Pogawędki o "odświeżaniu" mapy, turystyce pieszej i rowerowej

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Pogawędki o "odświeżaniu" mapy, turystyce pieszej i rowerowej

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Przy moich typowych zoomach (120-300m) jakoś wyraźniej różnicy w odświeżaniu mapy pomiędzy klasyką, a dotykowcami nie widzę.
Faktycznie, okazuje się, że kiepskie odświeżanie ekranu w widoku mapy jest nie tylko cechą klasyki, ale dotyczy także, o dziwo(!), nowych odbiorników. To zaskakujące, że przerysowywanie ekranu trwa tak długo - może to wina oprogramowania i zostanie poprawione w nowych wydaniach?
Niemniej, elevation plot dashboard spisuje się świetnie w Dakocie - to krok w dobrym kierunku, jako rekompensata jednak słabej widoczności (szary ekran w porównaniu z eTrexem) i wspomnianego - kiepskiego odświeżania ekranu.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: EDGE 705 na rower?

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:że kiepskie odświeżanie ekranu w widoku mapy jest nie tylko cechą klasyki, ale dotyczy także, o dziwo(!), nowych odbiorników
Szczerze mówiąc w ogóle się z tym nie zgadzam :P

Moja wypowiedź była utrzymana jakby w nieco innym tonie. Nie krytykowałem "kiepskiego odświeżania" ekranu w nowych odbiornikach. Owszem pisałem że przy dużych zbliżeniach mapy (zoom=120-300m) nie widzę zasadniczej różnicy pomiędzy nowymi, a klasyką, ale miałem na myśli nie to, że Oregon czy Dakota muli, ale to, że przy takich zoomach nie można narzekać na odświeżanie mapy w klasyce. W każdym bądź razie 60CSX czy Rino robią to w sposób wystarczajaco sprawny, a wręcz powiedziałbym zaskakująco sprawny, biorąc pod uwagę niektóre Twoje wypowiedzi w tej materii :wink:

Problemy z klasyką zaczynają się przy mniejszych skalach, zwłaszcza przy zoomach liczonych w kilometrach (do 800m jest OK) i tak (mówię przez pryzmat Rino) przesuwanie mapy i czekanie aż się odrysuje przy zoom=1,2-2km zaczyna faktycznie być już denerwujące (odrysowanie pełnego ekranu trwa w zależności od mapy ok. 2,5-3 sek.), a przy zoom=8km czy 12km jest już zdecydowanie upierdliwe i tego nie zamierzam negować.

Dodam jednak że dla mnie problem odświeżania mapy - w każdym odbiorniku - jest czysto akademicki. Nie używam "upierdliwych" zoomów, bo przy zoomach liczonych w kilometrach, w zasadzie i tak nic nie widać na mapie. Zwróć też uwagę, że jako "tuptuś" robię z reguły kilkanaście kilometrów dziennie zatem chcąc się zapoznać z trasą, przy ustawieniu zoom=1.2-2km przeważnie .... widzę ją w całości na ekranie, po co zatem miałbym przesuwać mapę? :wink: :D A jak już chcę ją przesunać w zupełnie inny region, to robię to przy zoom=20km, kiedy to widać wyłącznie mapę bazową, na tyle mało szczegółową, że odświeża się błyskawicznie.

Moje podejście do zagadnienia nie zmienia faktu, że przy małych skalach klasyka przymula okrutnie i tego negować nie zamierzam. Nie zgadzam się jednak z ogólną opnią, że klasyka to "wolne odświeżanie ekranu mapy". Przy zoomach=120-300m jest OK. Oczywiście mam tu na myśli odświeżanie sensu stricte. Tzn. czas potrzebny na odrysowanie mapy po jej przesunięciu, obróceniu bądź przeskalowaniu. Czym innym jest jednak zorganizowanie procesu skalowania czy przesuwania mapy i być może to masz na myśli narzekając na "odświeżanie mapy"?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:Czym innym jest jednak zorganizowanie procesu skalowania czy przesuwania mapy i być może to masz na myśli narzekając na "odświeżanie mapy"?
Lechu, dla porządku - tak, cały czas mam na myśli czas potrzebny na przerysowanie mapy przy przesuwaniu mapy przy "typowej" (dla mnie) podziałce rowerowej, tzn. 200m.
O dziwo, w komórce z TB nie zauważyłem żadnego opóźnienia na styku arkuszów map.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

