Nuvi 255W (opis z obrazkami)

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, Alf/red/, Artur, wojtek, sdsyc

Nuvi 255W (opis z obrazkami)

Postprzez Alf/red/ » So, 14 cze 2008 11:08

Z nowym "prosto z taśmy" Nuvim 255WT (W czyli szeroki ekran, T czyli z odbiornikiem TMC, którego nawet nie włączałem) zapoznałem się w ubiegły czwartek, zrobiłem z nim do teraz jakieś 200 km używając CNE oraz UMP-pcPL. Ogólnie mówiąc ten model mi się spodobał, a właściwie jedyne, czego mi brakowało, to bluetooth i komunikacja z komórką (przyzwyczaiłem się w mojej 360'tce, no cóż).

Pierwsze zaskoczenie: znalazł swoją pozycję w niewiele ponad 30 sekund - jak na świeżo włączony sprzęt, to wynik zaskakująco dobry. Zresztą i później często miałem wrażenie, że łapie sygnał "bardziej w pokoju" niż znane mi wcześniejsze modele.

Drugie zaskoczenie: zapisuje przebyty ślad. Ojej! Wreszcie! I to rzeczywisty, a nie przyciągnięty do drogi! Ale... z tym przyciąganiem to nie tak. Przyciąga. Trochę mniej, niż na przykład model 760 (w tym miejscu w realu jest rondo, a nie skrzyżowanie):
Obrazek
ale jednak:
Obrazek
(jechałem tak samo). No cóż, trzeba będzie robić sztuczki z wyciąganiem karty z mapą. Bo oczywiście żadnej opcji "wyłącz przyciąganie" nie znalazłem.

Bo ten model jest równie oszczędny w opcjach, co inne. Może trochę bogatsze menu, niż w 200, ale nadal mało do "dłubania". No cóż, taka filozofia firmowa.

Acha, załączona CNE jest w wersji "prawie cała Europa", nie tylko CZ/SK/DE/AU, jak to było w modelach 200. No ale Kosowa nie ma, chyba nie łudziliście się? 8)

No dobra, ale jak się zachowuje w czasie jazdy? Tu też kilka miłych zaskoczeń. Najpierw na zakręcie. Tak płynnie obracał widok, że aż przyjemnie popatrzeć. W pierwszej chwili podejrzewałem, że ma wbudowany kompas. Nie jakieś dwa czy trzy skoki przy obrocie o kąt prosty, ale prawie że płynnie. To trzeba samemu zobaczyć.

W czasie nawigacji też jest przyjemniej. Z racji dużego ekranu zmieniono troszkę rozkład pól, i teraz to wygląda np. tak:
Obrazek
Zwracam uwagę na jednoczesną obecność prędkości, oraz następnego skrętu. Wprawdzie skręt na "normalnym" skrzyżowaniu jest zapowiedziany przez zwykłą złamaną strzałeczkę, ale na "ostrych" skrzyżowaniach jest milej, a na rondach to już w ogóle czad:
ObrazekObrazek
Co nie? Schemacik pokazuje, jak przez to rondo się przebić. Chociaż zapowiedzi głosowe zostały po staremu "zjedź z ronda drugim zjazdem w prawo".

I jeszcze jedna nowość - podpowiedź w czasie szukania celu:
Obrazek
która wysuwa się sekundę czy dwie po wybraniu punktu albo ulicy docelowej.

Tabelka porównawcza na garmin.com narobiła mi smaka na TTS w tym modelu. Niestety, na dziś nie ma takich języków w WebUpdaterze (patrzcie też uwagę pg poniżej). Powtarzam: nie ma TTS - tabelka na garmin.com ma błąd.

I chyba ostatnie jak na razie przyjemne zdziwienie - planowana trasa może mieć kilka punktów pośrednich (!). Niestety nie można ich sortować ani nawet usuwać.

Oczywiście nie ma też w tym modelu bluetootha (już pisałem) ani obsługi mp3/audiobooków. Tak jak i w innych 2x0, kabel ładowarki włącza się obok uchwytu na szybę. Nie ma futerału. Ale to było wiadome wcześniej, czy do przewidzenia.

Mimo tych wszystkich nowości znalazłem pewną spuściznę po poprzednich modelach:
Obrazek :lol:


:arrow: Jaka będzie cena tego cuda? W Stanach Garmin sugeruje około 850zł, w tym momencie jeden z polskich sklepów sprzedaje za tyleż właśnie. Garmin ceny ogłosi dopiero pod koniec tygodnia, ale powiem, że będzie niewiele większa - a na pewno niższa, niż się spodziewałem ;-)

Jak bym go ocenił? No cóż, od modelu 200 jest dużo lepszy, chociaż nie wiem, czy aż dwa razy (N200 w MM czy Euro widziałem po 450zł, a pewnie są już taniej). Od modelu 760 ciut gorszy (o bajery co prawda: MP3/FM/BT/punkty pośrednie), ale i ciut tańszy. Gdyby nie brak BT, to bym zmienił 360 na właśnie niego.

Za możliwość testów podziękowania dla Garmin Polska (czyli Excel).
Ostatnio edytowano Wt, 17 cze 2008 23:55 przez Alf/red/, łącznie edytowano 2 razy
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1090
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez popej » So, 14 cze 2008 13:56

Rzeczywiście ma TTS? Według opisu na garmin.com nie powinien mieć.

Tak czy inaczej, wygląda na to, że modele 2x0 i 2x0W nagle stały się mało atrakcyjne.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6841
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nuvi 255W

Postprzez Janeo » So, 14 cze 2008 17:33

Alf/red/ napisał(a):- ma TTS.

Gdzieś słyszałem o TTS dla Nuvi 255W, ale w specyfikacjach go nie znajduję. Jeśli rzeczywiście on posiada TTS, to czy pytanie, czy on jest polski. Wątpię, bo w porównaniu do syntezy języka angielskiego, polska synteza jest w powijakach. Poza tym TTS to gadżet.
Drugie pytanie, czy w ogóle warto go kupować, jeśli Nuvi 760 jest droższy tylko o 200 zł.
J.
--------------------------
Janeo
Bywalec
 
Posty: 138
Dołączył(a): Pt, 21 mar 2008 10:21
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez pelsta » So, 14 cze 2008 18:39

Ciekawy jestem co by się stało, gdyby do Nuvi 2x0 wgrać firmware z Nuvi 2x5. Niestety na stronach Garmina nie znalazłem softu do Nuvi 205.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1
OSM + UMP-pcPL
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 876
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Postprzez frasun » So, 14 cze 2008 18:54

pelsta napisał(a):Ciekawy jestem co by się stało, gdyby do Nuvi 2x0 wgrać firmware z Nuvi 2x5.

Tego nie da się zrobić. :(
Szczerze mówiąc zmiany w prędkości Nuvi 255 są tak znaczące, że wskazują nie tylko na zmiany SW, ale również na nowy HW. To, co mnie uderzyło w porównaniu z Nuvi 3X0, 6X0, 7X0 i serią 200, to bardzo szybkie przewijanie mapy w 255. Owszem opóźnienia się pojawiają, ale dopiero i tylko przy przewijaniu mapy bazowej, która posiada profil DEM i znane z colorado cieniowanie terenu. Mapy CNE, GPMapa i UMP, które testowałem działają płynnie zarówno w trybie symulacji jak i w czasie ręcznego przewijania mapy.
Alfred napisze więcej o 255 i jego zachowaniu w czasie jazdy, ale moje odczucia, po 15 minutowej zabawie są bardzo pozytywne. ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez pelsta » So, 14 cze 2008 19:09

Będę śledził temat. Jak mi się skończy gwarancja to jednak spróbuję :)
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1
OSM + UMP-pcPL
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 876
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Postprzez PouchX » So, 14 cze 2008 22:17

pelsta napisał(a):Ciekawy jestem co by się stało, gdyby do Nuvi 2x0 wgrać firmware z Nuvi 2x5. Niestety na stronach Garmina nie znalazłem softu do Nuvi 205.


Zapomnij. Nie da rady. N2xx odrzuci plik z firmware od 255
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4512
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez conrdd » N, 15 cze 2008 10:45

Jeśli dobrze kojarzę sprzętowo nuvi 205 i 255 są identyczne - różnią sie jedynie zasięgiem map. Dobrze kojarzę?
conrdd
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt, 21 mar 2008 9:56

Postprzez popej » N, 15 cze 2008 10:51

Mam nadzieję, że firmware nie da się załadować, bo 2x5 to zupełnie inny sprzęt niż 2x0, bazuje podobno na platformie Cartesio:
http://www.st.com/stonline/products/lit ... /13967.pdf

Firmware jest już dostępny:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2089
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6841
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez pelsta » N, 15 cze 2008 11:32

Skopiowałem plik nuvi2x5_regionfileonly__270.gcd do Nuvi 200, zmieniłem nazwę na GUPDATE.GCD i nic. Nuvi go zupełnie zignorował. :(
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1
OSM + UMP-pcPL
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 876
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Postprzez PouchX » N, 15 cze 2008 14:54

pelsta napisał(a):Skopiowałem plik nuvi2x5_regionfileonly__270.gcd do Nuvi 200, zmieniłem nazwę na GUPDATE.GCD i nic. Nuvi go zupełnie zignorował. :(


Jakby to było takie proste to przecież nikt by nie kupował N255.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4512
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez pelsta » N, 15 cze 2008 15:23

PouchX napisał(a):Jakby to było takie proste to przecież nikt by nie kupował N255.

Ja akurat mam na myśli N205.

Dlaczego nie?

Kod: Zaznacz cały
nüvi® 205
Suggested Retail Price: $ 213.32 USD


Kod: Zaznacz cały
nüvi® 200
Suggested Retail Price: $ 213.32 USD


Nie znam polityki Garmina. Może Nuvi205 ma być następcą Nuvi200?
Przecież Vistę też możesz w prosty sposób zainstalować na sprzęcie projektowanym dla XP, godząc się że niektóre funkcje po prostu nie będą działały.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1
OSM + UMP-pcPL
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 876
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Postprzez popej » N, 15 cze 2008 15:31

Vista rozpoznaje sprzęt. Firmware tego nie robi.

Załadowanie innego firmware, to byłoby tak, jakbyś podmieniał kości BIOS-a dla różnych płyt głównych. Jak sprzęt nie będzie praktycznie identyczny, to nie zadziała. A nawet może zniszczyć urządzenie.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6841
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez pelsta » N, 15 cze 2008 17:28

popej napisał(a):Jak sprzęt nie będzie praktycznie identyczny, to nie zadziała.

No właśnie. Nie musi być identyczny.
Vista to był tylko przykład. Osobiście tego rodzaju "podmiankę" robiłem na odtwarzaczach MP3/MP4. No i zyskiwałem nową funkcjonalność bez zmiany HW tylko FW.
Ogólnie jest wiadomo, że producenci celowo blokują programowo pewne funkcje w urządzeniach, żeby za pół roku wypuścić z wielką pompą "nowy" model.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1
OSM + UMP-pcPL
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 876
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Postprzez Zachu » N, 15 cze 2008 18:56

POI z plikami wav obsługuje ?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7348
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości