[offtop] GPSMAP H1 oraz Plus

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Re: [News] GPSMAP H1 oraz Plus

Post autor: roro »

Wojtas81 pisze: 28 sty 2026, 12:59
Miałeś ty w życiu odbiornik więcej niż jeden ? Cokolwiek testowałeś ?
Tu się zgodzę ja tak jak Wojtek Szydłowski nie testuję tylko używam.
Wojtas81 pisze: 28 sty 2026, 12:59 Najlichsze, najgorsze odbiorniki w smartphonach, które miałem kilkanaście lat temu, rejestrowały zbliżony ślad. Tylko, że przesunięty o 20-30 metrów.
Nikt jednak nie próbował nawet tego tłumaczyć błędem w sofcie.

Tak samo zachowywały się PNA samochodowe, gdy miały nieaktualne dane satelitarne i korzystały z nich, zamiast pobrać i przeliczyć nowe.
Pokazywał ci trasę - po trawniku zamiast po drodze. Do momentu jak się nie zatrzymałeś i nie wymusiłeś mu Cold Start, co spowodowało ponowne pobranie danych satelitarnych, przeliczenie i ustalanie pozycji. Tym razem prawidłowe.

GPSMAP 67 myszkuje, gdy się nie poruszasz. Jak rozpoczynasz ruch, to pokazuje ci go, ale od błędnej pozycji, którą miał podczas postoju.
Z resztą ruch można wykryć nawet bez GPSa, przy pomocy akcelerometru.
Jak zwykle przytaczasz smartphony, PNA a jedyne Twoje wyjaśnieni przesunięcia śladu to oszczędność energii.
W smartphony i PNA przyczyną była oszczędność energii, czy inne powody
Przesunięcie w smartphonach występowała na przykład w aplikacji Que, należało zastosować program Proxy.
Wojtas81 pisze: 28 sty 2026, 12:59Z resztą ruch można wykryć nawet bez GPSa, przy pomocy akcelerometru.
I znowu.... bez sensu wplątujesz fajne nazwy, tylko czy, akcelerometru współpracuje z odbiorem sygnału GPS, czy ma inne przeznaczenie.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2026, 13:35 przez roro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Wojtas81 pisze: 28 sty 2026, 13:22 To już było opisywane na jednym z blogów. Gdy GPSMAP 67 rusza z miejsca, to mając uprzednią błędną pozycję, zaczyna od tej błędnej pozycji. Wszytko potem, jest już dalej także błędne.
Rzuć okiem i skomentuj moje zrzuty ekranu, proszę. Co Ci tam nie pasuje?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: Wojtas81 »

Nie znam wszystkich możliwych urządzeń i wszystkich szczegółów optymalizacji każdego z nich.

Nawet słaby, albo wykastrowany energetycznie odbiornik potrafi czasem nagrać dobry ślad.
Jak jeździłem z LG G2, to raz przejechałem trasę prawidłowo, innym razem (tą samą trasę, w tą sama porę dnia) wariował.
Jednak wiedziałem i każdy użytkownik tych telefonów wiedział (miałem kilka egzemplarzy), że ten odbiornik jest po prostu o kant d... roztłuc. Po podłączeniu odbiornika Bluetooth, problemy się definitywnie skończyły.
Żadne programowe sztuczki nie działały i były wyłącznie stratą czasu.

Wiem na pewno jedno, w każdym jednym urządzeniu czas pracy na baterii jest silnie skorelowany z intensywnością używania GPSa (a raczej GNSSa) i trybem jego pracy. To jest powszechnie znany fakt, a niezbite dowody ci wkleiłem.
Tych dowodów znajdziesz więcej, dużo więcej. Wystarczy Google i trochę poczytać, poszukać jak to działa.
roro pisze: 28 sty 2026, 13:31Tu się zgodzę ja tak jak Wojtek Szydłowski nie testuję tylko używam.
Jak nie testujesz, nic nie czytasz, to bazujesz na domysłach. Równie dobrze ja mogę rozmawiać o astronomii, na podstawie tego co mi się wydaje.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2026, 13:47 przez Wojtas81, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Wojtas81 pisze: 28 sty 2026, 13:44 Nie znam wszystkich możliwych urządzeń i wszystkich szczegółów optymalizacji każdego z nich.
...
Tych dowodów znajdziesz więcej, dużo więcej. Wystarczy Google i trochę poczytać, poszukać jak to działa.
Zatem niech to będzie "zadanie domowe" dot. fenomenu długiego czasu pracy eTrexa SE. Ja chętnie skorzystam.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Wojtas81
Bywalec

Marko pisze: 28 sty 2026, 13:47Zatem nie to będzie "zadanie domowe" dot. fenomenu długiego czasu pracy eTrexa SE. Ja chętnie skorzystam.
Chłopie, weź ty sam coś zrób. Sam poszukaj, rozeznaj, odpowiedz. Nie tylko snuć teorie na domysłach, które można obalić w 5 minut szukania Google.

W zegarku masz też tryb pracy GNSSa inteligentny tj. SatIQ i "w większości" przypadków nie ma on wpływu na jakość śladu, natomiast znacząco wydłuża czas pracy na baterii.
Z zastrzeżeniem słowa "w większości", bo w pewnych warunkach może świrować. Inaczej nie miał by sensu tryb pracy pełnej i można by go usunąć z menu wyboru.

Tak z resztą działają wszystkie inteligentne algorytmy oszczędzania energii, bo programiści starają się by działało to względnie dobrze "w większości" przypadków.
Ale nie we wszystkich, bo coś zawsze dzieje się kosztem czegoś. Algorytm coś pomija, czegoś nie robi, coś uśrednia, coś prognozuje zamiast pobierać prawidłowe dane.
Tylko tak może oszczędzać energię, o ile nie zasada zachowania energii w fizyce miałaby działać.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2026, 13:58 przez Wojtas81, łącznie zmieniany 1 raz.
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: roro »

Wojtas81 pisze: 28 sty 2026, 13:44 Równie dobrze ja mogę rozmawiać o astronomii, na podstawie tego co mi się wydaje.
Tak właśnie robisz, piszesz to co ci się wydaje, przytaczasz przesunięcia w smartphonach z przed lat, czy mrożenie pozycji w PNA
jako uzasadnienie twojej torii, chociaż to nie ma związku z aktualnymi odbiornikami, mogłeś jeszcze dodać parę Chińskich urządzeń :lol: .
Wojtas81
Bywalec

roro pisze: 28 sty 2026, 13:58Tak właśnie robisz piszesz to co ci się wydaje, przytaczasz przesunięcia w smartphonach z przed lat, czy mrożenie pozycji w PNA
Pokaż swoje wyjaśnienie fenomenu degradacji sygnału w nowych odbiornikach.
Tylko nie pisz, że wielomiliardowa korporacja, cofnęła się w rozwoju technologicznym o 20 lat.
ODPOWIEDZ