Instalacja CNE w trybie off-line i nie tylko 2011.40-2013.40

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Dariusz Młyński
Bywalec

Instalacja CNE w trybie off-line i nie tylko 2011.40-2013.40

Post autor: Dariusz Młyński »

13.11.2010,
Witam,

Nie dawała mi spokoju instalacja Off-line.
Co zrobić aby mieć instalatora analogicznego jaki był w starych wersjach ?
Instalacja z zachowanego katalogu IMG - nie dawała takiej możliwości, instalowała się mapa tylko w MapSource.
Poniżej opis 2 typów instalacji OFF-line i Pseudo-OFF-Line

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9 ... 4a#p107615

Przy instalacji Pseudo-OFF-Line - potrzebujemy wprawdzie dostępu do internetu - ale wymiana danych to tylko 8MB
Da się przeżyć nawet na GPRSie.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam,

Zainwestowałem w lifetime no i mam pierwszy problem.
Chciałbym sciagnąć mapę w postaci pliku instalacyjnego tak jak to było ze starszymi wersjami.
Znająć zycie jak coś mi się sypnie to będę wisiał na łaczu 128kb albo serwer Garmina bedzie wyłączony.
Znalazłem jedyną mozliwość aktualizacji przez GarminMapUpdate - ale dale ona tylko
mozliwość instalacji na komputerze, urządzenia - nie można utworzyć pliku do instalacji off-line i za kazdym razem ciągnie z Garmina.
Jest na to jakiś patent ?

22.08.2010
Postanowiłem zebrać wszystkie doświadczenia dotyczące instalacji w trybie off-linie w tym poście. Pozbierałem wszystkie wypowiedzi i co mi wyszło.
2010.10 - nie da się zainstalować w tyrbie off-line (poniżej w którymś poscie cytowałem odpowiedź supportu)
2010.20 - można - co należy zrobić aby mieć instalację off-line ?

1. Podłaczyć urządzenie wejść na mygarmin.com wybrać instalacje wersji 2011.20
2. Po uruchomieniu instalatora on-line klinać na opcje instalacji (lewy dolny róg ekranu). Pokaże się ekran
poprawiono kodowanie
poprawiono kodowanie
Zaznaczmy Pozostaw pliki instalacyjne na komputerze.
Uwaga Katalog pt: Lokalizacja instalatora map - jest to katalog w którym zainstaluje się mapa na komputerze. Tam nie znajdziemy instalatoa off-line
Więć jeżeli chcemy instalowac mapę dla MapSource w katalogu innym niż domyślny - możemy tam go zmieniać
3. Klikamy na OK i instalujemy mapę.
4. Po instalacji szukamy pliku CNEUNT2011_20Update.msi (dzięki dla Janusza http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=8683&start=15) - jest on zlokalizowany w katalogu IMG, który znajduje się tam gdzie są zlokalizowane tzw. Temporary Internet Files.
W zależności od systemu i zmiennej środowiskowej TEMP, TMP mogą
to być rożne katalogi.
Dlatego najlepiej po prostu szukać pliku CNEUNT2011_20Update.msi.
Cały katalog zawierajacy ten plik wraz pod katalogami jest to właśnie nasza instalką - kompujemy go w bezpieczne miejsce.
5. Aby zainstalować mapę w trybie off-line uruchamiany właśnie CNEUNT2011_20Update.msi znajdujący się w naszej instalce.
Uwaga - katalog lokalizacji map jest dla zmylenia przeciwnika. Mi mapa zainstalowała się w
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\GARMIN\Maps\City Navigator Europe NT 2011.20.gmap

Ale miałem wczesniej zainstalowana tę wersje - odinstalowałem ją dla testów i może w rejestrze były resztki.

Jeżeli chcemy tylko pozyskac instalkę off-line a nie chcemy aby nasz GPS byl podłączony przez kilka godzin do komputera
to bierzemy PENa (4GB) tworzymy w nim katalog Garmin i kopijemy do niego z katalogu Garmin z urządzenia pliki
z rozszerzenem XML (dzięki dla "sapera" za pomoc - poniżej w wątku jego wskazówki)- dla instalatora map on-line bedzie on udawał urządzenie i dalej od kroku 1 ale zamiast urządzenia podłączamy PENa
Wybierając typ instalcji wybieramy instalację Zainstaluj tylko w urządzeniu.

