Błędy GPMapy (do wersji 2008.1 włącznie)

Tutaj można zgłaszać znalezione w GPMapie błędy oraz śledzić losy swoich raportów. Dział oficjalnie wspierany i moderowany przez Imagis.

Postprzez JulitaG » Pn, 16 cze 2008 22:29

Zielak napisał(a):Do IMAGIS
Proszę zaktualizować GPMapę w wersji on-line !


Ta mapa to inna technologia i rządzi się swoimi prawami.
Będzie zaktualizowana w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam
Julita
JulitaG
 
Posty: 24
Dołączył(a): N, 08 cze 2008 23:55
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez frasun » Pn, 16 cze 2008 22:37

beetle-m napisał(a):Julita. Twój ruch. Pozwól, by mój tysięczny post na Garniaku mógł zabrzmieć: "dziękuję".

Mam nadzieję, że jeszcze będziesz mógł Julicie podziękować. :D
Ponieważ zrobienie szczegółowej listy tego, co zostało już uwzględnione, wymagałoby poświęcenia bardzo dużej ilości czasu ze strony Imagisu i pewnie Naszej ;), uzgodniliśmy, że w ramach współpracy z garniakiem, Imagis będzie nas w przyszłości informował o zmianach wprowadzonych na podstawie naszego forum.
Mam nadzieję, że gdy ukaże się GPMapa w wersji 2008.2, czyli już za 3 miesiące, będziemy mogli "zamknąć" sporo dotychczasowych i nowych zgłoszeń, do publikowania których, raz jeszcze, serdecznie namawiam.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez beetle-m » Pn, 16 cze 2008 22:45

Post 1019 (mam lekkie opóźnienie) ale - DZIĘKUJĘ
To wielki krok w przyszłość, na którym zyskamy wszyscy.

Każdy moderator, radny może dodać info do postu, że dodano poprawkę do mapy. Szkoda zajmować głowę i czas tworzeniem listy aktualizacji. Wystarczy skromne info: "to już wprowadzono".
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6703
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez GPS Maniak » Wt, 17 cze 2008 0:13

beetle-m napisał(a):Każdy moderator, radny może dodać info do postu, że dodano poprawkę do mapy. Szkoda zajmować głowę i czas tworzeniem listy aktualizacji. Wystarczy skromne info: "to już wprowadzono".

HOGW! - jakby powiedzieli ci, którzy w młodości czytali Karola Maya :D

-------------------------------

Tak ode mnie. System pracy IMAGISU różni się od systemu pracy ludzi pracujących nad AutoMapą czy obecnie proponowanym systemem aktualizacji map TomToma. I szczerze mówiąc wcale nie jestem przekonany o tym, czy system przyjęty przez IMAGIS jest gorszy. Moje ostatnie przygody z wirusami na PCcie, czyli produkcją ludzi złośliwych pokazują, że bezgraniczne zaufanie do tzw. "środowiska" nie jest jedyną słuszną drogą do sukcesu. Nie trudno bowiem sobie wyobrazić, że konkurencja podsyła/zgłasza urojone błędy, których przyjęcie bez weryfikacji obniża opinię o produkcie. Z drugiej strony mam świadomość, że do tej pory IMAGIS z wyraźnym uporem ignorował uwagi zgłaszane prze użytkowników, uznając swoją filozofię rozwoju produktu za jedyną słuszną. A właśnie jedna taka "jedyna słuszna" idea umarła na Euro2008 :wink: :P

Do czego zmierzam. Po dość długich dyskusjach pomiędzy "weteranami" GPSu, a dystrybutorem sprzętu i map czyli ... Excelem urodziła się jakaś sensowna wizja współpracy. Współpacy pomiędzy użytownikami GPMapy, a jej producentem czyli IMAGISEM. Czy ona się sprawdzi trudno przewidzieć. Obie strony muszą dać sobie czas. Osobiście jestem - jak zwykle - optymistą :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez beetle-m » Wt, 17 cze 2008 10:09

GPS Maniak napisał(a):Osobiście jestem - jak zwykle - optymistą :D
Ja też 8) Uważam, że to poważna szansa, by produkt utracił wiele bug'ów.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6703
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez wopozka » Wt, 17 cze 2008 10:50

beetle-m napisał(a):
GPS Maniak napisał(a):Osobiście jestem - jak zwykle - optymistą :D
Ja też 8) Uważam, że to poważna szansa, by produkt utracił wiele bug'ów.


