UMP Wielka Brytania

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
ODPOWIEDZ
greg_m
Bywalec

UMP Wielka Brytania

Post autor: greg_m »

Witam,

Zbieram wciaz tracki po okolicy i mam nadzieje, ze wkrotce siade i dorysuje to wszystko. Wielka Brytania w UMP jest praktycznie w powijakach, wiec jest to sporo do nadrobienia.

Na poczatek mam trzy zwiazane z tym pytania:

- czy w mapedicie / UMP jest mozliwosc wyszukiwania po kodach pocztowych? w UK lokalizacje po kodzie pocztowym mozna okreslic praktycznie z dokladnoscia do kilku domow. Jak na razie nawet dla Polski nie ma tej funkcjonalnosci w UMP. Swoja droga, ze czasami mniejszcze miasta maja jeden kod pocztowy dla wszystkich ulic, wiec nie do konca jest sens. W kazdym razie w UK podawanie kodu jest na porzadku dziennym. Da sie to jakos zaimplementowac?

- dla drog chcialem wprowadzic predkosc maksymalna, aby usprawnic routing i wyliczanie czasu trasy.
jak podawac te w milach? przeliczac za kazdym razem na km/h? przykladowa 70mph=112.7km/h etc.?

- czesto przykladowo w Londynie sa dwie (lub wiecej) ulice o takich samych nazwach. Oczywiscie one zazwyczaj sa na dwoch roznych koncach miasta, ale czy takie zduplikowane nazwy da sie wprowadzic do UMP?
Tu w praktyce czesto sie podaje nazwe + poczatek kod pocztowego, np. konsulat w Londynie to 73 New Cavendish Street, W1W 6LS. Aby wiec odroznic ta New Cavendish Street od innej czesto dodaje sie New Cavendish Street W1, wtedy wszyscy wiedza o co chodzi. Jak takie dane wprowadzac do mapedita?

Bede wdzieczny za sugestie.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
wopozka
Bywalec

Re: UMP Wielka Brytania

Post autor: wopozka »

greg_m pisze:Witam,

Zbieram wciaz tracki po okolicy i mam nadzieje, ze wkrotce siade i dorysuje to wszystko. Wielka Brytania w UMP jest praktycznie w powijakach, wiec jest to sporo do nadrobienia.
Jeśli starczy ci zapału to super :D.
greg_m pisze: - czy w mapedicie / UMP jest mozliwosc wyszukiwania po kodach pocztowych? w UK lokalizacje po kodzie pocztowym mozna okreslic praktycznie z dokladnoscia do kilku domow. Jak na razie nawet dla Polski nie ma tej funkcjonalnosci w UMP. Swoja droga, ze czasami mniejszcze miasta maja jeden kod pocztowy dla wszystkich ulic, wiec nie do konca jest sens. W kazdym razie w UK podawanie kodu jest na porzadku dziennym. Da sie to jakos zaimplementowac?
Jak na razie niestety nie. Nie ma możliwości wyszukiwania po kodach pocztowych na naszej mapie. Z tego co wiem to kompilator tego jeszcze nie obsługuje, być może pojawi się w przyszłości, ale na razie niestety nie.
greg_m pisze: - dla drog chcialem wprowadzic predkosc maksymalna, aby usprawnic routing i wyliczanie czasu trasy.
jak podawac te w milach? przeliczac za kazdym razem na km/h? przykladowa 70mph=112.7km/h etc.?
Prędkość i klasa drogi są ustalane automatycznie na podstawie typu drogi. Nie powinno się tego zmieniać ręcznie (albo tylko w uzsadnionych przypadkach). Konkretnej prędkości na danej drodze też jeszcze się nie da ustawić.
greg_m pisze: - czesto przykladowo w Londynie sa dwie (lub wiecej) ulice o takich samych nazwach. Oczywiscie one zazwyczaj sa na dwoch roznych koncach miasta, ale czy takie zduplikowane nazwy da sie wprowadzic do UMP?
Tu w praktyce czesto sie podaje nazwe + poczatek kod pocztowego, np. konsulat w Londynie to 73 New Cavendish Street, W1W 6LS. Aby wiec odroznic ta New Cavendish Street od innej czesto dodaje sie New Cavendish Street W1, wtedy wszyscy wiedza o co chodzi. Jak takie dane wprowadzac do mapedita?
Zdublowane nazwy jak najbardziej da się wprowadzić i obie będą odnajdywalne, tyle że bez kodów.
Bede wdzieczny za sugestie.
greg_m
Bywalec

Re: UMP Wielka Brytania

Post autor: greg_m »

zapalu mam nadzieje, ze starczy. szkoda by sie tyle sladow zmarnowalo :lol:

jesli chodzi o reszte pytan - dzieki wielkie! teraz stala sie jasnosc!

z predkosciami chodzilo mi o to, ze np niektore fragmenty autostrad maja ograniczenia do 60 czy 50 mph, a normalnie jest 70. w mapedicie wiem, ze jest opcja we wlasciwosciach drogi o max predkosci, ale rozumme, ze tego w ump nie wykorzystujemy :)

postaram sie wkrotce dorysowac z moich sladow zaczete juz przez kogos autostrady w okolicach Londynu i pozniej bede sukcesywnie dodwala inne drogi.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
ODPOWIEDZ

Wróć do „UMP-pcPL”