściej tam jeżdżę i coraz bardziej mnie wciąga ten rejon. Wręcz myślę o zmianie miejsca zamieszkania właśnie na Kaszuby...a konkretniej Półwysep lub okolice.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, 22:06 przez cargo, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak znajdziesz ciekawe miejsca warte dodania do mapy to zgłoś je proszę tutaj:
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/form.html
Pozdrawiam,
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/form.html
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Tak, to właśnie mój cel znaleźć wszystkie elementy (dostępne dla cywilów) Helskiego Rejonu Umocnionego. Oczywiście nie dokonam tego od razu, ale będę sukcesywnie uzupełniał bazę i informację na temat tego wspaniałego miejsca. Znalazłem w Internecie kilka stron poświęconych właśnie Rejonowi Umocnionemu Hel. Postaram się zebrać wszystko w jedną całość i przekazać do UMP pcPL.
Widzę, że temat interesuje wiele osób, bo zaglądających jest wielu, może macie jakieś spostrzeżenia, uwagi, może jakieś ciekawostki z HRU związane?
Widzę, że temat interesuje wiele osób, bo zaglądających jest wielu, może macie jakieś spostrzeżenia, uwagi, może jakieś ciekawostki z HRU związane?
Witam po przerwie. Niestety trafiłem w największe śniegi na Półwyspie. Jedynie śnieg pomógł, jak jechaliśmy pociągiem w odnalezieniu kilku ciekawych budowli wojskowych położonych w pobliżu linii PKP. Jedynie zaznaczyłem podczas jazdy punkty-miejsca tych budowli...wrócę wiosną, to pojeżdżę rowerem i zaznaczę te punkty, zrobię fotki.
Witam
W załączeniu plik z śladami i obiektami (wszystkie obiekty dostępne dla cywilów) półwyspu helskiego zebrane w trakcie pobytu na Helu latem 2009 r.
Numery obiektów zgodnie z mapą pt. Fortyfikacje Półwyspu Helskiego. Wydawnictowo Infort 2008.
W załączeniu plik z śladami i obiektami (wszystkie obiekty dostępne dla cywilów) półwyspu helskiego zebrane w trakcie pobytu na Helu latem 2009 r.
Numery obiektów zgodnie z mapą pt. Fortyfikacje Półwyspu Helskiego. Wydawnictowo Infort 2008.
- Załączniki
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, 17:35 przez Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Witam. Dla chętnych zapaleńców: z pobytu na Mierzeji w latach 80-tych pamiętam mały, zapomniany cmentarzyk w lesie ok. 500 - 1500 metrów od ostatnich zabudowań Kuźnicy-Syberii w stronę Jastarni - chyba pomiędzy torami, a dużym morzem - ogrodzony drewnianym płotem,w kiepskim stanie, przewracające się krzyże bez napisów. Miejscowi, nie bardzo wiedzieli, ktoś jedynie wspomniał, że to groby po jakiejś zarazie. Może ktoś odnajdzie pozostałości? Powinien być ~~~N54 43.717 E18 36.026. pozdrawiam
76 CSx+UMP, Driveluxe 51 LMT-S, Lumia 950
Witam.
Ten cmentarz jest zaznaczony na mapie UMP.
Koordynaty, które podałeś mieszczą się w granicach błędu.
Pozdrawiam.
Edit: Usunięty załącznik.
Ten cmentarz jest zaznaczony na mapie UMP.
Koordynaty, które podałeś mieszczą się w granicach błędu.
Pozdrawiam.
Edit: Usunięty załącznik.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2010, 01:11 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Oj. to nie ten . Kuźnica-Syberia jest ze 2 km dalej w stronę Jastarni. Ten cmentarzyk był w lesie, w okolicach wydmy Lubeck - na zdjęciach googli nie będzie go widać.
Na zdjęciach SAT rzeczywiście nie widać ale na mapach rastrowych i niektórych wektorowych jest zaznaczone to miejsce.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Załączniki
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Tak teraz się zgadza to musiało być tu. W międzyczasie znalazłem info, że to stary cmentarz żołnierzy niemieckich (stąd to zaniedbanie z lat 80-tych), niestety w 1985 roku rozmyty przez wiosenne sztormy. Zostało chyba tylko miejsce na mapie. Pozdrawiam
Wypada że jest gdzieś tutaj: N54 43.742 E18 35.999
Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0