Oregon 450 (i inne dotykowce) w pokrowcu wsuwanym

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
zeeeed
Nowy

Oregon 450 (i inne dotykowce) w pokrowcu wsuwanym

Post autor: zeeeed »

Witam Szanownych Użytkowników
Mam pytanie tak jak w temacie, czy może już ktoś próbował używać takiego sprzętu właśnie przez folie w pokrowcu, czy w ogóle jest taka możliwość? Czy na przykład takie pokrowiec może zastąpić folię? Proszę o opisanie wrażeń, ewentualnie wyprowadzenie mnie z błędu jakim by był zakup takiego pokrowca.
Z góry dziękuje.
zeeeed
Załączniki
4374141.res-600x600.jpg
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Re: Oregon 450 (i inne dotykowce) w pokrowcu wsuwanym

Post autor: foni1969 »

Witam.
Według mnie to nieporozumienie.
Nigdy tego typu pokrowce nie sprawdziły się u mnie w telefonach a tym bardzie nie zda to egzaminu w Oregonie.
Folia w pokrowcu pogorszy znacząco jakość wizualną ekranu i tak już krytykowanego.
Może być problem z przesuwaniem mapy palcem.

Osobiście kupiłem folię na ekran .
Pokrowiec kupiłem w Auro AGD w dziale foto.
Taki niebieski sztywny,prostokątny do aparatu cyfrowego.
Najlepsze rozwiązanie jakie znalazłem.
Pokrowiec jak by zrobiony do Oregona gabarytowo i dodatkowo mieszczą się dwie zapasowe baterie.

Pozdrawiam.
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

Używam Dakotę z takim pokrowcem - próbowałem najpierwz z foliami ale albo odłaziły albo były za sztywne (może nie trafiłem na właściwą). Oczywiście w pokrowcu precyzyjne dotykanie ekranu jest trudniejsze ale do wciskania "klawiszy" jest OK. Inna wada to odblask (Dakota ma matowy ekran). Plusem natomiast jest rzeczywiście dobra ochrona odbiornika a zwłaszcza ekranu. Podsumowując - tak się przyzwyczaiłem, że nie zdejmuję pokrowca nawet na rowerze.
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Co do foli ,to kupiłem taką która jest bardzo sztywna i dodatkowo łatwo zdejmuje ją z ekranu,myje i zakładam jeszcze raz.
Kupiłem ją też w Euro AGD nie wiedząc jaka ma być.
Na opakowaniu było napisane-"do ekranów dotykowych",wiec pomyślałem,że będzie OKIJ!
Musiałem przyciąć.
Zapłaciłem chyba coś 11zł.
Jest bardzo dobra i tak myśle jakie muszą być cudowne te które sprzedają na Allegro za 45zł :!: :) :) :)
Aż strach pomyśleć :wink:

Ekran w Oregonie jest umiejscowiony dość głęboko.
Czy folia pokrowca nie będzie przeszkadzała ?
Przecież nie dotyka bezpośrednio ekranu.
Czy po jakimś czasie używania nie zmatowieje jak to w pokrowcach do telefonów?
Aby do przodu!!

kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Pokrowiec z folią dla dotykowca to nie jest dobry pomysł...
zeeeed
Nowy

Ja własnie sie przymierzam do zakupu Oregona 450 i pomyslalem ze taki pokrowiec bedzie go lepiej chronil niz folia, glownie chodzi o ekran (az sie boje tych rys) bo pewnie obudowa jest dosc solidna i zadne warunki atmosferycznej jej nie straszne ;]
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Gwarantuje Ci ,że w krótkim czasie wywalisz ten pokrowiec !!
Oregon ma głęboko schowany ekran i będziesz miał spore kłopoty z obsługą jego.
W dotykowcu musisz co??---DOTYKAĆ!
Ładuje fotkę jaką mam pod ręką.
Zobacz jak ekran jest schowany.
Folia pokrowca jeśli będzie napięta,a za zwyczaj tak jest ,będzie stawiała opór i w rantach,rogach ekranu dotykanie będzie kłopotliwe.
Załączniki
Oregon.JPG
Aby do przodu!!

kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

foni1969 pisze:Folia pokrowca jeśli będzie napięta,a za zwyczaj tak jest ,będzie stawiała opór i w rantach,rogach ekranu dotykanie będzie kłopotliwe.
Nie mówiąc już o przesuwaniu palcem, np. mapy.
Co do ochrony, to bardziej bałbym się kurzu, który może wpaść (i zostać) między ekranem a folią z pokrowca (a potem porysować ekran), niż "gołego" ekranu, nie mówiąc już o takim zabezpieczonym odpowiednią folią.
Awatar użytkownika
ZYR
Bywalec

Post autor: ZYR »

Ja mam taką kombinację, o którą pytasz i sobie chwalę. Nie odczuwam znaczącego pogorszenia jakości użytkowania GPSa. A GPSa używam codziennie.
Na początku nie jest najlepiej, ale po jakichś dwóch dniach folia pokrowca się odkształciła i mi nie przeszkadza.
Jedyny mankament - nie mieści się w chwycie rowerowym.
ZYR
Obrazek
klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

@foni1969: przykład z samochodem nie jest najlepszy jeśli chodzi o pokrowiec, o którym mowa w wątku. Chociaż, z lenistwa, też mi się nie chce go zdejmować przy sporadycznym korzystaniu w aucie. Notabene oryginalny uchwyt samochodowy pasuje do Dakoty w pokrowcu ale bez zasilania.
Natomiast pokrowiec sprawdza się doskonale przy pracy ręcznej (na piechotę, na nartach etc.). Kosztem niewielkiego utrudnienia w korzystaniu zapewnia bez porównania lepszą ochronę odbiornika niż folie. Pokrowiec nabyłem po pierwszej próbie wrzucenia odbiornika do plecaka (zwykle trzymam go w kieszeni na klapie razem z innymi szpejami) i od tego czasu zdejmuję go tylko przy wymianie baterii.
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
zeeeed
Nowy

Hmm sprzedawca na allegro stwierdzil ze oryginalny pokrowiec garmina + orginalny uchwyt na rower da sie razem połączyć...
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Wychodzi na to,że nie otrzymasz konkretnej odpowiedzi na Twoje pytanie.
Kupisz pokrowiec lub nie-twoja decyzja.
Jak już będziesz go miał ,to sam dokonasz oceny przydatności takiego ustrojstwa.
Pozdrawiam. :)
Aby do przodu!!

ODPOWIEDZ