Błędy GPMapy (do wersji 2008.1 włącznie)

Tutaj można zgłaszać znalezione w GPMapie błędy oraz śledzić losy swoich raportów. Dział oficjalnie wspierany i moderowany przez Imagis.

Błędy GPMapy (do wersji 2008.1 włącznie)

Postprzez frasun » So, 01 wrz 2007 21:43

DODANE: Proszę o zgłaszanie błędów GPMapy w wersji 5a2, 2007.2 i kolejnych w tym wątku. Najlepiej razem ze współrzędnymi miejsc i screenami.
Proszę o dokładne zaznaczanie wersji mapy, której zgłoszenie dotyczy.

Częściowo przeniesione z wątku: Miałem GPMape 3 - kupiłem GPMape 2007.2 .... chyba żałuję.


Ponieważ do wątku zagląda autor mapy, czyli Imagis i uwzględnia nasze zgłoszenia, prosimy, więc bardzo o ułatwienie pracy imagisowi i zgłaszanie błędów w odpowiednim formacie:
_________________________________________________________
Z G Ł O S Z E N I E.
Lokalizacja: Nowy Sącz
Współrzędne zgłaszanego błędu: N49.62473 E20.69524
Opis faktycznej sytuacji drogowej: We wskazanej powyżej lokalizacji ulica Bulwar Narwiku przechodzi pod ulicą Lwowską (Lwowska w tym fragmencie przebiega wiaduktem).
Opis błędu GPMapy: Wg GPMapy jest tam prawdopodobnie skrzyżowanie umożliwiające skręt w prawo lub lewo co faktycznie jest niemożliwe.
Zrzut ekranowy: Pokazuje przykładowy, niemożliwy do wykonania skręt w lewo w ulicę Lwowską.

Obrazek



Jest błąd w GPMapie i to spory. :lol:
Problem usunięto w wersji GPMapa5a3, dziękujemy. ;-)
W miejscu, w którym dwójka się zwęża, kawałek drogi ma nieprawidłową kierunkowość. Ostatnie 300 metrów dwupasmowego odcinka w kierunku Mińska, jest odwrócone w kierunku Warszawy, dlatego routing szleje.
Poniżej odcinek z błędem zaznaczony na niebiesko:
Obrazek

Pozostaje pogratulować IMAGISOWI i przypomnieć, że kilkukrotnie zgłaszaliśmy chęć pomocy i brania udziału w testach. ;-) Może odesłanie faktury z prośbą o zwrot pieniędzy, pomogłoby Excelowi i Imagisowi zmienić podejście do klientów! Powód do żądania zwrotu pieniędzy, jest moim zdaniem wystarczający, produkt nie odpowiada specyfikacji. :evil:
Pozdrawiam,
Ostatnio edytowano Pt, 15 sie 2008 12:36 przez frasun, łącznie edytowano 19 razy
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Kolejna porcja błędów GPMapy.

Postprzez frasun » So, 08 wrz 2007 21:31

Zazwyczaj poruszam się z UMP-pcPL, ale dzisiaj chwilę jeździłem z GPMapą5a2 i znalazłem dwa kolejne błędy w Warszawie.

Błąd numer 1 Problemu NIE usunięto w wersji GPMapa5a3, nie dziękujemy. ;-)
wynikający z zaniżonej kategoryzacji zjazdu z trasy Siekierkowskiej w ulicę Czerniakowską (N52.19759 E21.05186).
GPMapa5a2 - zjazd powinien prowadzić wiaduktem w lewo, prowadzi rondem pod skrzyżowaniem. Miejsce jest o tyle newralgiczne, że z powodu błędnego oznakowania, to miejsce jest trudne do przejechania i bez nędznie działającej mapy (pewnie koledzy z Wawy się ze mną zgodzą).
Obrazek
UMP-pcPL - właściwie poprowadzony routing
Obrazek

Błąd numer 2 Problem usunięto w wersji GPMapa5a3, dziękujemy. ;-)
zjazd z Trasy Siekierkowskiej na Wał Miedzeszyński
GPMapa 5a2 - niepotrzebny punkt skrzyżowania (wiaduktu z przebiegającą pod nim jezdnią) i identyczna uwaga jak poprzednio, fatalne oznakowanie, a chwila dekoncentracji może kosztować przejechanie zjazdu (następny zjazd i gigantyczny korek ok. 3km dalej) lub poważny wypadek (N52.21802 E21.09781).
Obrazek
UMP-pcPL - Prawidłowy zjazd
Obrazek
Proszę, szukajcie podobnych błędów i wrzucajcie informację do tego wątku, dam znać Piotrowi (excel) i Julicie (imagis), że zbieramy błędy właśnie tutaj.
Pozdrawiam,
Ostatnio edytowano So, 15 gru 2007 17:32 przez frasun, łącznie edytowano 2 razy
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Błędy GPMapy 5a2

