Zbieranie śladów z inną mapą

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
ODPOWIEDZ
ksm
Nowy

Zbieranie śladów z inną mapą

Post autor: ksm »

Przepraszam, że odkopuję stary temat z czeluści archiwów forum, ale mam następującą wątpliwość.

W UMP jest miejscowość przez którą przebiega tylko jedna droga (główna).
GPMapa Topo ma w tym miejscu większość uliczek (nazwanych) i naniesione POI

Co chcę zrobić:
Przejechać te wszystkie uliczki z włączoną GPMapą, zebrać ślad i sprawdzić zgodność GPMapy z rzeczywistością.
Notatki zrobić jedynie z elementów niezgodnych.

Następnie na jednym monitorze otworzyć w ME UMPa i ślad; wyrysować siatkę uliczek na podstawie śladu.
A na drugim otworzyć w MS GPMapę i wykorzystać tam zapisane nazwy ulic oraz moją erratę do ustawienia nazw ulic, nawierzchni i POI.

Czy takie postępowanie może naruszyć legalność UMP? Innymi słowy, czy do udowodnienia legalności wystarczą same ślady, czy też konieczne będą pełne notatki?
polaris
Bywalec

Re: Czy UMP potrafi udowodnić swoją legalność?

Post autor: polaris »

W projekcie jest zapisane, że niechętnie widziane są ślady zrobione z pomocą map komercyjnych. Ale wg mnie, jeśli sam te ulice przejedziesz, opiszesz nawierzchnie i nazwy ulic "z natury" to nie powinno być problemów.

Najlepiej byłoby pewnie przejechać się bez włączonej mapy i na opcji bezdroża.

Pozdrawiam.
nuvi 42LM + CN EE + UMP
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

polaris pisze:Najlepiej byłoby pewnie przejechać się bez włączonej mapy i na opcji bezdroża.
Najlepiej to skorzystać (jeśli to możliwe) ze śladu z ukrytego trackloga: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=77249#p77249,
bo ślad z dziennika podróży (current.gpx) wprowadza sporo zbędnych zniekształceń: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=82761#p82761 .
Nüvi-765
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

Jeśli to odbiorniki turystyczne (Vista, 60 itp) to one maja ustawienie "nie przyciągaj do dróg" i to wystarczy. W nuvich warto albo ukryty tracklog, albo sztuczki z wyłączaniem mapy ewentualnie brak trybu nawigacji. Opisane postępowanie... no dobra, powiedzmy że się mieści w granicach przyzwoitości. A w ogóle po co w nim GPMapa?
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
ksm
Nowy

Post autor: ksm »

Hmm...

Co to jest ślad robiony na podstawie komercyjnej mapy?
1. Czy ślad "wyklikany" przez kogoś kogoś siedzącego przy komputerze? Tutaj uważam, że tak.
2. Czy ślad uzyskany gdy jeździło się z włączoną komercyjną mapą? Tutaj uważam, że nie (ale powinien się wypowiedzieć ktoś z komitetu sterującego projektem UMP).

Jasne, że najlepiej byłby zrobić ślad przy włączonym jedynie UMP w odbiorniku i pełne notatki umożliwiające odtworzenie nazw ulic, numeracji i nawierzchni, ale tym się różni UMPowicz od geodety pracującego na etacie, że ślady zbiera "przy okazji". Tutaj przydaje się inna mapa/plan z którego mogę ściągnąć nazwy ulic (kilka ulic mogę zapamiętać, kilkunastu już nie). Czemu GPMapa? gdyż widząc GPMapę w trakcie zbierania informacji mogę w terenie kontrolować czy informacja o nazwach ulic jest zgodna ze stanem faktycznym, czy też zawiera błędy i notować wyłącznie błędy.

Jadąc na rowerze mogę zrobić "kółeczko" aby oznaczyć prawidłowe położenie miejsca gdzie się zaczyna/kończy asfalt, ale przed tygodniem miałem okazję przekonać się, jak upierdliwe jest wprowadzenie komentarzy do waypointów w trasie.

Dla tego pytam się, czy wystarczającym materiałem dowodowym jest sam ślad (i mapka zgodna ze stanem zastanym, zrobiona na podstawie śladu, nie powielająca błędów innej mapy), czy też przy wrzutce większej niż kilka ulic potrzebne będą także notaki.
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

ksm pisze:2. Czy ślad uzyskany gdy jeździło się z włączoną komercyjną mapą?
Ślad to ślad (szczególnie ten w wersji "ukrytej"). Nie ma znaczenia jaką masz mapę, on rejestruje Twoje położenie (niezależne od mapy). Zresztą ja raczej śladów nie podsyłam. Po prostu rysuję na podstawie śladów i wysyłam diff-y.
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

ksm pisze:Jasne, że najlepiej byłby zrobić ślad przy włączonym jedynie UMP w odbiorniku
Alf (z "komitetu sterującego UMP") już pisał, że włączenie mapy ma znaczenie tylko dla odbiorników, które przyciągają do drogi. Jeśli możesz to wyłączyć lub korzystać z ukrytych tracklogów to nie ma znaczenia jaka mapa jest w urządzeniu włączona.
ksm pisze:Dla tego pytam się, czy wystarczającym materiałem dowodowym jest sam ślad (i mapka zgodna ze stanem zastanym, zrobiona na podstawie śladu, nie powielająca błędów innej mapy), czy też przy wrzutce większej niż kilka ulic potrzebne będą także notaki.
Możesz to zrobić na wiele różnych sposobów np:
1. Po prostu wrzucić ślad i tyle. Wtedy jednak osoba wprowadzająca nie będzie wiedziała co to są za drogi/ulice, jak się nazywają itp itd
2. Możesz sobie np. wczytać ślad do Mapsource'a, postawić punkty z palca i dać potem komentarz w stylu od A do B szutrówka, Leopolda Staffa, od punktu B do C ......
3. Możesz pociąć ślad na kawałki i każdy z nich opisać
4. Możesz spróbować sam wprowadzić dane/poprawki w ME i podesłać na Flayspray'a w formie: diffy + oryginalny ślad
5. Możesz też, jeśli na obszarze, który chcesz zamapować a ma on regularnego opiekuna zapytać taką osobę jak jej będzie najwygodniej
6. .... z pewnością da się coś jeszcze wymyślić :wink:

W.
nuvi 215W, SP 2720
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

ksm pisze: Dla tego pytam się, czy wystarczającym materiałem dowodowym jest sam ślad (i mapka zgodna ze stanem zastanym, zrobiona na podstawie śladu, nie powielająca błędów innej mapy), czy też przy wrzutce większej niż kilka ulic potrzebne będą także notaki.
Będzie wystarczającym jak najbardziej.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

ksm pisze:Jadąc na rowerze mogę zrobić "kółeczko" aby oznaczyć prawidłowe położenie miejsca gdzie się zaczyna/kończy asfalt, ale przed tygodniem miałem okazję przekonać się, jak upierdliwe jest wprowadzenie komentarzy do waypointów w trasie.
Nagrywaj na telefon/dyktafon ;)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

wojtek pisze: 4. Możesz spróbować sam wprowadzić dane/poprawki w ME i podesłać na Flayspray'a w formie: diffy + oryginalny ślad
No właśnie: podsyłać diff-y ze śladem, czy bez?
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

Ślad nic nie popsuje, a może czasami pomóc w drobnych poprawkach (jeśli będą niezbędne).
ODPOWIEDZ

Wróć do „UMP-pcPL”