Niespodzianka funkcji OBJAZD

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
ememek
Bywalec

Niespodzianka funkcji OBJAZD

Post autor: ememek »

Dziwna pamięć funkcji OBJAZD.
Zdarzyło się to w rzeczywistości i powtórzyłem w symulacji :mrgreen:

Mam nadzieję, że semigrafika będzie czytelna

Kod: Zaznacz cały

----------------D---------|
  /                          |
  S---------------A----------C
                   |         |
                   |   /-----|
                   |  /
                    |/
                    B
                    |
                    |
                    M
Opis sytuacji:
  • - Najkrótsza trasa S(tart)-M(eta) wiedzie S-A-B-M
    - Dojeżdżając do skrzyżowania A widzę, że skręt do B jest zamknięty
    - Przed skrzyżowaniem wciskam OBJAZD i Nuvi wyznacza trasę przez C (taką samą wyznaczyli drogowcy). Trasa S-A-C-B-M jest o 2km dłuższa od optymalnej - OK
    - Dojechawszy do M nie wyłączam Nuviego, a po pewnym czasie chcę wrócić i tu niespodzianka: wyznaczona jest zupełnie inna trasa powrotna M-B-C-D-S o 15km dłuższa :roll:
Wygląda na to, że nuvi pamiętał polecenie OBJAZD, ale chciał pominąć nie zamknięty/ominięty odcinek, ale punkt włączenia fukncji objazd 8)

Czy ktoś się spotkał z takim zachowaniem?

PS
Jak w symulacji wcisnąłem STOP i ponownie kazałem wyznaczyć trasę powrotną, to już zapomniał o objeździe :?:
Nüvi-765
Krzys137
Początkujący

Re: Niespodzianka funkcji OBJAZD

Post autor: Krzys137 »

To chyba całkiem logiczne działanie tej funkcji. Oczekujesz, że Nuvi będzie czytał w myślach jak daleko masz jeszcze do blokady ruchu i czy jest to zakaz skrętu, korek czy coś jeszcze innego?

Mi wydaje się oczywiste, że jak klikasz objazd to chcesz objechać fragment drogi tuż przed Tobą. Czyli jak wracasz i nie ustawisz trasy na nowo, to ten sam kawałek drogi uważa za zablokowany.

Inna sprawa, że przydałby się przycisk ANULUJ OBJAZD, gdyż jak już się kliknie i Nuvi przeliczy objazd dłuższy o klkanaście kilometrów a przed tobą tylko 1 kilometr korka, to aby to odwołać trzeba od nowa programować trasę inaczej do upadłego będzie kazał skręcać.
Pozdr. Krzysztof
Nuvi 765T + CNE 2012.10 + UMP pcPL
ODPOWIEDZ