No to teraz mamy jasność :D

Dla niewtajemniczonych - problem polega na tym, że w trybie przeglądania mapy podczas przesuwania kursora, po dojechaniu nim do krawędzi ekranu, następuje co prawda bardzo krótkie (ułamki sekundy), ale jednak zauważalne zatrzymanie procesu przesuwania. Moim zdaniem jest to związane nie tyle z szybkością procesora i nie tyle z "szybkością odświeżania" ile z systemem zarządzania obrazem. Klasyczny Garmin zapewne nie przygotowuje sobie bitmapy sąsiednich "ekranów" i cały proces tworzenia obrazu odbywa się w czasie rzeczywistym.
Marko pisze:O dziwo, w komórce z TB nie zauważyłem żadnego opóźnienia na styku arkuszów map.
Porównanie programu do obsługi rastra z programem do obsługi map wektorowych nie jest zbyt szczęśliwe. TB ma do dyspozycji gotową bitmapę do wyświetlenia, Garmin musi taką bitmapę - na podstawie wektorowej bazy danych sam wygenerować, a dopiero potem ją wyświetlić. To trochę więcej roboty. Oczywiście wiele zależy tu od inwencji programistów. Nie na darmo mówiło się że iGO2006 jest mistrzem szybkości wśród programów nawigacyjnych na WindowsMobile, podczas gdy programy Garmina (Que, GMXT) zajmowały pod tym względem zdecydowanie ostatnie miejsca. Tu właśnie dopatrywałbym się problemu - nie tyle w samym sprzęcie, ile w wielkiej nonszalancji programistów Garmina.

Zakładając jednak, że na jakąś wstępną analizę wycieczki w GPSie z przesuwaniem mapy tracę powiedzmy 2-3 minuty, a wycieczka trwa 7-8 godzin, podczas której bieżące "odświeżanie mapy" odbywa się wystarczająco szybko, problem jest dla mnie pomijalny. Chociaż oczywiście rozumiem, że niektórych może zjawisko "skokowego" przesuwania mapy w trybie przeglądania, mocno irytować.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
septimus19
Bywalec

Post autor: septimus19 »

GPS Maniak pisze:No to teraz mamy jasność :D

Dla niewtajemniczonych - problem polega na tym, że w trybie przeglądania mapy podczas przesuwania kursora, po dojechaniu nim do krawędzi ekranu, następuje co prawda bardzo krótkie (ułamki sekundy), ale jednak zauważalne zatrzymanie procesu przesuwania.

Edge slabo odswieza topo Czech-przecietnie 4-6 sekund,podczas przesuwania kursora i zoomowania :mrgreen:
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

septimus19 pisze:Edge slabo odswieza topo Czech-przecietnie 4-6 sekund,podczas przesuwania kursora i zoomowania :mrgreen:
Na mój prosty, chłopski rozum, mapa topograficzna to między innymi
poziomice, więc dość duża ilość danych mapy, w przeciwieństwie
do na przykład mapy tylko samochodowej. Mam, chociaż trochę, racji? :]

Czy więc nie warto w takich przypadkach ładować do odbiornika partii
mapy, zamiast całej? Czy to nie wpływa na szybszą pracę urządzenia?

... dodam że ze wszystkimi mapami zawsze tak robię (popularnymi,
żadnych specjalnych wynalazków) i nie wpadłbym na to, by odświeżanie
w Edżu wymienić jako jego wadę.

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

szy pisze:Czy więc nie warto w takich przypadkach ładować do odbiornika partii
mapy, zamiast całej? Czy to nie wpływa na szybszą pracę urządzenia?
Witam

To nie będzie miało znaczenia dla odświeżania. …. Tylko podczas uruchamiania może to mieć znaczenie.

Optymalna wielkość arkusza dostosowana do możliwości odbiornika może coś zmienić.