Postprzez jgj » N, 09 wrz 2007 21:20

Brak drogi Knurów - Ochotnica przez przeł. Knurowską (N49.50367 E20.18765).
jgj
62s, 60csx, nuvi 765T, Krapkowice, TOPO_100, http://www.makama.eu
Obrazek
Avatar użytkownika
jgj
Bywalec
 
Posty: 256
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 21:58
Lokalizacja: Kraków, Krapkowice

Postprzez pg » Wt, 11 wrz 2007 8:02

frasun napisał(a):W miejscu, w którym dwójka się zwęża, kawałek drogi ma nieprawidłową kierunkowość.

Poprawka tego błędu została już naniesiona i będzie dostępna z najbliższą aktualizacją.

Przy okazji poprawiony został też błąd zgłaszany (jeśli dobrze pamiętam) przez Lecha, apropos ronda w Poznaniu.


jgj napisał(a):Brak drogi Knurów - Ochotnica przez przeł. Knurowską (N49.50367 E20.18765).

Sorry, ale takie zgłoszenie praktycznie nic nie wnosi, bo nie znam ani przebiegu tej drogi ani jej kategorii.
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
Avatar użytkownika
pg
 
Posty: 90
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 9:23
Lokalizacja: szczecin

Postprzez popej » Wt, 11 wrz 2007 8:26

pg napisał(a):
jgj napisał(a):Brak drogi Knurów - Ochotnica przez przeł. Knurowską (N49.50367 E20.18765).

Sorry, ale takie zgłoszenie praktycznie nic nie wnosi, bo nie znam ani przebiegu tej drogi ani jej kategorii.

Droga jest u konkurencji :-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6841
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez maku » Wt, 11 wrz 2007 9:45

Poznań, Pułaskiego/Solna
N52 24.944 E16 55.125
Skręcać w prawo we wskazanym punkcie z Pułaskiego w Solną może tylko komunikacja miejska i taksówki (wydzielony pas ruchu).
maku
 
Posty: 69
Dołączył(a): Pn, 02 kwi 2007 15:10
Lokalizacja: Poznań

Postprzez pg » Wt, 11 wrz 2007 9:50

popej napisał(a):Droga jest u konkurencji :-)


Jeśli mówisz o CNE to można co najwyżej wziąć pod uwagę kształt drogi. Reszta parametrów to ogólnie znana tragedia.
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
Avatar użytkownika
pg
 
Posty: 90
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 9:23
Lokalizacja: szczecin

Postprzez jgj » Wt, 11 wrz 2007 9:56

pg napisał(a):
jgj napisał(a):Brak drogi Knurów - Ochotnica przez przeł. Knurowską (N49.50367 E20.18765).

Sorry, ale takie zgłoszenie praktycznie nic nie wnosi, bo nie znam ani przebiegu tej drogi ani jej kategorii.


to w jakiej formie mam Ci to podać? podesłać ślad? (będę go miał za jakiś tydzień lub dwa),
droga jest na wszystkich mapach papierowych, bo bynajmniej nie jest to nowa droga, jest też narysowana w CNE9, UMP-pcPl
jgj
62s, 60csx, nuvi 765T, Krapkowice, TOPO_100, http://www.makama.eu
Obrazek
Avatar użytkownika
jgj
Bywalec
 
Posty: 256
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 21:58
Lokalizacja: Kraków, Krapkowice

Postprzez pg » Wt, 11 wrz 2007 10:21

jgj napisał(a):to w jakiej formie mam Ci to podać?

Przede wszystkim spokojnie :lol: Tak czy inaczej ja tej mapy nie rysuję więc jestem jedynie przekaźnikiem informacji do Imagisu. Ślad owszem zawsze jest pomocny, ale o tym dlaczego ta droga nie jest naniesiona i czy będzie naniesiona zdecydują w Imagisie. :( W tej chwili mogę jedynie powiedzieć że informacje przesłałem. Jak widać niektóre poprawki zrobione są od ręki (no może poza dystrybucją tej poprawki), ale nie mogę gwarantować że tak będzie w każdym przypadku.
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
Avatar użytkownika
pg
 
Posty: 90
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 9:23
Lokalizacja: szczecin

Postprzez Alf/red/ » Wt, 11 wrz 2007 10:30

pg napisał(a):
jgj napisał(a):to w jakiej formie mam Ci to podać?

