Nazywam się Piotr i jestem nowy na tym forum. Nawigacją interesuję się już dość długo ale "prawdziwego" Garmina (nie software) nabyłem dopiero teraz.
Potrzebuje (na własny użytek, choć na pewno potem się nią podzielę) stworzyć mapę pewnego regionu. Mapa ma służyć do jazdy na rowerze i spacerów (grzyby w lesie). Interesuje mnie obszar mniej więcej 30x30km. Przeczytałem już "poradnik Lecha (GPS Maniak)" i coś na początek wyklikałem w MapEditie, doszedłem niestety do tematu "źródeł". Podkłady które posiadam (Polska topo 100k, sztabówki 50k) nie są niestety zbyt dokładne, słabo czytelne a już na 100% nie aktualne.
Przeglądając forum znalazłem geoportal i wymyśliłem, że to było by dla mnie b. dobre źródło. Znalazłem wątek n/t eksportu z gooportala do geotiffa, ale szczerze powiedziawszy brakuje mi wiedzy żeby go zrozumieć. Na mojej mapie (przynajmniej na początek) chciałbym mieć:
- drogi
- ukształtowanie terenu (bez warstwic) ale coś w stylu: las, rzeka, jezioro, góra (wysokość)
- podział lasu na oddziały (wraz z numerami "słupków" oczywiście)
I teraz parę pytań:
Czy ktoś mógłby mi w miarę łopatologicznie wyjaśnić jak:
- jak sciągnąć interesujący mnie fragment z geoportalu
- czy trzeba to robić "przez tiffa" i samemu wektoryzować czy też da się od razu mieć postać wektorową którą potem obrobię w mapedicie
- zakładając, że nie da się uzyskać wektorów tylko tiff'a, jaką powinienem wybrać skalę dla podkładu. Jak napisałem mapa ma służyć do "turystyki rowerowej i pieszej"
Piotr
Ps.: Sorry za lamerstwo ale "dopiero się uczę". Próbowałem "szukaj" ale nie bardzo Was rozumię