He he, i jak to mowia, zyskal rowna ilosc nowych :D.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Postprzez Drogowiec » Wt, 17 cze 2008 11:02

GPS Maniak napisał(a): Osobiście jestem - jak zwykle - optymistą :D


Gdyby nas optymizm opuścił (Ciebie, mnie i wielu jeszcze innych), to NIC by się nie miało prawa udać. Dzięki optymizmowi często nawet wychodzi.

Wygląda na to, że i ja zacznę zgłaszać jakieś poprawki, bo IMAGIS w końcu zareagował, co mnie cieszy.

Pozdrówka
Kuba
Avatar użytkownika
Drogowiec
Bywalec
 
Posty: 251
Dołączył(a): Pn, 19 mar 2007 22:12
Lokalizacja: Łódzkie

Postprzez nocnyMarek » Wt, 17 cze 2008 12:34

beetle-m napisał(a):
GPS Maniak napisał(a):Osobiście jestem - jak zwykle - optymistą :D
Ja też 8) Uważam, że to poważna szansa, by produkt utracił wiele bug'ów.


No tak, przed meczami nasi też mieli poważne szanse żeby wygrać ;-)
Poczekajmy do pierwszego gwizd ... znaczy do pierwszej aktualizacji
po tych deklaracjach.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Postprzez Alferek » Wt, 17 cze 2008 13:35

Dla mnie bugiem nr 1 jest wyświetlanie cmentarzy.
Nie wiem czym się różnią ważnością od pozostałych POI (chyba tym, że każdy tam w końcu trafi pod ziemię) ale powinny być wyświetlane na równi z innymi POI, tzn przy większym powiększeniu.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Avatar użytkownika
Alferek
Bywalec
 
Posty: 504
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 12:33
Lokalizacja: 49°55'N 19°01'E

swarzedz

Postprzez ivan » Wt, 17 cze 2008 20:50

w swarzedzu pod Poznaniem brakuje nowego przejazdu po torami kolejowymi , ul krawieckiej, mam pytanie dlaczego w widoku 3d nie widać stacji paliw.
pozdrowionka

[EDIT]Napisałeś jak pętak. Nie ma miejscowości "sarzedz", mogę zgadywać że może chodzi o Swarzędz pod Poznaniem, ale mogę się mylić, no i czy naprawdę musi to być zgadywanka? Podaj proszę współrzędne albo jeszcze lepiej pokaż obrazek z trackiem tak, jak to robili poprzednicy. Track jako taki trzeba podesłać do Imagisu przez ich formularz. Z samego faktu że czegoś nie ma, to i Salomon na mapę nie naleje, chyba że tam pojedzie. Alf/red/
Ostatnio edytowano Śr, 25 cze 2008 19:54 przez ivan, łącznie edytowano 1 raz
ivan
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt, 17 cze 2008 20:11

Re: swarzedz

Postprzez wojtek » Wt, 17 cze 2008 21:02

ivan napisał(a): mam pytanie dlaczego w widoku 3d nie widać stacji paliw.
To funkcja urządzenia a nie mapy. Najwyraźniej oprogramowanie Twojego urządzenia nie wyświetla POI w widoku 3D.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez kac78 » Śr, 18 cze 2008 8:02

GPS Maniak napisał(a):
beetle-m napisał(a):Każdy moderator, radny może dodać info do postu, że dodano poprawkę do mapy. Szkoda zajmować głowę i czas tworzeniem listy aktualizacji. Wystarczy skromne info: "to już wprowadzono".

