Mapa CNE i UMP jednocześnie

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
ODPOWIEDZ
skrabi
Nowy

Mapa CNE i UMP jednocześnie

Post autor: skrabi »

Witam,
Wgrałem właśnie mapy UMP i zastanawiam się czy muszę w manu wybrać jedną mapę czy mogę mieć jednocześnie włączoną CNE2011.10 i UMP?

Próbowałem to potestować i jak włączam obie to nawi zachowuje się tak jakby była w nim tylko CNE, np. nie ma w nim dróg które już w UMP.
Jak włącze tylko UMP to działa, widoczne są nowe drogi, np. obwodnica wrocławia ale obawiam się, że z racji mniejszego pokrycia będzie mi brakowało niektórych obszarów, szczególnie za granicą.

Czy można korzystać jednocześnie z obu map?
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Re: Mapa CNE i UMP jednocześnie

Post autor: wodzirej »

Na ekranie widoczna jest tylko jedna. W Twoim zestawie CNE-UMP priorytet ma CNE. Jakkolwiek w odbiorniku są zainstalowane dwie, trzy (więcej) mapy. I wszystkie działają. Ale do rozwinięcia tego tematu dojdziesz po postawieniu jeszcze kilku pytań i zrozumieniu odpowiedzi jak powyżej.
Poza Polską z tandemu CNE-UMP używaj tylko CNE.
BTW, jaki odbiornik GPS (nazwa modelu) używasz? (samochodowy? turystyczny?)
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
skrabi
Nowy

używam nuvi 1250, chciałbym tez używać alternatywnych map Rumuni gdyż cne maja słabe pokrycie o czym przekonałem się w wakacje

niestety jak aktywuje mapy cne i ump to nawigacja zachowuje się tak jakby map ump nie było i prowadzi mnie dłuższa drogą z pominięciem drogi która jest w ump, jak włącze tylko ump to nie mam cne :/

jakie inne pytania masz na myśli? próbowałem też przeszukiwać archiwum ale nie znalazłem wątków na ten temat
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

skrabi pisze:niestety jak aktywuje mapy cne i ump to nawigacja zachowuje się tak jakby map ump nie było i prowadzi mnie dłuższa drogą z pominięciem drogi która jest w ump, jak włącze tylko ump to nie mam cne
Upraszczając... Dobra zasada :idea: - danej chwili miej włączony jeden zestaw mapowy: albo CNE, albo UMP.
skrabi
Nowy

tylko skąd wiedzieć która są lepsze w danym przypadku? a da radę połączyć obie mapy w mapsource i wgrać jako jedną całość?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Masz na myśli współpracę obu map w wytyczaniu trasy? Zapomnij. Praktycznie nie ma takiej możliwości.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

skrabi pisze:tylko skąd wiedzieć która są lepsze w danym przypadku?
Trzeba korzystać i oceniać samemu. W PL UMP może być alternatywą dla CNE (im większe miasto czy ważniejsze drogi tym lepszą), poza PL raczej CNE.
ODPOWIEDZ

Wróć do „UMP-pcPL”