Wielkosc i szybkosc karty a odswiezanie map

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
Pschemo
Początkujący

Wielkosc i szybkosc karty a odswiezanie map

Post autor: Pschemo »

Witam wszystkich. Zastanawiam sie nad kupnem kart SD, mozliwie duzych (2GB), do moich Nüvi 350T oraz 60CSX i mam 2 pytania:

1. Czy duza karta, np 2GB zamiast 512MB, spowolni dzialanie odbiornika, wyszukiwanie adresow albo przegladanie mapy? Czytalem juz ze czasochlonne jest zapisywanie map na tak duzych kartach, ale zakladajac, ze juz mamy ten problem z glowy, jak spisuje sie potem odbiornik?

2. Czy w obrebie danej pojemnosci karty, jej szybkosc wplywa na szybkosc odswiezana map? Konretnie, czy np Sandisk 2GB Ultra II bedzie szybciej chodzic niz "zwykla" Sandisk 2GB?

Z gory dziekuje za informacje / doswiadczenia
Pschemo
Avus
Początkujący

Re: Wielkosc i szybkosc karty a odswiezanie map

Post autor: Avus »

Pschemo pisze:Witam wszystkich.
Witamy na forum.
Pschemo pisze:Czy duza karta, np 2GB zamiast 512MB, spowolni dzialanie odbiornika, wyszukiwanie adresow albo przegladanie mapy?
Nie.
Pschemo pisze:Czy w obrebie danej pojemnosci karty, jej szybkosc wplywa na szybkosc odswiezana map? Konretnie, czy np Sandisk 2GB Ultra II bedzie szybciej chodzic niz "zwykla" Sandisk 2GB?
Jedyna różnica w szybkości "chodzenia" tych kart wystąpi podczas wgrywania na nie map, więc imo nie ma sensu kupować Ultra II.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

SanDisk Ultra może być niekompatybilny z 60CSx, lepiej nie ryzykować i kupić zwykłą. Dla odbiornika prędkość i tak jest wystarczająca.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Pschemo
Początkujący

popej pisze:SanDisk Ultra może być niekompatybilny z 60CSx, lepiej nie ryzykować i kupić zwykłą. Dla odbiornika prędkość i tak jest wystarczająca.
Wielkie dzieki za tipa, popej. Poszedlem po tropie i znalazlem potwierdzenie tegoz samego na stronie.... Garmina w Niemczech! :oops:

http://www.garmin.de/outdoor/produktbes ... eibung.php

Aktueller Hinweis:
Die SanDisk 1 GB Ultra II microSD-Karte kann derzeit in diesem Handgeräte nicht verwendet werden, da die Karte beim Beschreiben zerstört wird. Verwenden Sie stattdessen die mitgelieferte Karte, Karten aus unserem Zubehörprogramm, oder die Normalversion der Sandisk 1
GB microSD.
SanDisk Normal-Speed Micro-SD-Karten sind beim Lesen nicht langsamer als die Ultra-II-Versionen. Da es beim Einsatz im GPS auf das Lesen der auf der Micro-SD-Karte gespeicherten Kartendaten ankommt,
gibt es keinen Vorteil beim Einsatz der Ultra II im GPS.

Tak to jest jak sie oczywistych zrodel nie sprawdzi, tylko po forum szuka :wink: Na swoje usprawiedliwie powiem tylko ze, o dziwo tej noty nie znalazlem na anglojezycznej garmin.com, ani tez pod opisem Nuvi 360T. Wskazowka by unikac Ultra II kart odnosi sie wylacznie do Serii 60/76 CX i CSX... Hmm, moze to kwestia softu, ale eksperymentowac z Ultra II w Nuvi 360T chyba nie bede...

Pozrdawiam i dziekuje.
Pschemo
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Pschemo pisze:Wielkie dzieki za tipa, popej. Poszedlem po tropie i znalazlem potwierdzenie tegoz samego na stronie.... Garmina w Niemczech! :oops:
Jak to będzie wyglądało podczas dłuższej eksploatacji to nie wiem, ale mam kartę MicroSD San Diski Ultra II.
I .... odpukać ...... na razie nie widzę żadnych problemów. Ani w 60CSX ani po zastosowaniu przejściówki w Nuvim 200.
Jak to działa mogę pokazać jutro na Śnieżniku :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Może kwestia wersji firmware albo nie wszystkie Ultra są identyczne. Jakby ktoś miał kłopot z niemieckim, to przetłumaczę najbardziej drastyczny fragment: "SanDisk 1 GB Ultra II microSD nie mogą być używane w 60CSx, ponieważ karta jest niszczona podczas zapisu". :shock:

Zapisywałeś ślady na kartę?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, 08:52 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
popej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

popej pisze:Zapisywałeś ślady na kartę?
Jeszcze nie. Ale dzisiaj sprawdzę i dam znać co się dzieje z kartą :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Nie namawiam. Wydaje mi się dziwne, żeby odbiornik mógł uszkodzić kartę a nie tylko zawartość karty, ale o ile dobrze rozumiem, właśnie o tym Garmin ostrzega.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, 08:53 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
popej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

popej pisze:Nie namawiam.
Jaki byłby ze mnie "Maniak" gdybym nie sprawdził ? Na pewno dzisiaj wyrzucę odbiornik na balkon. Tak czy inaczej - na wszelki wypadek -wezmę na Śnieżnik zwykłą kartę z Topo_PL_100 :twisted:

Jednak jakieś problemy były. Z MapSourcem. Wczoraj przed pójściem spać zadeklarowałem do wysyłki zestaw - ok. 1,7 GB, a rano miałem komunikat o błędzie i map nie było. Ale moze wina leży po stronie PC-ta lub MapSource? W każdym bądź razie mniejsze zestawy wgrywałem bez problemu i odbiorniki widziały mapy.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Pschemo
Początkujący

na razie nie widzę żadnych problemów. Ani w 60CSX
Dzieki Lechu! W zamian zaglebilem sie w temat :wink: by go definitywnie rozgryzc. Wyglada na to ze problem byl, ale zostal rozwiazany w Firmware Update 3.20 - w liscie zmian jest wzmianka o nowych sterownikach dla kart SD wersja 2, wiec prawdopodobnie chodzi o kompatybilnosc tych nieszczesnych Ultra II:

Ver. 3.20 - 03/05/2007
Updated daylight saving time dates.
Add capability for 2 wide data fields on map, compass, and highway pages.
Add capability for 1 wide data field on map page.
Added data card information page.
Add selectable alarms for proximity waypoints and custom POI.
Improve labeling and scanning of custom POI on the map page.
Address issue where custom POI finder would erroneously produce no results.
Add capability to see vertical profile of an autoroute using DEM topo data.
Fixed issue with incorrect dates showing when editing the date field for Sun & Moon page and Hunt & Fish page.
Fix issue where invalid find menu options could show when using the Auto Order feature.
Fix issue with the Swiss grid providing incorrect coordinates.
Fix issue where route names would be converted to upper case during editing.
Update data card driver to support SD version 2 cards.
Corrected problem with NMEA input that could corrupt Waypoint names in WPL sentences.

Dziwi mnie tylko ze Garmin Niemcy nie usunal ostrzezenia dla kart Ultra II ze swojej strony :? Zakladam, ze albo to zwykle niedbalstwo, albo jakis chwyt marketingowy zeby zainteresowanie klientow na wlasne akcesroria/produkty przekierowac... Ryzyko niewielkie bo w koncu decyzje o kupnie 60CSX nie uzaleznia sie od kompatybilnosci kart :)
mogę pokazać jutro na Śnieżniku
Oj chetnie bym sie spotkal Lechu i zobaczyl... Czytuje forum i to drugie pl.rec.gps od dawna (choc odbiorniki "fundnolem" sobie dopiero przed kilkoma dniami :lol:), tak wiec wielu forumowiczow niejako "poznalem" i chetnie by sie kufelek wychylilo a to i owo dopytalo. Niestety troche za daleko z Frankfurtu (nad Menem) na jednodniowa wycieczke, a na dluzej nie uda mi sie wyrwac.

Pozdrawiam,
Pschemo
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Pschemo pisze:Niestety troche za daleko z Frankfurtu (nad Menem) na jednodniowa wycieczke, a na dluzej nie uda mi sie wyrwac.
Zapewne będą jeszcze inne okazje :D Póki co 60CSX leży na balkonie, ślad jest na karcie (w każdym bądź razie widzę plik gpx) i nic się nie dzieje. Być może gdyby nastąpiło przepełnienie karty? Jeżeli kiedyś zauważę jakieś anomalie, to oczywiście powiadomię Forumowiczów.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Sprzwdzone na 60CSx ze chodzą karty Sandisk 4Gb SDHC
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

A można załadować mapę większą niż 2GB? Np. cale CNE nie-NT lub całe MGE z autoroutingiem?
popej
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

A tego to juz nie wiem.
Narazie byl tylko update firmware dla Nuvi, gdzie zwiekszono rozmiar obslugiwanego mapsetu.
mbaszyns
Bywalec

Post autor: mbaszyns »

Przed chwilą zmieniłem zwykłego Kingstona 512MB na SanDisk Premier 1GB. Różnica szybkości odświeżania ekranu jest bardzo wyraźna, na korzyść SanDiska oczywiście..
Dodatkowo podejrzewam, że stary Kingston był za wolny dla 60CSX i powodował pewne problemy, ale to jeszcze muszę sprawdzić dokładniej.
Michał
GPS II+, 60CSx, Colorado 300, Nuvi1350T + LA/JCV, PL To po, Motorola Defy+ Android 4.4.4 (CM11), Lenovo Yoga 8, Locus, OSMAnd
ODPOWIEDZ