HOGW! - jakby powiedzieli ci, którzy w młodości czytali Karola Maya :D

-------------------------------

Tak ode mnie. System pracy IMAGISU różni się od systemu pracy ludzi pracujących nad AutoMapą czy obecnie proponowanym systemem aktualizacji map TomToma. I szczerze mówiąc wcale nie jestem przekonany o tym, czy system przyjęty przez IMAGIS jest gorszy. Moje ostatnie przygody z wirusami na PCcie, czyli produkcją ludzi złośliwych pokazują, że bezgraniczne zaufanie do tzw. "środowiska" nie jest jedyną słuszną drogą do sukcesu. Nie trudno bowiem sobie wyobrazić, że konkurencja podsyła/zgłasza urojone błędy, których przyjęcie bez weryfikacji obniża opinię o produkcie. Z drugiej strony mam świadomość, że do tej pory IMAGIS z wyraźnym uporem ignorował uwagi zgłaszane prze użytkowników, uznając swoją filozofię rozwoju produktu za jedyną słuszną. A właśnie jedna taka "jedyna słuszna" idea umarła na Euro2008 :wink: :P

Do czego zmierzam. Po dość długich dyskusjach pomiędzy "weteranami" GPSu, a dystrybutorem sprzętu i map czyli ... Excelem urodziła się jakaś sensowna wizja współpracy. Współpacy pomiędzy użytownikami GPMapy, a jej producentem czyli IMAGISEM. Czy ona się sprawdzi trudno przewidzieć. Obie strony muszą dać sobie czas. Osobiście jestem - jak zwykle - optymistą :D
w TomTomie masz to tak rozwiązane ze uruchamiając usługe mapshare wybierasz czy chcesz odbierac poprawki tylko akceptowane przez TT czy od większej liczby osób czy także od małej ilosci
bardzo dobrze rozwiązane i nie trzeba wydawać 4 razy do roku aktualizacji :lol:
Nuvi 250 und TT Go "prawie" 730 ;) i jakieś mapy ;)
Avatar użytkownika
kac78
 
Posty: 92
Dołączył(a): Wt, 18 gru 2007 13:13
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Artur » Śr, 18 cze 2008 14:30

chętnie bym zobaczył wypowiedź Piotra lub Julity na ten temat
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Co się dzieje z Białymstokiem?

Postprzez radio.tirana » Pt, 20 cze 2008 9:22

radio.tirana napisał(a):Za duuużą jak dla mnie kasę kupiłem Garmin i GPMape2008.01
I jestem załamany:

Ja rozumien, że jakieś nowe drogi, czy jakieś wioski. Ale:

GPMapa2008.01 zupełnie źle wyznacza drogę z Warszawy do Białegostoku. Przecież normalnie to linia prosta, a on każde jechać przez Ostrołękę i Łomżę. Nawet punktami pośrednimi nie da się mu pomóc, bo będąc 20 km przed Białymstokiem on każe zawracać na Łomżę!
Nie mam na razie zainstalowanej mapy na kompie, więc nie mogę zrobić screena. Jeśli potrzeba to zrobię.

A zupełny kabaret:

Wyznaczcie sobię na GPMapie drogę z Białegostoku do Białowieży.
Zamiast 1 godz, on każde zrobić Tour de Pologne i prowadzi ponad 5 godzin!

Tylko, że dle mnie to nie jest śmieszne. Mieszkam tu i przydatnośc GPMapy w takiej sytuacji jest zerowa :(
Myślicie, że można coś z tym zrobić?

Problem wydaje się podobny co wyżej w przypadku Ostrowa. On po prostu za cholere nie chce przejechać przez pewne kawałki drogi.


Czy coś wiadomo, kiedy pojawi się poprawka do 2008.01?
radio.tirana
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): So, 07 cze 2008 9:25

Re: Co się dzieje z Białymstokiem?

Postprzez frasun » Pt, 20 cze 2008 9:24

radio.tirana napisał(a):Czy coś wiadomo, kiedy pojawi się poprawka do 2008.01?
Jest dostępna od zeszłego tygodnia.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy GPMapy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron