Oregon - "location marker"

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
u810
Początkujący

Oregon - "location marker"

Post autor: u810 »

Witam

Czy jest jakiś sposób by podmienić "location marker" na jakiś inny symbol ?
Wielki niebieski trójkąt potrafi zakryć całą górę, mniejsze ulice, przeszkadza w orientacji na mapie. Czy nie można jakoś podmienić grafiki na coś bardziej eleganckiego ? Małą strzałeczkę albo mały celownik ?
Druga sprawa to różowa grubaśna krecha od markera do aktualnego celu, która również zasłania pół świata. Czy można jakoś regulować jej grubość.

Wypróbowałem wszystkie opcje, przeszukałem google "location marker" ze wszystkimi kombinacjami na jakie wpadłem i chyba nikomu poza mną nie przeszkadza na mapie trójkąt o długości boku np. 300 metrów oraz szeroka na 50 metrów wściekle różowa krecha.
Oregon 550 (samochód, rower, buty, bobrowanie)
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Oregon - "location marker"

Post autor: Mariusz65 »

Można zmieniać chyba tylko w nawigacjach drogowych ale i tak nie ma tam nic co by Cię zadowoliło:
:arrow: http://www8.garmin.com/vehicles/bundles ... icles.html
Niebieski trójkąt i tak jest najlepszy ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

u810 pisze:chyba nikomu poza mną nie przeszkadza na mapie trójkąt o długości boku np. 300 metrów oraz szeroka na 50 metrów wściekle różowa krecha.
Przeszkadza, tyle że to jedno z tych dobrodziejstw, od których nie można się uwolnić :")
Maniek007
Początkujący

Post autor: Maniek007 »

A już miałem nadzieję, że dowiem się jak zmienić ten koszmarny, niebieski znacznik przysłaniający cała okolicę :(
GPSmap 62s
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

u810 pisze:Druga sprawa to różowa grubaśna krecha od markera do aktualnego celu, która również zasłania pół świata.
Przełącz się na filozofię Garmina: Odbiornik GPS to nie mapnik, lecz nawigator, zatem krecha jest ważniejsza od mapy :wink: :D
A tak zupełnie poważnie - mogłoby to być lepiej rozwiązane, ale jak pokazuje praktyka - w terenie przeszkadza to znacznie mniej niż się początkowo wydaje.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Wracając do pytania.

W firmware jest blok zawierający zwykły/domyślny .srt :) (tak jak w każdym Nuvi)

To wsio :mrgreen:
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Post autor: PouchX »

kwieto pisze:@PouchX - a podpowiedziałbyś, co zmienić (i jak to zrobić), żeby choć tę linię trasy troszeczkę zwęzić?
Z linią nic nie zrobisz. "Niebieską strzałe" można zmienić na co chcesz.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

asandrzej pisze:Stosowanie tylko mapy wektorowej zmienia wszystko.
No wiesz, może niektórym zmienia, nie mnie oceniać.

PouchX pisze:Z linią nic nie zrobisz. "Niebieską strzałe" można zmienić na co chcesz.
Podpowiesz jak?
Można stosować przezroczystości?
Ja bym najchętniej zrobił coś w stylu przezroczystego trójkąta z małym krzyżykiem w środku, pokazującym punk w którym jesteśmy.
u810
Początkujący

Post autor: u810 »

PouchX pisze:Wracając do pytania.
W firmware jest blok zawierający zwykły/domyślny .srt :) (tak jak w każdym Nuvi)
To wsio :mrgreen:
Jak rozpruć firmware ? RGN Tool daje mi plik fw_all.bin - podgląd daje info że są tam jakieś .str

tu na forum znalazłem link do konwertera png ->str . Brakuje mi tylko środka czyli softu do rozpakowania i spakowania bin
Oregon 550 (samochód, rower, buty, bobrowanie)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times

Post autor: Marko »

PouchX pisze:
kwieto pisze:@PouchX - a podpowiedziałbyś, co zmienić (i jak to zrobić), żeby choć tę linię trasy troszeczkę zwęzić?
Z linią nic nie zrobisz. "Niebieską strzałe" można zmienić na co chcesz.
Czy koloru tej linii również nie można zmienić?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jak dla mnie kolor jest optymalny, gorzej z transparentnością. Komu przeszkadzało rozwiązanie znane ze starych dobrych odbiorników:
- wyraźna, szeroka krecha, ale na tyle przeźroczysta, że było widać po jakich obiektach jest wytyczona trasa? :evil:
Szczerze powiedziawszy im dłużej bawię się 62-ką tym bardziej się cieszę że mam jeszcze Rino :D

A wracając do topika.
@PouchX. Kuba da się coś zrobić z tym trójkątem na pół ekranu? Jakieś hasełko? Jakaś mała wędka?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:Jak dla mnie kolor jest optymalny,...
Szczerze powiedziawszy im dłużej bawię się 62-ką tym bardziej się cieszę że mam jeszcze Rino :D ...
@PouchX. Kuba da się coś zrobić z tym trójkątem na pół ekranu?
Lechu,pozwól,że poproszę Kubę o zmianę koloru na optymalny-jasnoniebieski (jak w eTrexie).
Co do trójkąta-w Colorado rozmiar nie przeszkadza.
Co do odbiorników: eTrex jest prawdziwym odbiornikiem outdoorowym. Colorado to świetny odbiornik do samochodu i - okazyjnie - na szlak i krótkie wycieczki rowerowe.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Co do trójkąta-w Colorado rozmiar nie przeszkadza.
Rzecz gustu. Jak widać po topiku - kolega u810 jest innego zdania :wink:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@GPS Maniak
IMO widać, że Garmin już nie trafia w nasze gusta,albo staliśmy się zbyt wybredni.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:Jak dla mnie kolor jest optymalny, gorzej z transparentnością. Komu przeszkadzało rozwiązanie znane ze starych dobrych odbiorników:
- wyraźna, szeroka krecha, ale na tyle przeźroczysta, że było widać po jakich obiektach jest wytyczona trasa? :evil:
Widać, że w Edge jest inaczej (czyli "po staremu" - posiłkuję się obrazkiem Lecha - Miecho).
ODPOWIEDZ