Uchwyt rowerowy

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Tomek

Post autor: Tomek »

Jesli to ma być na rower, to ja bym raczej szukał czegoś przez pryzmat dobrego uchwytu. Ten garminowski do serii 60 jakoś do mnie nie przemawia.
Awatar użytkownika
Wieslav
Bywalec

Post autor: Wieslav »

Ja kupiłem uchwt firmy RAM-MONTS, który w całości obejmuje 76CSx i mam możliwość przekładania pomiędzy uchwyem rowerowym a uchwytem w samochodowym.
Strona domowa to:
http://www.ram-mount.com/products/motorcycles.htm
http://65.102.174.116/rammount/search.a ... Submit.y=8
http://www.ram-mount.com/newramitems.htm
8)
POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 22 mar 2007, 11:00 przez Wieslav, łącznie zmieniany 1 raz.
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Peter
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Peter »

Garminowski do serii 60 jest na rower znakomity - wielokrotnie i w roznych warunkach testowalem ;) No i pelna wymiennosc ze wszystkimi innymi uchwytami Garmina.
A w glownym temacie - jak najbardziej 60CSx + UMP-PcPL :)
60CSx + VistaCx + NokiaN82 + Nuvi 860 + UMP PcPL + GPMapa2009.3 + CNE 2010.20
Obrazek
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Post autor: Maarek »

Jeżeli padnie na eTrexa (Venture Cx, Legend C(x)lub Vista C(x)) to można kupić uchwyt rowerowy od eMap kosztuje 25PLN, a jest to dokładnie to samo co dedykowany do eTrexa za 75PLN (pomijając "plecki" od pierwszej serii eTrexów które i tak się nie przydadzą).
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Awatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
Kontakt:

Post autor: jggrzes »

Witam
Ja wyłącznie na rower zdecydowałem się na 60CSX. Miałem kłopot z uchwytem ten garminowski nie przemawiał do mnie. Kupiłem (sponsor) uchwyt TOURATECH. Polecam.

Obrazek

Pozdrawiam
Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz

60CSX
Awatar użytkownika
t8mi
Bywalec
Kontakt:

Post autor: t8mi »

O czyżby porządny uchwyt? Mógłbyś podać linka do jakichś zbliżeń tego uchwycika. (dorobiłem się limitu łącza :( i ciężko mi nawet porządnie googlować) Bo faktycznie te Garminowskie są dosyć delikatne, mój się ukręcił na 'sankach' wsuwanych w uchwyt na kierownicy. Co prawda przelatywałem nad nim nisko, i go zachaczyłem :)
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
BoDro
Bywalec

Post autor: BoDro »

http://www.touratech.de/new/main.php?content=15

uchwyty budzą szacunek, ceny - jeszcze większy :-)
Bogdan
Legend C
Awatar użytkownika
Grinch
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Grinch »

Peter pisze:Garminowski do serii 60 jest na rower znakomity - wielokrotnie i w roznych warunkach testowalem
Potwierdzam.
Awatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
Kontakt:

Witam
Wydając na coś trochę grosza postanowiłem poszukać czegoś porządnego do mocowania. Znalazłem. Poczytałem. Z tego co wiem są to najlepsze uchwyty. Zamówiłem czekałem i nic. A pieniążki się roze... Zamówiłem gdzieś indziej przyszło a pieniążków nie było. Musiałem zbierać. Dlatego wybaczcie jak teraz podziękuje BRATU sponsorowi i zrobię małą reklamę :wink:

Przychodnia dla zwierząt
http://www.chiros.pl

t8mi
Mógłbyś podać linka do jakichś zbliżeń tego uchwycika.
Mam nadzieje, że to Ciebie zadowoli. Masz pytania pytaj. Na koniec powiem tak kosztuje około 300zł. Nie kupujcie z kluczykiem, drożej a chętnych na wyszarpanie nie brakuje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam

Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz

60CSX
BoDro
Bywalec

Post autor: BoDro »

w tym uchwycie Touratecha odbiornik od dołu przyciskany jest "klapką" na sprężynie. A w jaki sposób mocowany jest do uchwytu od strony anteny?
Bogdan
Legend C
Awatar użytkownika
Sierek
Początkujący

Post autor: Sierek »

Widzę dziurkę na wkręcany zaczep.
Pozdrawiam, Jacek
60CSX+CN9NT+GP5+Topo_PL_100, TyTN II+Automapa+TT6
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Post autor: Maarek »

A tak wygląda Vista Cx w gaminowskim uchwycie. Uchwyt jest całkiem pewny, odbiornik jest dosyć mały i nie ma wystających części, więc ramie "wyrywające" jest krótsze i trudniej o coś zahaczyć. Dzięki tym krótkim rogom na kierownicy, nie muszę odpinać GPS-a chcąc przewrócić rower do góry nogami, żeby np. zmienić dętkę. Jak do tej pory GPS zdecydowanie lepiej znosi moją jazdę rowerem niż ja sam :), tj. ja bywałem poharatany a GPS nie.

Obrazek
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Szczepi
Początkujący

Post autor: Szczepi »

Witam,
Mój mało znaczący głos w sprawie uchwytów:
Grinch pisze:
Peter pisze:Garminowski do serii 60 jest na rower znakomity - wielokrotnie i w roznych warunkach testowalem
Potwierdzam.
I ja potwierdzam. Drugi sezon już z takim jeżdżę i nic złego się z nim nie stało.
jggrzes pisze:Ja wyłącznie na rower zdecydowałem się na 60CSX. Miałem kłopot z uchwytem ten garminowski nie przemawiał do mnie. Kupiłem (sponsor) uchwyt TOURATECH. Polecam.

Obrazek
t8mi pisze:O czyżby porządny uchwyt? <ciach> Bo faktycznie te Garminowskie są dosyć delikatne, mój się ukręcił na 'sankach' wsuwanych w uchwyt na kierownicy. Co prawda przelatywałem nad nim nisko, i go zachaczyłem :)
Ja osobiście bałbym się, że przy OTB mógłbym sobie zmasakrować kolano o taki pucek metalu. :(
Póki co, nowe uchwyty są jednak tańsze niż nowe kolana. :D
Pozdrawiam,
Marcin
GPSMAP 60CSx
Awatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
Kontakt:

Witam
Ciekawa uwaga
..mógłbym sobie zmasakrować kolano o taki pucek metalu...
przyznaje się, ani razu mi się to nie zdarzyło. Może daltego, że mam spd i nic mi nie ucieka do przodu. Można zaistalwać na mostku od kierownicy jak się boisz, że uderzysz. Nie miałem takiej przygody.

Pozdrawiam
Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz

60CSX
Szczepi
Początkujący

Post autor: Szczepi »

jggrzes pisze:Witam
Ciekawa uwaga
..mógłbym sobie zmasakrować kolano o taki pucek metalu...
przyznaje się, ani razu mi się to nie zdarzyło. Może daltego, że mam spd i nic mi nie ucieka do przodu.
Też jeżdżę w spd i też jeszcze nie leciałem przez kierownicę. Lecz nigdy nie mów nigdy. :)
jggrzes pisze:Można zaistalwać na mostku od kierownicy jak się boisz, że uderzysz. Nie miałem takiej przygody.

I tu jest przewaga rozwiązania TOURATECHa nad garminowskim.
Uchwyt garmina nie może niestety być montowany na mostku. :evil:
A tam byłby sprzęt najbezpieczniejszy.
Pozdrawiam,
Marcin
GPSMAP 60CSx
ODPOWIEDZ