Wielkosc i szybkosc karty a odswiezanie map
Wielkosc i szybkosc karty a odswiezanie map
Witam wszystkich. Zastanawiam sie nad kupnem kart SD, mozliwie duzych (2GB), do moich Nüvi 350T oraz 60CSX i mam 2 pytania:
1. Czy duza karta, np 2GB zamiast 512MB, spowolni dzialanie odbiornika, wyszukiwanie adresow albo przegladanie mapy? Czytalem juz ze czasochlonne jest zapisywanie map na tak duzych kartach, ale zakladajac, ze juz mamy ten problem z glowy, jak spisuje sie potem odbiornik?
2. Czy w obrebie danej pojemnosci karty, jej szybkosc wplywa na szybkosc odswiezana map? Konretnie, czy np Sandisk 2GB Ultra II bedzie szybciej chodzic niz "zwykla" Sandisk 2GB?
Z gory dziekuje za informacje / doswiadczenia
Pschemo
1. Czy duza karta, np 2GB zamiast 512MB, spowolni dzialanie odbiornika, wyszukiwanie adresow albo przegladanie mapy? Czytalem juz ze czasochlonne jest zapisywanie map na tak duzych kartach, ale zakladajac, ze juz mamy ten problem z glowy, jak spisuje sie potem odbiornik?
2. Czy w obrebie danej pojemnosci karty, jej szybkosc wplywa na szybkosc odswiezana map? Konretnie, czy np Sandisk 2GB Ultra II bedzie szybciej chodzic niz "zwykla" Sandisk 2GB?
Z gory dziekuje za informacje / doswiadczenia
Pschemo
Re: Wielkosc i szybkosc karty a odswiezanie map
Witamy na forum.Pschemo pisze:Witam wszystkich.
Nie.Pschemo pisze:Czy duza karta, np 2GB zamiast 512MB, spowolni dzialanie odbiornika, wyszukiwanie adresow albo przegladanie mapy?
Jedyna różnica w szybkości "chodzenia" tych kart wystąpi podczas wgrywania na nie map, więc imo nie ma sensu kupować Ultra II.Pschemo pisze:Czy w obrebie danej pojemnosci karty, jej szybkosc wplywa na szybkosc odswiezana map? Konretnie, czy np Sandisk 2GB Ultra II bedzie szybciej chodzic niz "zwykla" Sandisk 2GB?
Wielkie dzieki za tipa, popej. Poszedlem po tropie i znalazlem potwierdzenie tegoz samego na stronie.... Garmina w Niemczech!popej pisze:SanDisk Ultra może być niekompatybilny z 60CSx, lepiej nie ryzykować i kupić zwykłą. Dla odbiornika prędkość i tak jest wystarczająca.
http://www.garmin.de/outdoor/produktbes ... eibung.php
Aktueller Hinweis:
Die SanDisk 1 GB Ultra II microSD-Karte kann derzeit in diesem Handgeräte nicht verwendet werden, da die Karte beim Beschreiben zerstört wird. Verwenden Sie stattdessen die mitgelieferte Karte, Karten aus unserem Zubehörprogramm, oder die Normalversion der Sandisk 1
GB microSD.
SanDisk Normal-Speed Micro-SD-Karten sind beim Lesen nicht langsamer als die Ultra-II-Versionen. Da es beim Einsatz im GPS auf das Lesen der auf der Micro-SD-Karte gespeicherten Kartendaten ankommt,
gibt es keinen Vorteil beim Einsatz der Ultra II im GPS.
Tak to jest jak sie oczywistych zrodel nie sprawdzi, tylko po forum szuka
Pozrdawiam i dziekuje.
Pschemo
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jak to będzie wyglądało podczas dłuższej eksploatacji to nie wiem, ale mam kartę MicroSD San Diski Ultra II.Pschemo pisze:Wielkie dzieki za tipa, popej. Poszedlem po tropie i znalazlem potwierdzenie tegoz samego na stronie.... Garmina w Niemczech!![]()
I .... odpukać ...... na razie nie widzę żadnych problemów. Ani w 60CSX ani po zastosowaniu przejściówki w Nuvim 200.
Jak to działa mogę pokazać jutro na Śnieżniku
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Może kwestia wersji firmware albo nie wszystkie Ultra są identyczne. Jakby ktoś miał kłopot z niemieckim, to przetłumaczę najbardziej drastyczny fragment: "SanDisk 1 GB Ultra II microSD nie mogą być używane w 60CSx, ponieważ karta jest niszczona podczas zapisu". 
Zapisywałeś ślady na kartę?
Zapisywałeś ślady na kartę?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, 08:52 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jeszcze nie. Ale dzisiaj sprawdzę i dam znać co się dzieje z kartąpopej pisze:Zapisywałeś ślady na kartę?
Pozdrawiam Lechu
Nie namawiam. Wydaje mi się dziwne, żeby odbiornik mógł uszkodzić kartę a nie tylko zawartość karty, ale o ile dobrze rozumiem, właśnie o tym Garmin ostrzega.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, 08:53 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jaki byłby ze mnie "Maniak" gdybym nie sprawdził ? Na pewno dzisiaj wyrzucę odbiornik na balkon. Tak czy inaczej - na wszelki wypadek -wezmę na Śnieżnik zwykłą kartę z Topo_PL_100popej pisze:Nie namawiam.
Jednak jakieś problemy były. Z MapSourcem. Wczoraj przed pójściem spać zadeklarowałem do wysyłki zestaw - ok. 1,7 GB, a rano miałem komunikat o błędzie i map nie było. Ale moze wina leży po stronie PC-ta lub MapSource? W każdym bądź razie mniejsze zestawy wgrywałem bez problemu i odbiorniki widziały mapy.
Pozdrawiam Lechu
Dzieki Lechu! W zamian zaglebilem sie w tematna razie nie widzę żadnych problemów. Ani w 60CSX
Ver. 3.20 - 03/05/2007
Updated daylight saving time dates.
Add capability for 2 wide data fields on map, compass, and highway pages.
Add capability for 1 wide data field on map page.
Added data card information page.
Add selectable alarms for proximity waypoints and custom POI.
Improve labeling and scanning of custom POI on the map page.
Address issue where custom POI finder would erroneously produce no results.
Add capability to see vertical profile of an autoroute using DEM topo data.
Fixed issue with incorrect dates showing when editing the date field for Sun & Moon page and Hunt & Fish page.
Fix issue where invalid find menu options could show when using the Auto Order feature.
Fix issue with the Swiss grid providing incorrect coordinates.
Fix issue where route names would be converted to upper case during editing.
Update data card driver to support SD version 2 cards.
Corrected problem with NMEA input that could corrupt Waypoint names in WPL sentences.
Dziwi mnie tylko ze Garmin Niemcy nie usunal ostrzezenia dla kart Ultra II ze swojej strony
Oj chetnie bym sie spotkal Lechu i zobaczyl... Czytuje forum i to drugie pl.rec.gps od dawna (choc odbiorniki "fundnolem" sobie dopiero przed kilkoma dniamimogę pokazać jutro na Śnieżniku
Pozdrawiam,
Pschemo
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Zapewne będą jeszcze inne okazjePschemo pisze:Niestety troche za daleko z Frankfurtu (nad Menem) na jednodniowa wycieczke, a na dluzej nie uda mi sie wyrwac.
Pozdrawiam Lechu
Przed chwilą zmieniłem zwykłego Kingstona 512MB na SanDisk Premier 1GB. Różnica szybkości odświeżania ekranu jest bardzo wyraźna, na korzyść SanDiska oczywiście..
Dodatkowo podejrzewam, że stary Kingston był za wolny dla 60CSX i powodował pewne problemy, ale to jeszcze muszę sprawdzić dokładniej.
Dodatkowo podejrzewam, że stary Kingston był za wolny dla 60CSX i powodował pewne problemy, ale to jeszcze muszę sprawdzić dokładniej.
Michał
GPS II+, 60CSx, Colorado 300, Nuvi1350T + LA/JCV, PL To po, Motorola Defy+ Android 4.4.4 (CM11), Lenovo Yoga 8, Locus, OSMAnd
GPS II+, 60CSx, Colorado 300, Nuvi1350T + LA/JCV, PL To po, Motorola Defy+ Android 4.4.4 (CM11), Lenovo Yoga 8, Locus, OSMAnd