andrzej.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ważny też jest układ leveli oraz ich nasycenie szczegółami. Moje produkcje chodzą w klasycznych odbiornikach przy ustawieniach szczegółowości: "normalna" bardzo dobrze, ale nigdy nie ukrywałem tego, że optymalizuję mapy pod moje potrzeby. A o Topo_Czech już kiedyś napisałem: "Topo Czech PRO 3 jest bardzo dobrym przykładem tego, jak można skopać dobrą pod względem treści mapę, przez beznadziejną grafikę i zbyt mocne nafaszerowanie mapy szczegółami zlokalizowanymi na złych leveleach." Więcej: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=85377#p85377
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:... rozumiem, że niektórych może zjawisko "skokowego" przesuwania mapy w trybie przeglądania, mocno irytować.
Dla niewtajemniczonych czas potrzebny na przerysowanie obrazu występuje:
(1) przy przesuwaniu mapy;
(2) przy wyświetlaniu podglądu śladu - "klasyka" zawsze skaluje do całego śladu;
(3) przy aktualizacji odcinka trasy - "problem" znany dla korzystających z tras (również z opcji tracback).
szy pisze:... nie wpadłbym na to, by odświeżanie w Edżu wymienić jako jego wadę.
OK, choć nie jest to również jego zaletą. Wygląda na to, że jest to cecha odbiorników turystycznych, która wymaga nieco cierpliwości.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:(2) przy wyświetlaniu podglądu śladu - "klasyka" zawsze skaluje do całego śladu;
Sprzedaj rower i po problemie: Przesiadka "na buty" = krótsze ślady = większa skala mapy = szybkie odświeżanie :lol: :lol: :lol:
Dlatego ja nie narzekam na odświeżanie :wink:
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

To może rozwiązaniem będzie podzielenie śladu na kilka części i wczytywanie kolejno odcinków.

Lepsze takie rozwiązanie niż sprzedaż roweru.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Lepsze takie rozwiązanie niż sprzedaż roweru.
Bo ja wiem? Dopiero bez roweru człek czuje się naprawdę wolnym. Widzisz wszystko dookoła, nawet na wyboistej drodze - każdego ptaszka, motylka, każdy kwiatek. Możesz się zatrzymać choćby co pięć kroków i polornetkować, mozesz pstrykać do woli, możesz w końcu na polance widokowej pacnąć sobie browarka albo dwa .... :D Po co komu rower? Toż to utrapienie jest i basta :!: :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RyszardS »

No ale już sam GPS ubezwłasnowolnia - jak i wszystko dookoła!
Ogranicza nas wszystko to co posiadamy i to na czym nam zależy.
Jak to (chyba w sztuce wojny) pisało: nie należy przywiązywać się do czegokolwiek... żon, dzieci, psów, kochanków, domów, samochodów... czegokolwiek! Dopiero wówczas człowiek jest naprawdę wolny!!!
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

GPS Maniak pisze:Po co komu rower? Toż to utrapienie jest i basta :!: :D
Prowokator... :twisted:

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

Co prawda nie miałem nigdy Edge i z pierwszej ręki mogę mówić tylko o Vista Cx oraz Dakota 20, ale podejrzewam, że Edge nie jest szybszy od Visty, więc zacytuję swoją wypowiedź z innego wątku:
W weekend bawiłem się swoją starą Vistą i co od razu rzuciło mi się w oczy po pół roku odstawki, to przesuwanie mapy jest ok 3x wolniejsze niż w Dakota (w tym samym czasie 3x dalej udało mi się zajrzeć przy tych samych zoomach), a na dodatek w starszym odbiorniku często w trakcie przesuwania zamiast mapy przez 1-2s prawie nic nie widać, bo odbiornik nie zdążył odrysować. Poza tym aby iść po ukosie muszę wachlować w dwóch kierunkach joystikiem, a to jeszcze bardziej spowalnia obsługę (czas początkowy na rozpęd wskaźnika). To samo dotyczy zmiany powiększenia, a przy dużym oddaleniu Vista już w ogóle traci dech (3-5s pełnego odrysowania przy przesuwaniu lub zmianie zoom) i trzeba by zmniejszyć szczegółowość lub przesuwać w ciemno pusty ekran i co jakiś czas pozwolić odrysować.
Jak ktoś nie ma bezpośredniego porównania z czymś innym, starsze odbiorniki są ok, a sytuacje o obniżonej szybkości mimowolnie się omija przez przykładowo wspomniane przesuwanie mapy na powiększeniu, gdzie widać tylko bazówkę. Zatem różnica szybkości renderowania mapy nie jest poważną wadą starych odbiorników, tylko zaletą nowych i może przeszkadzać głównie po przejściu na wolniejsze.

Podejrzewam, że pewien udział w fakcie używania głównie zoom 120-300 ma również szybkość odbiornika, który zniechęca do nawet sporadycznego używania niższych powiększeń i z czasem człowiek radzi sobie bez tego uznając za nie warte zachodu obejrzenie szerszego kontekstu lub wyręczając się papierową mapą.
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
ODPOWIEDZ