22.02.2011 - wersja 2011.40

Instalator do wersji 2011.40 to GarminMapUpdater_v2.5.17.exe
Przed rozpoczeciem instalacji nalezy wykasować zawartość katalogu
C:\Documents and Settings\<nazwa użytkownika>\Dane aplikacji\GARMIN\Maps

Jeżeli wcześniej instalowaliśmy wersje niższe to może się zdarzyć, że instalator nie bedzie chciał instalować
wersji 2011.40 tylko niższą

Reszta jak dla wersji 2011.30

20.05.2012 - wersja 2013.10
Wygląda na to jakby instalator do tej wersji (3.0.11) brał inaczej zmienna środowiskową TMP
Poprzednie wersje brąły zmienną środowiskową TMP - użytkownika.
Ta wersja bierze zmienną środowiskową TMP - systemową
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 21:06 przez Dariusz Młyński, łącznie zmieniany 12 razy.
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Re: Instalacja CNE 2010.10 w trybie off-line

Post autor: saper »

Ja robię to tak.
Przegrywam xml z gps na pendriva, podpinam pendriva i odpalam ten program ściągający garmina, mam wolne łącze i szkoda mi abu gps był dobę podpięty do kompa, po ściągnięciu na pena zapisuje mi full cne w postaci pliku gmapprom.img i 100% pyta gdzie zapisać wersję instalacyjną.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
sdsyc
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: sdsyc »

Dariusz Młyński pisze:Jest na to jakiś patent ?
Urządzenie nie musi być podłączone non-stop przy ściąganiu aktualizacji. Wystarczy aby było połączone w PC na początku, do zainicjowania ściągania, a kiedy widać już okienko menedżera pobierania urządzenie może być odłączone.
Oczywiście zamiast samego urządzenia może być zastosowany ww. pomysł z pendrive albo wirtualnym dyskiem udającym urządzenie wymienne; które analogicznie może zostać odłączone gdy do akcji wkracza menedżer pobierania.
Dariusz Młyński
Bywalec

saper pisze:Ja robię to tak.
Przegrywam xml z gps na pendriva, podpinam pendriva i odpalam ten program ściągający garmina, mam wolne łącze i szkoda mi abu gps był dobę podpięty do kompa, po ściągnięciu na pena zapisuje mi full cne w postaci pliku gmapprom.img i 100% pyta gdzie zapisać wersję instalacyjną.
Dzieki zadziałało z pendrive. Zobaczę co będzie rano. Mam nadzieję, że Garmin przewidział Pady łącza. W pracy ciągnął godzinę. W domu wyglada, że noc może być za mało :)
sdsyc
Radny

Dariusz Młyński pisze:Mam nadzieję, że Garmin przewidział Pady łącza. W pracy ciągnął godzinę. W domu wyglada, że noc może być za mało :)
Nie wiem czy przewidział pady, ale jak już Tobie działa menedżer pobierania to możesz wstrzymać pobieranie i po jakimś czasie ponowić. Odpowiednie pytanie pojawia się przy próbie wyłączenie menedżera w trakcie pobierania.
Dariusz Młyński
Bywalec

saper pisze:Ja robię to tak.
Faktycznie PenDrive z plikami XML zasymulował GPSa ale niestety nie ściąga klasycznej instalki. W katalogu ... All Users\Dane Aplikacji\Gamin\Maps pojawiły się pliki ale nie jest to instalka. Chyba, że jest jakiś sposób namówić map update Garmina by skorzystał z tych plików. Mi chodziło raczej o sciągnięcie pliku *.exe, *,msi, który byłby wersją instalacyjną przed rozpakowaniem. Tak aby można było to wypalić na płycie i w razie konieczności renstalacji mapy odpalić z płyty.
sdsyc
Radny

Dariusz Młyński pisze:Mi chodziło raczej o sciągnięcie pliku *.exe
Spójrz na p.7. na str.4. dokumentu :arrow: http://www8.garmin.com/documents/instru ... ctions.pdf
Prawdopodobnie wskazałeś jakieś miejsce, w którym zapisał się (i tu różnica wobec rysunku) plik o nazwie garmin_rmu_cneunt_2011_10b.exe. To jest ten plik, który Ciebie interesuje.
Dariusz Młyński
Bywalec

Tylko jest jedno ale. To nie jest instrukcja od Life Update.
Prawdopodopodobnie to jest instrukcja i manager od aktualizacji jednorazowej oprogramowania po zakupieniu odbiornika.
Instrukcja od instalacji Life Update jest tu http://www8.garmin.com/documents/instru ... _Guide.pdf
Download manager w pkt. 4 wyglada inaczej. Nie ma przycisku Lanuch Download Manager tylko Kontynuuj. Po kliknięciu następuje proces ściągania mapy i aktualizacji. Aktualizacja Life Time jest pobierane za pomocą garminupdater_naeu_a.exe.
W zaawansowanych możesz sobie wybrać czy instalacja w urządzeniu, czy na komputerze czy tu i tu. Jest wprawdzie wyszarzony katalog
do instalatora map, są tam wgrywane pliki ale nie jest to instalka
Załączniki
Zrzut ekranu
Zrzut ekranu
sdsyc
Radny

Dariusz Młyński pisze:To nie jest instrukcja od Life Update.
Prawdopodopodobnie to jest instrukcja i manager od aktualizacji jednorazowej oprogramowania po zakupieniu odbiornika.
Instrukcja od instalacji Life Update jest tu http://www8.garmin.com/documents/instru ... _Guide.pdf
Download manager w pkt. 4 wyglada inaczej. Nie ma przycisku Lanuch Download Manager tylko Kontynuuj.
Uwierz, kilka razy aktualizowałem CNE korzystając z LifeTime i do ostatniej aktualizacji włącznie odbywało się to tak jak w instrukcji wskazanej przeze mnie. Może od tego momentu jak ja pobierałem Garmin coś zmienił?
Dariusz Młyński
Bywalec

Pewnie, że Ci wierzę.
Teraz po ściągnieciu ze strony i uruchomieniu "Map Updatera" , najpierw wyskakuje komunikat, że ściąga nową wersję "Map Updatera" i to może być to.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, 14:04 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto cytat
Dariusz Młyński
Bywalec

Re: Instalacja CNE 2011.10 w trybie off-line

Informacja z serwisu Garmina

"Niestety po zmianie systemu instalacyjnego nie ma takiej możliwości. Ja
bym się tym nie przejmował ponieważ raz posiada Pan wersję Lifetime a po
drugie zawsze może Pan zainstalować sobie mapy z konta myGarmin. Jedyne
co Pana ogranicza to dostęp do sieci. Plik nawet po wygaśnięciu może być
reaktywowany."

Czyli nie da się sciągnąć już instalki.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Dariusz Młyński pisze:Czyli nie da się sciągnąć już instalki.
Prosisz Garmina i reaktywują Ci dostęp (na Twoim koncie myGarmin) do pobrania instalki.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Dariusz Młyński
Bywalec

Instalkę można ale tylko do wersji pierwotnej. Do life time nie ma mozliwości sciągnięcia instalki.
Jest tylko instalator On-line. Jesteś plecy kilka lub kilkanaście godzin.
A wyobraź sobie, że jesteś za granicą, coś ci się rozsypało i musisz przeinstalować mapę.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2010, 20:29 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto cytat
Dariusz Młyński
Bywalec

Re: Instalacja CNE w trybie off-line 2010.20

22.08.2010
Postanowiłem zebrać wszystkie doświadczenia dotyczące instalacji w trybie off-linie w tym poście. Pozbierałem wszystkie wypowiedzi i co mi wyszło.
2010.10 - nie da się zainstalować w tyrbie off-line (poniżej w którymś poscie cytowałem odpowiedź supportu)
2010.20 - można - co należy zrobić aby mieć instalację off-line ?

1. Podłaczyć urządzenie wejść na mygarmin.com wybrać instalacje wersji 2011.20
2. Po uruchomieniu instalatora on-line klinać na opcje instalacji (lewy dolny róg ekranu). Pokaże się ekran
ScreenHunter_01 Aug. 22 21.26.gif
Zaznaczmy Pozostaw pliki instalacyjne na komputerze.
Uwaga Katalog pt: Lokalizacja instalatora map - jest to katalog w którym zainstaluje się mapa na komputerze. Tam nie znajdziemy instalatoa off-line
Więć jeżeli chcemy instalowac mapę dla MapSource w katalogu innym niż domyślny - możemy tam go zmieniać
3. Klikamy na OK i instalujemy mapę.
4. Po instalacji szukamy pliku CNEUNT2011_20Update.msi (dzięki dla Janusza http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=8683&start=15) - jest on zlokalizowany w katalogu IMG IMG, który znajduje się tam gdzie są zlokalizowane tzw. Temporary Internet Files.
W zależności od systemu i zmiennej środowiskowej TEMP, TMP mogą
to być rożne katalogi.
Dlatego najlepiej po prostu szukać pliku CNEUNT2011_20Update.msi .
Cały katalog zawierajacy ten plik wraz pod katalogami jest to właśnie nasza instalką - kompujemy go w bezpieczne miejsce.
5. Aby zainstalować mapę w trybie off-line uruchamiany właśnie CNEUNT2011_20Update.msi znajdujący się w naszej instalce.
Uwaga - katalog lokalizacji map jest dla zmylenia przeciwnika. Mi mapa zainstalowała się w
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\GARMIN\Maps\City Navigator Europe NT 2011.20.gmap\
Ale miałem wczesniej zainstalowana tę wersje - odinstalowałem ją dla testów i może w rejestrze były resztki.

Jeżeli chcemy tylko pozyskac instalkę off-line a nie chcemy aby nasz GPS byl podłączony przez kilka godzin do komputera
to bierzemy PENa (4GB) tworzymy w nim katalog Garmin i kopijemy do niego z katalogu Garmin z urządzenia pliki
z rozszerzenem XML (dzięki dla "sapera" za pomoc - poniżej w wątku jego wskazówki)- dla instalatora map on-line bedzie on udawał urządzenie i dalej od kroku 1 ale zamiast urządzenia podłączamy PENa
Wybierając typ instalcji wybieramy instalację Zainstaluj tylko w urządzeniu .
Ostatnio zmieniony 22 sie 2010, 21:49 przez Dariusz Młyński, łącznie zmieniany 1 raz.
sdsyc
Radny

Re: Instalacja CNE w trybie off-line 2010.20

Dariusz Młyński pisze:jest on zlokalizowany w katalogu IMG w Temporary Internet Files
Dlatego najlepiej po prostu szukać pliku.
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=101820#p101820
beetle-m pisze:Lokalizacja plików dla poszukiwaczy (Win7): UserName\AppData\Local\Temp\IMG
ODPOWIEDZ