Na co zmienić Dakotę?

Radzimy jaki model Garmina wybrać i dlaczego. Gdzie warto kupować. O sprawdzonych sprzedawcach, lokalnych promocjach, cłach na granicy, różnicach pomiędzy odbiornikami amerykańskimi i europejskimi, dokupywaniu polskich instrukcji, oraz o wszystkim co związane z zakupem odbiorników w Polsce czy za granicą.
Awatar użytkownika
Skorzonera
Początkujący

Re: Na co zmienić Dakotę?

Post autor: Skorzonera »

Wojtas81 pisze: 30 sty 2026, 23:26 Co byś zrobił z takim sprzętem ? Czekał na poprawki oprogramowania, czy zwrócił albo sprzedał ?
Dobre porównanie.

A 65 czymś od wersji 65s odstaje? Bo z tego co szukam to tylko barometr i kompas.
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: Wojtas81 »

GPSMAP 65s od GPSMAP 65 różni się tylko posiadaniem tzw czujników ABC (Altimeter, Barometer, Compass).
Po naszemu to: Wysokościomierz barometryczny, Ciśnieniomierz oraz Kompas.

Sama literka s pochodzi z resztą od słowa sensors, czyli właśnie czujniki. Poza tym to 1:1 dokładnie to samo.

Więc pytanie czy te czujniki ci są potrzebne i czy chcesz za nie dopłacić, czy nie. Na to sobie musi każdy sam odpowiedzieć.
Osobiście bym dopłacił, jeśli kupowałbym sprzęt, który chciałbym sobie zostawić na dłużej. A te sprzęty nie psują się łatwo i tak nie starzeją.
Łatwiej też będzie ci później ew sprzedać na rynku wtórnym wersję z czujnikami, bo jest bardziej wszechstronna i przez to pożądana.
Wojtas81
Bywalec

A jeśli szkoda ci pieniędzy, to GPSMAP 64sx (z 2019 roku) udaje się kupić czasem bardzo tanio. Sam upolowałem nówkę za śmieszne pieniądze.
Różni się on od 65s brakiem wielo-zakresowości (ang. multi-band) odbiornika GNSS.

Wszystkie powyższe odbiorniki można odblokować (spatchować), co otwiera drogę do wgrywania dowolnych map - teraz i w przyszłości.
Najnowszych odbiorników odblokować się już nie da i nie będzie się dało, bo ich oprogramowanie (firmware) jest teraz szyfrowane.
Wiadomo, że Garmin chce przyciąć użytkownikom kombinowanie z mapami, a najlepiej pchnąć ich w abonamenty typu Outdoor Maps+.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Wojtas81 pisze: 31 sty 2026, 02:13 A jeśli szkoda ci pieniędzy, to GPSMAP 64sx (z 2019 roku) udaje się kupić czasem bardzo tanio.
Bardzo dobry wybór! Współpracuje z aplikacją Garmin Explore. Aktualnie w Stanach można kupić za 130 dolarów + wysyłka + cło.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Wojtas81
Bywalec

Mnie się udało kupić za 500 zł na OLX, z fabryczną folią na ekranie, ale bez pudełka.

Natomiast jedna uwaga. Te same baterie/paluszki AA trzymają co najmniej 2x dłużej na GPSMAP 64sx, niż na takich odbiornikach jak Oregon 700 czy GPSMAP 66s.
Niestety, ale te 3-calowe odbiorniki z nowym oprogramowaniem, średnio współgrają z 2 paluszkami AA (zbyt szybko je drenują). Czasem coś na papierze lepsze, nie zawsze lepsze jest w praktyce.

Z tego też powodu, o ile chwalę sobie wielo-zakresowy GPSMAP 66sr (z wbudowaną baterią Li-Ion), to już zwykłego 66s (tj. bez literki r oraz na paluszki AA) nigdy bym nie kupił, ani nie polecił.
Awatar użytkownika
Skorzonera
Początkujący

Post autor: Skorzonera »

No i cóż - kupiłem, 65s. Ale nie ze względu na czujniki, a ładniejszy kolor obudowy :D Nieco ponad 200zł to w perspektywie wielu lat prawie nic.

A tak poza tym, to znalazłem maila z 2013 roku, kiedy to za całe 462 zł kupiłem Dakotę 10.

Szybkie obserwacje z wyboru:
Montana 700 - no wielka, ale nie aż taka ciężka jak myślałem. Odpadła, bo na rower to strach montować na kierownicy, a i zawiesić na szelce plecaka ciężko. Ale do pracy w lesie nawet bym się nie wahał. No i cena całkiem niezła, jak za takie urządzenie. Może za rok, jak zajdzie potrzeba.
H1 - jakieś to takie, nie wiem, jak upośledzony GPSMAP, nie wzbudza zaufania przyciskami itd.
eTrex Touch - porażka, totalna, jakby ktoś upakował nawigację w malutkiego smartfona, a do tego zabrał mu wszelkie przyciski i wymusił obsługę gestami. Najbardziej irytujące było to, że nie można przesunąć palcem mapy ciągnąc nim od krawędzi - bo wtedy rozwija się menu z lewe. Dziękuję, postoję.
Misiek_86
Nowy

Post autor: Misiek_86 »

Skorzonera pisze: 15 lut 2026, 00:35 No i cóż - kupiłem, 65s. Ale nie ze względu na czujniki, a ładniejszy kolor obudowy :D Nieco ponad 200zł to w perspektywie wielu lat prawie nic.
Jaką dokładność masz?
ODPOWIEDZ