Przede wszystkim spokojnie

Przecież Jurek się nie pieni.
pg napisał(a):jestem jedynie przekaźnikiem informacji do Imagisu. [...]dlaczego ta droga nie jest naniesiona i czy będzie naniesiona zdecydują w Imagisie.

No i to jest właśnie niedobre. Że to tyle trwa, i że nie ma zależności "droga jest w terenie -> droga jest na mapie".
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1090
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez GPS Maniak » Wt, 11 wrz 2007 12:32

OK. Miałem nie pisać, ale co tam. Napiszę to i owo. Dziś pierwszy bug. Trasa Poznań- Wałcz. Przejazd przez Oborniki (z południa na północ)

Jest:

Obrazek

tzn. za mostem przez Wartę (na północ od Warty) GPMapa każe skręcać w lewo. Błąd: tam jest obowiązujący kierunek jazdy w prawo.

Zatem powinno być:

Obrazek

Konkurencja też ma to źle. Zarówno CNE9 jak i UMP_PCPL (ucziwie przyznaję wersja sprzed ok.3-ech tygodni) każą jechać za mostem na wprost, a musi być w prawo.

---------------------------------------------

Droga powrotna (z północy na południe) jest OK:

Obrazek

---------------------------------------------

Dodatkowa uwaga do przemyślenia. Podkreślam: to tylko sugestia, a nie błąd mapy. Ten przejazd przez Wartę to taki bardzo, bardzo wąski drewniany most przez który mogą jechać tylko osobówki a i tu w przypadku mniej doświadczonych kierowców jadących szerszymi bryczkami zahaczenie lusterkiem przeciwnika, bądź odarcie prawych drzwi jest wielce prawdopodobne. Dlatego też drogowskazy prowadzą inaczej. Gdyby ten most zrobić jako drogę nieutwardzoną, wówczas kalkulacja wyglądała by tak:

Z Poznania na Wałcz:

Obrazek

Tak kalkuluje NUVI, kiedy nie skręcę w lewo z Mostowej w Szamotulską

Z Wałcza na Poznań:

Obrazek

Żeby było śmieszniej, dodam, że tak obsmarowywana przez wszystkich (w tym także przeze mnie) mapa Emapy dla MapaMap/iGO, tak właśnie prowadzi :D

I jeszcze coś: Emapa podobnie jak AutoMapa autentycznie reaguje na zgłosznia użytkowników. Szkoda, że jeden IMAGIS ma swoich nabywców głeboko w d....
Ostatnio edytowano Wt, 11 wrz 2007 13:49 przez GPS Maniak, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14645
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez PouchX » Cz, 13 wrz 2007 14:26

Obrazek
GPMapa - miejscowość Śmigiel woj. WLKP

Obrazek
UMP - poprawnie

Obrazek
GPMapa 5 - brak wjazdu na osiedle - Poznań

Obrazek
UMP - w miare ok
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4512
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Guzik » Cz, 13 wrz 2007 17:53

Dzięki Panowie! Prosimy o więcej.

Obrazek

Rynek w Obornikach zrobiony wcześniej (nie przeze mnie :(), ale mam wątpliwości czy ten fragment jest dwukierunkowy? Może ktoś pamięta?
Os Zwycięstwa poprawione.

Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, GPSWielkopolska
Avatar użytkownika
Guzik
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:01
Lokalizacja: Poznań

Postprzez adamus » Cz, 13 wrz 2007 20:56

Miejscowość Gościciono koło Wejherowa N54 36.401 E18 09.713
trasa jest prowadzona ślimakami a nie na wprost
Obrazek
Nuvi200+GpMapa 2008.3+UMPPcPL+CNE 2008, GPS60+GA25 MCX
adamus
Bywalec
 
Posty: 223
Dołączył(a): Cz, 16 sie 2007 16:43
Lokalizacja: Rumia

Postprzez wojtek » Cz, 13 wrz 2007 23:11

Guzik napisał(a): mam wątpliwości czy ten fragment jest dwukierunkowy? Może ktoś pamięta?
akurat ten jest dwukierunkowy

Pozdrawiam
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1353
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Następna strona

Powrót do Błędy GPMapy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość