Brak zasilania w 278

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
embee
Początkujący

Brak zasilania w 278

Post autor: embee »

Koledzy pomóżcie!
Zdarzyła mi się rzecz bardzo dziwna i straszna zarazem.
Jechałem w długiej trasie samochodem z moim 278, podłączonym do gniazda zapalniczki, ładowanie było ok.
Po krótkiej przerwie na stacji benzynowej, znowu ruszyłem w trasę, jednak po pewnym czasie zauważyłem, że "ubywa baterii" mimo stałego podłączenia do gniazda zapalniczki.
Po przyjechaniu do domu sprawdziłem gniazdo w samochodzie - było ok.
Podłączyłem GPS-a do ładowarki 230V i nadal brak było ładowania.
Na domiar złego bateria prawie całkowicie się wyczerpała i jestem teraz w stanie włączyć urządzenie na zaledwie kilkadziesiąt sekund. Wyjęcie i ponowne włożenie baterii nic nie daje. Zostałem praktycznie bez GPS-a :(
Aktualna wersja systemu to 3.40.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Co robić?
Za wszelkie sugestie z góry wielkie dzięki.
GPSMap 278, CN 2008, GP Mapa 2010.1, UMP-pcPL
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Brak zasilania w 278

Post autor: PouchX »

Padła elektronika.
Standardowa rzecz. Pewnie przy odpaleniu auta był jakiś wysoki pik napięciowy.
Winą jest niedoskonałość instalacji elektrycznych w niektórych samochodach.
embee
Początkujący

Post autor: embee »

Dzięki za diagnozę, jednak nie pozostawia mi ona wiele nadziei.
Mam rozumieć, że pozostaje wysłanie gps-a do serwisu i zapłacenie ryczałtowo 1000zł, czy coś się w tej kwestii zmieniło?
GPSMap 278, CN 2008, GP Mapa 2010.1, UMP-pcPL
ulatko
Początkujący

Post autor: ulatko »

Witam!!!
Podobny przypadek mam,z tym ze 278/soft 3.40/ lezalo nie uzywane od listopada ubieglego roku.Ostatnio jak pamietam bateria rozladowala sie, urzadzenie sie wylaczylo i powedrowalo na polke.Z tego co pamietam podczas ladowania w samochodzie nie bylo takiego zjawiska jakie opisal Kolega powyzej.Dzis nie wlaczylo sie wiec do ladowarki sieciowej podlaczylem i nie laduje baterii.Po wylaczeniu ale z podlaczona ladowarka pojawia sie komunikat "Battery Missing".
Po ponownym wlaczeniu dziala ale tylko z zasilaczem sieciowym lub ladowarka samochodowa.
Napiecie zmierzone na stykach baterii wynosi 2,36V miedzy lewym a srodkowym stykiem, 2,96V miedzy prawym i lewym stykiem oraz 0.00V miedzy srodkowym i prawym.
Czy to taka sama awaria elektroniki jak w opisanym przypadku czy moze bateria oddala ducha?
Zastanawiam sie tez czy moze sprobowac zaatakowac ta baterie dobra procesorowa ladowarka modelarska z dokladna regulacja parametrow ladowania.
Bateria ma tak jak urzadzenie 3,5 roku.
Pozdrawiam i o pomoc prosze!!!

EDIT :D
Chyba znalazlem rozwiazanie problemu:
http://forums.gps.org.nz/viewtopic.php?f=7&t=4131
ulatko
Początkujący

Post autor: ulatko »

Witam ponownie!!
Bateria zreanimowana sposobem podanym w linku w poprzednim poscie.
Dla zainteresowanych:
Ladowanie ladowarka RAYTRONIC C10 firmy Pelikan.Ustawienia dla baterii Li-ion, prad ladowania 200mA, napiecie 7,2V.
Po okolo 1 godz ladowanie sie zakonczylo, wpompowane okolo 230mA, napiecie okolo 7V.
Dalsze ladowanie ladowarka sieciowa Garmin.Po zakonceniu czas pracy baterii na min.oswietleniu 15 godz.
Pozdr!!!
ODPOWIEDZ