Oregon 550 - zdjecia ?

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
phalops
Początkujący

Oregon 550 - zdjecia ?

Post autor: phalops »

Chcę przed wyjazdem kupić Oregona, czyli niestety szybko.
Proszę podpowiedzcie jak wygląda sprawa zdjęć w Oregonie 550. Chciałbym ocenić czy warto kupować Oregona z aparatem fotograficznym, czy to nieprzydatny bajer.
1. W jakim formacie są zapisywane zdjęcia?
2. Czy po zgraniu zdjęcia na komp będę miał informację o współrzędnych, w których było robione dane zdajecie? W info pliku, na zdjęciu?
3. Jakość katastrofalna, czy tylko marna?
4. Czy można zapisywać zdjęcia prosto na kratę i jak duża karta SDHC będzie obsługiwana (mam 8GB SDHC, Oregon zapełni ją zdjęciami?)?

PS. Pozdrawiam wszystkich, to mój pierwszy występ na forum ;) i pierwszy palnowany zakup Garmina :>
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Re: Oregon 550 - zdjecia ?

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Poczytaj tu:
http://gpsinformation.info/penrod/orego ... amera.html

Jednak to tylko 3.2 megapiksele, mało. Poza tym zoom cyfrowy, więc słabo. Zdjęcia mają geotagi, więc tutaj sprawdza się dobrze.
Kupiłem niedawno Oregona, jako backup do 60Csx i świadomie zrezygnowałem z tego aparatu na rzecz 450-tki. 99% "małpek" cyfrowych (znacznie tańszych, nawet o 75%) daje znacznie większe możliwości. To moim zdaniem krok Garmina w kierunku "nawigacji dla panienek w szpikach". Kolejny niestety. Nie polecam.
GPSMap67 + Forerunner 965 + Edge 1030 Plus
phalops
Początkujący

Post autor: phalops »

Dzięki za odpowiedź i za link.
Problem z "małpkami" jest taki, że też się nie nadają do robienia zdjęć, a na dodatek trzeba taszczyć małkę i zdjęcia parować ze współrzędnymi. Po przejrzeniu opisu z linku jestem bardziej za ;) Potrzebuje zdjęć dokumentujących wygląd stanowiska w połączeniu ze współrzędnymi. Jak będę chciał dobrego zdjęcia, to wyciągnę dobry aparat z plecaka.
Nie wiem czy to, co pisze jest przekonujące. Będę wdzięczny za każdą dodatkową opinię i uzupełnienie odpowiedzi na pozostałe pytania :D
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Zgadzam się z Wojtkiem. Po doświadczeniach z OR 550 czekam na coś odwrotnego, tzn. pozbędę się wypasionego odbiornika GPS z wątpliwej wartości aparacikiem, a kupię kompaktowy aparacik z funkcją geotagowania.

Ad. 1. *.JPG
Ad. 3. Jakość fotek w zrobionych przy świetle słonecznym jest dla mnie przyzwoita. Ale zoom tylko cyfrowy (albo możesz podejść/podjechać do obiektu :D )
Ad. 4. W ustawieniach menu aparatu masz opcje 'zapisz zdjęcie na karcie, jeśli jest'. Czyli zapis do pamięci wewnętrznej albo na kartę. Mam kartę SDHC 16GB i oregon dobrze z nią sobie radzi..
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

I pewnie zaczniesz do takiego kompakta z gps-em ładować mapy :-)
Zaletą geotagowanych zdjęć w odbiorniku gps (takim jak Oregon 550) jest ich powiązanie z innymi, dostepnymi w nim informacjami, takimi jak np. mapa. Ma się to pod reką, gotowe do użytku.
Rozumiem że koledzy wolą widzieć w odbiorniku punkt o nazwie DSCxxxx i następnie cierpliwie sprawdzać w kompakcie, która to fotka i co tam w tym miejscu było. W sensie użytecznościowo-dokumentacyjnym takie zdjęcia są w wielu przypadkach wystarczające, nie tylko w urządzeniu podręcznym. Oczywiście - to nie jest fotografia artystyczna ;-)
Ale też nie przesadzajmy, np. do zrobienia geocachowego spoilera lustrzanka nie jest wcale potrzebna.
Dzisiaj byle komórka z wbudowanym odbiornikiem (za przysłowiową złotówkę) robi geotagowane zdjęcia.
A informacje dopisane do exif zdjęcia w O550 wyglądają np. tak:
Make - Garmin
Model - Oregon 550
DateTime - 2009:07:09 12:17:01
ExifOffset - 114
ExifVersion - 0220
DateTimeOriginal - 2009:07:09 12:17:01
FlashPixVersion - 0100

GPS information: -
GPSVersionID - 2.2.0.0
GPSLatitudeRef - N
GPSLatitude - 40 39 8.09
GPSLongitudeRef - W
GPSLongitude - 111 48 22.53
GPSAltitudeRef - Sea level
GPSAltitude - 1460.48 m

Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
JpegIFOffset - 436
JpegIFByteCount - 3289

Pozdrawiam
Ranger
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2010, 17:12 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
W pełni zgadzam się z Ranger –em, prawie każdy sprzęt do fotografowania jest „dobry”, jeżeli zdajemy sobie sprawę z jego możliwości i przeznaczenia.
Jeżeli chodzi o rozwiązania hybrydowe w tym zakresie, jak na razie dużego wyboru nie ma.
http://www.fotomaniak.pl/15333/casio-ex ... gacja-gps/

Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

Wyboru nie ma jeśli chodzi o GPS'a z aparatem bo aparaty z GPS'em są np. u Nikona P6000 a do każdej lustrzanki można podpiąć moduł GPS.
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

„phalops” zainteresowany jest bardziej nawigacją niż aparatem fotograficznym.
Odbiornik, moduł GPS to nie to samo, co nawigacja.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
arek-nawrocki
Początkujący

Post autor: arek-nawrocki »

Oto przykładowe zdjęcia :
DSC00007.JPG
DSC00008.JPG
gpsmap 62st, był 550t i 60csx Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Wojtek Szydlowski pisze:Jednak to tylko 3.2 megapiksele, mało.
Jak nie robisz powiększeń do powieszenia na ścianie, to nie jest wcale tak mało.
Nawiasem mówiąc ja mam na ścianie fotkę 30x40 zrobioną w Bieszczadach kompaktowym HP 3,8 MPx i powiem, że wcale nie prezentuje się tragicznie.
Wojtek Szydlowski pisze:Poza tym zoom cyfrowy, więc słabo.
Tu faktycznie widzę problem, a po obejrzeniu zdjęć zaprezentoanych przez arka nawrockiego mam mieszane uczucia związane z ostrością rysowania obiektywu. Tyle, że takie uczucia mam w 99% przypadków fotek wykonanych obiektywem wielkości małego paznokcia :(

Oczywiście wszystko zależy od tego, do czego fotki mają służyć .......
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
banan70
Początkujący

Post autor: banan70 »

Witam,
zdjęcia jako way-pointy - i to jedno dwa, by utrwalić coś szczególnego a jednocześnie zapisać do jako pozycję gps.
Jako pstrykacz nie bardzo.
Pozdrawiam
Tomek
--------
Mój Oregon 550 korzysta z
Obrazek

Obrazek Obrazek
Ranger
Garniak

Ja bym brał poprawkę na to, że to pierwszy outdoorowiec z wbudowanym aparatem, co tez trochę widać po obrazie. nawet w słońcu.
Druga sprawa to kwestia braku przyzwyczajeń do korzystania z takich obrazków w odbiornikach. Co ciekawe, O550 potrafi też pobierać i obsługiwać geotagowane fotki z Panoramio, co dotąd było jakby "zarezerwowane" dla serii Nuvi.
Stąd też moje pytanie, czy robi to tylko ten model Oregona, czy tez inne nowsze outdoorowce.
Natomiast co do zastosowań - może ich być wiele, np. ciekawe punkty (w formie fotek) do nawigacji ....
Pozdrawiam
Ranger

Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze:Stąd też moje pytanie, czy robi to tylko ten model Oregona, czy tez inne nowsze outdoorowce.
Ze strony Garmina wynika, że tylko O-550. Mało tego, wg informacji Garmin, Dakota w ogóle nie ma przeglądarki zdjęć. Tu zapewne wychodzi jej mała rozdzielczość ekranu.

https://buy.garmin.com/shop/compare.do? ... duct=11019
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

Ranger pisze:Co ciekawe, O550 potrafi też pobierać i obsługiwać geotagowane fotki z Panoramio, co dotąd było jakby "zarezerwowane" dla serii Nuvi.
Stąd też moje pytanie, czy robi to tylko ten model Oregona, czy tez inne nowsze outdoorowce.
Wydaje się, że nawigację do zdjęć obsługują wszystkie Oregony serii x50 https://buy.garmin.com/shop/compare.do? ... duct=26875
Tutaj wiarygodnym źródłem będzie Wojtek Szydlowski, którego poprosimy o informację n/t nawigacji do geotagowanych zdjęć z Panoramio tudzież Picasy.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ranger
Garniak

@Lechu
Bo ja wiem, szkoda. Dakota ma mniej wiecej trochę wiekszą rozdzielczość niz typowy ekran PC-ta czy notebooka.
Robiłem np. miniatury do przewodnika typu 120x120, które na taki ekran spokojnie wchodzą.
Co do innych konkretnych przykładów zastosowań - w serwisie omawianym tu na Garniaku (w HydePark) umieściłem swego czasu jako przykład trasę, gdzie fotki mają zachowane źródłowe geotagi:
http://www.trasygps.com/trasy/pokaz/86/
co można wykorzystać do nawigacji, oprócz dostępnej tam trasy. Zaleta jest jedna - nie ma rozjazdu współrzędnych obiektów, co się czasem zdarza przy pobieraniu wspołrzędnych ze śladu i co jest dziś widoczne w wielu serwisach.
Edit
Ooops, wtedy chyba korzystałem z modułu, punkty są jednak w gpx-ie :oops:
Pozdrawiam
Ranger
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2010, 18:45 przez Ranger, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