Dokładność GPS Oregon 450t

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
gregorio1972
Początkujący

Dokładność GPS Oregon 450t

Post autor: gregorio1972 »

Witam :) Mam Oregona 450t przy złapaniu sygnału maksymalna dokładność GPS jaką udało mi się uzyskać wynosi 3 metry. Sprawdzałem w różnych warunkach atmosferycznych i terenowych i nigdy nie przekroczyło tej wartości. Czy jest to normalne i nie da się uzyskać większej dokładności :?:
Pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Re: Dokładność GPS Oregon 450t

Post autor: EGON »

Witam.
A jakiej dokładności oczekujesz od amatorskiego sprzętu turystycznego?
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Co ważniejsze i co zdecydowanie radzę zapamiętać, to fakt, że deklarowana przez odbiornik dokładność wcale nie musi, a raczej przeważnie nie oznacza wartości prawdziwej.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
gregorio1972
Początkujący

Post autor: gregorio1972 »

nie wiem jakiej dokładności powinienem oczekiwać ? stąd moje pytanie. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem ale np. dzisiaj Kolega używał Visty i pod drzewami - nie gęstymi ale były Jego dokładność przez chwilę wskazała przedział poniżej 2m a nawet przez moment zero a w tym czasie mój nie chciał zejść poniżej 6m :?:
Pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Może kolega miał załączony "WASS/EGNOS" i na dodatek łapał sygnał "EGNOS"?
Tak czy inaczej obstawiam, że to raczej Oregon mówił prawdę i faktyczna, a nie deklarowana dokładność Waszych zabawek była raczej zbliżona do tych 6 niż do 2m.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
traper_24
Bywalec

Post autor: traper_24 »

Da się. Prezentowaną na ekranie "dokładność" traktuj jako ciekawostkę, wiarygodnych informacji dostarczy dopiero porównanie zapisanego śladu z mapą. Może się bowiem zdarzyć, że przy deklarowanych 3-4 metrach "odjedziesz" na 100 i więcej, lub dla odmiany uzyskasz precyzję submetrową mimo 10-20 m. na wyświetlaczu. Jedyne, czym się warto sugerowac, to teren - wśród łąk i pól GPS świruje b. rzadko, natomiast w warunkach wielkomiejskich o niespodzianki całkiem łatwo.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Post autor: Zetor »

Witam ,

co właściwie oznacza podawana przez Garmina dokładność np. 5m. Na wstępie zapoznajmy się z pojęciami "dokładności" i "precyzji" pomiaru.
http://www.lepla.edu.pl/pl/modules/Acti ... error1.htm
A jak to widzi Garmin dla swoich urządzeń. Wyświetlana dokładność pozycji 5m odnosi sie do tzw."50 % CEP" (Circular Error Probable) co oznacza ze:
50% pomiarów znajduje się w okręgu o promieniu X (tu 5m)
95% pomiarów znajduje się w okręgu 2x (tu 10m)
98,9% pomiarów znajduje się w okręgu 2,55x. (tu ca. 13m)
Czyli teoretycznie, w najgorszym wypadku przy dokładności 5m znajdujemy się prawie zawsze (98,9%) nie dalej niż 13 m od naszej rzeczywistej pozycji.
Z tego co widziałem na forum to klasyczne urządzenia miały te okręgi na wyświetlaczu.
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
traper_24
Bywalec

Post autor: traper_24 »

Zetor pisze: Czyli teoretycznie, w najgorszym wypadku przy dokładności 5m znajdujemy się prawie zawsze (98,9%) nie dalej niż 13 m od naszej rzeczywistej pozycji.
Środek "tarczy" nie musi wcale odpawiadać rzeczywistej pozycji i tak się niestety często dzieje w sytuacji, gdy odbicia sygnału przesuwają nasz okrąg o wektor iluś tam metrowy. Dlatego znacznie bardziej niż niewiadomego 1,1% pomiarów, które w zasadzie uśrednianie waypointa powinno wyeliminować, obawiałbym się błędów powodowanych ukształtowaniem terenu.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

traper_24 pisze:Środek "tarczy" nie musi wcale odpawiadać rzeczywistej pozycji i tak się niestety często dzieje w sytuacji, gdy odbicia sygnału przesuwają nasz okrąg o wektor iluś tam metrowy.
Opierając się na pojęciach precyzja pomiaru i dokładność pomiaru, które w bardzo klarowny sposób przedstawiono w artykule, do którego odesłał nas Zetor, pokusiłbym się o twierdzenie, że "dokładność", jaką deklaruje odbiornik, to de facto precyzja pomiaru. A jaka jest rzeczywista dokładność - czyli przesunięcie względem prawidłowej pozycji, tego naprawdę nie wie nikt.

Nomen omen 13 listopada szedłem z synem na Wetlińską. Syn włączył Rino jeszcze na dole, tzn. w terenie nie zalesionym. Ja załączyłem dopiero po jakimś czasie - już w lesie. Jakież było moje zdziwiwienie gdy zobaczyłem, że idę ok. 150m obok szlaku? Stałem z odbiornikiem w ręku chyba z pięć minut i nic. Ciągle ten sam błąd. Po prostu mój Rino zafiksował jakieś odbite sygnały, które uznał za prawidłowe i tak trwał w swojej niewiedzy i błędzie. Pomogło wyłączenie i ponowne włączenie odbiornika. Dodam, że Rino syna pokazywał prawidłowo pozycję przez całą wycieczkę.
2.jpg
2.jpg (20.33 KiB) Przejrzano 11653 razy
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

traper_24 pisze: Środek "tarczy" nie musi wcale odpowiadać rzeczywistej pozycji ....
środek tarczy wyznacza pozycje wyliczona przez odbiornik, a pozycja rzeczywista znajduje się (teoretycznie) w okręgu o promieniu 2,55x z 98,9%-towym prawdopodobieństwem.
Nie wiem jaki jest algorytm, który służy za podstawę wyliczę w urządzeniu, ale prawie na pewno uwzględnia on tylko błędy"systematyczne" wynikające z zastosowania danego systemu pomiarowego. Nie uwzględnia on natomiast błędów "przypadkowych" (np. odbić terenu itp.)Mozna oczywiście statystycznie obliczy, wykonując serie pomiarów, skale występowania tych błędów (np. odchylenia standardowego) no ale to już zabawa dla statystyków nie mająca wiele wspólnego z turystyką . :)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2010, 18:25 przez Zetor, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Zetor
Klik!
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Zetor pisze:środek tarczy wyznacza pozycje wyliczona przez odbiornik,
Ja postrzegam to nieco inaczej.
Zetor pisze:uwzględnia on tylko błędy"systematyczne" wynikające z zastosowania danego systemu pomiarowego. Nie uwzględnia on natomiast
błędów "przypadkowych"
No właśnie. A zatem:
1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

na przedstawionym przez Ciebie obrazku to zgoda. Ja pisząc o tarczy miałem na myśli to magiczne kółeczko z klasycznych Garminow.
Obrazek
Sorry ze obrazek jest po niemiecku, ale wiadomo o co biega.

Obrazek pochodzi z :http://www.kowoma.de/gps/
Ostatnio zmieniony 30 lis 2010, 18:06 przez Zetor, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam Zetor
Klik!
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

..... i wszystko jasne.
Pozdrawiam Lechu

mbaszyns
Bywalec

Post autor: mbaszyns »

IMHO z tą dokładnością jest tak (ale mogę się mylić): pomiar pozycji dokonywany jest jak wiadomo poprzez pomiar odległości od poszczególnych satelitów, tworząc tzw. linię pozycyjną, czyli sferę o promieniu równemu wyznaczonej odległości odbiornika od satelity. Pozycja odbiornika wyznaczana jest jako miejsce przecięcia się tych sfer (od różnych satelitów). Teoretycznie powinny wszystkie przecinać się w jednym punkcie, w praktyce tworzą pewien obszar w przestrzeni. I ta dokładność podawana przez GPS IMHO jest informacją o rozmiarach tego wyliczonego obszaru znajdującego się pomiędzy punktami przecięć poszczególnych linii pozycyjnych .
Michał
GPS II+, 60CSx, Colorado 300, Nuvi1350T + LA/JCV, PL To po, Motorola Defy+ Android 4.4.4 (CM11), Lenovo Yoga 8, Locus, OSMAnd
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

mbaszyns pisze:I I ta dokładność podawana przez GPS IMHO jest informacją o rozmiarach tego wyliczonego obszaru znajdującego się pomiędzy punktami przecięć poszczególnych linii pozycyjnych .
to by było za proste, albo inaczej ten obszar jest w praktyce dość duży i bez wprowadzenie rożnych korekt wynik pomiaru odległości a co za tym idzie wyznaczenie pozycji nie nadawało by się do użytku. Moim zdaniem sprawa z dokładnością wygląda tak. Żaden z producentów urządzeń nie chwali się jak dochodzi (jak oblicza) dokładność wskazywana przez odbiornik ( np. 5 m). Moim zdaniem ta wartość jest ustalona empirycznie w doświadczeniach polowych i laboratoryjnych. Np przy tylu i tylu satelitach i takiej a takiej jakości sygnału dokładność jest taka i taka (to oczywiście duże uproszczenie) Z otrzymanych doświadczalnie danych możemy potem cieszyć się na ekranie GPS-u. Np. podawana dokładność jest odchyłka standardowa dla danej sytuacji. Eksperymentatorzy zakładają ze pomiary są rozłożone normalnie (krzywa Gausa) i z tego wynika długość promieni"okręgu dokładności "(opis powyżej) i wielkość przyporządkowanych im prawdopodobieństw. Czyli bez znajomości metod i jakości wyników tych doświadczeń nie jesteśmy w stanie ocenić na ile wskazania dokładności pomiaru pozycji są miarodajne.
Mozna oczywiście samemu wykonać serie doświadczeń, do której zainteresowanych zachęcam :D
pozdrawiam Zetor
Klik!
ODPOWIEDZ