jnxer - program do map JNX
Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX
jnxer - program do map JNX
Witam,
Napisałem programik do przeglądania i drobnych edycji map JNX.
14-04-2014 wersja 6.2
27-03-2014 wersja 6.1
17-03-2014 wersja 6.0
28-02-2014 wersja 4.2.1
27-02-2014 wersja 4.2
14-07-2013 wersja 1.8
9-07-2013 wersja 1.6
7-07-2013 wersja 1.5
24-06-2013 wersja 1.1
23-06-2013 pierwsza publikacja
Program wystarczy rozpakować gdziekolwiek.
Można skojarzyć rozszerzenie .jnx z programem.
Zalecam wykonanie kopii zapasowych edytowanych plików.
Edytować można
Dla całej mapy:
- JNX Version (dopuszczalne wartości 3, 4)
- Product ID (mapy o takim samym ID są wspólnie wybierane w eTrexie)
- Product Name (wyświetla BaseCamp i eTrex)
- ZOrder (dopuszczalne wartości 0 do 100)
- Detail Level (wyświetla BaseCamp)
Dla poszczególnych Leveli:
- eTrex Scale -> JNX Scale (wybieranie z listy)
- Copyright (wyświetla BaseCamp)
- Name
- Description
Polecenia
OpenJNX
LoadGPX - Wczytuje z pliku .gpx waypointy i ślady. Wszystkie ślady z pliku zostają połączone w jeden.
DrawGrid
RedrawMap
DeleteTiles - Polecenie ukazuje się, gdy są zaznaczone (LMB+Ctrl) na mapie kafelki do skasowania. Zapisanie zmian bezpośrednio do oryginalnego pliku mapy. Odbywa się bardzo szybko. To polecenie wybieramy na własną odpowiedzialność.
PrevLevel
NextLevel
Quality - Zmiana jakości/szybkości skalowania kafelków. Skalowanie Quality1 w skalach 1/8, 1/4, 1/2, 1/1 przebiega nieco szybciej.
UpdateMap - Zapisanie zmian bezpośrednio do oryginalnego pliku mapy. Odbywa się bardzo szybko. To polecenie wybieramy na własną odpowiedzialność.
SaveMap - Zapisanie zmian jako nowej mapy.
SaveLevel - Wyodrębnia zaznaczony Level i zapisuje jako nową mapę.
SaveTiles - Zapisanie wszystkich kafelków w postaci pojedynczych plików .jpg.
Ini
AutoLoadWaypoints - Pełna ścieżka do pliku z waypointami, które będą wczytywane przy każdym uruchomieniu programu.
JNXPath
GPXPath
Scale
Latitude - Szerokość geograficzna środka mapy we współrzędnych JNX.
Longitude - Długość geograficzna środka mapy we współrzędnych JNX.
DrawGrid
Left
Width
Height
Napisałem programik do przeglądania i drobnych edycji map JNX.
14-04-2014 wersja 6.2
27-03-2014 wersja 6.1
17-03-2014 wersja 6.0
28-02-2014 wersja 4.2.1
27-02-2014 wersja 4.2
14-07-2013 wersja 1.8
9-07-2013 wersja 1.6
7-07-2013 wersja 1.5
24-06-2013 wersja 1.1
23-06-2013 pierwsza publikacja
Program wystarczy rozpakować gdziekolwiek.
Można skojarzyć rozszerzenie .jnx z programem.
Zalecam wykonanie kopii zapasowych edytowanych plików.
Edytować można
Dla całej mapy:
- JNX Version (dopuszczalne wartości 3, 4)
- Product ID (mapy o takim samym ID są wspólnie wybierane w eTrexie)
- Product Name (wyświetla BaseCamp i eTrex)
- ZOrder (dopuszczalne wartości 0 do 100)
- Detail Level (wyświetla BaseCamp)
Dla poszczególnych Leveli:
- eTrex Scale -> JNX Scale (wybieranie z listy)
- Copyright (wyświetla BaseCamp)
- Name
- Description
Polecenia
OpenJNX
LoadGPX - Wczytuje z pliku .gpx waypointy i ślady. Wszystkie ślady z pliku zostają połączone w jeden.
DrawGrid
RedrawMap
DeleteTiles - Polecenie ukazuje się, gdy są zaznaczone (LMB+Ctrl) na mapie kafelki do skasowania. Zapisanie zmian bezpośrednio do oryginalnego pliku mapy. Odbywa się bardzo szybko. To polecenie wybieramy na własną odpowiedzialność.
PrevLevel
NextLevel
Quality - Zmiana jakości/szybkości skalowania kafelków. Skalowanie Quality1 w skalach 1/8, 1/4, 1/2, 1/1 przebiega nieco szybciej.
UpdateMap - Zapisanie zmian bezpośrednio do oryginalnego pliku mapy. Odbywa się bardzo szybko. To polecenie wybieramy na własną odpowiedzialność.
SaveMap - Zapisanie zmian jako nowej mapy.
SaveLevel - Wyodrębnia zaznaczony Level i zapisuje jako nową mapę.
SaveTiles - Zapisanie wszystkich kafelków w postaci pojedynczych plików .jpg.
Ini
AutoLoadWaypoints - Pełna ścieżka do pliku z waypointami, które będą wczytywane przy każdym uruchomieniu programu.
JNXPath
GPXPath
Scale
Latitude - Szerokość geograficzna środka mapy we współrzędnych JNX.
Longitude - Długość geograficzna środka mapy we współrzędnych JNX.
DrawGrid
Left
Width
Height
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2014, 20:48 przez pelsta, łącznie zmieniany 17 razy.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Re: jnxer - program do map JNX
A ja nie miałem na czyn JNX-ów obejrzeć
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Przeglądanie map, przeglądaniem, ale możliwości edycji parametrów mapy, w tym ID większego niż 99 w połączeniu z poleceniem UpdateMap - super .
Podziękowania dla autora.
Podziękowania dla autora.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Na ID jedynym ograniczeniem jest ID>=0.
ZOrder musi być od 0 do 100, w przeciwnym wypadku bez ostrzeżenia ustawiam 30.
Edit
Bardzo ważna aktualizacja do wersji 1.6
ZOrder musi być od 0 do 100, w przeciwnym wypadku bez ostrzeżenia ustawiam 30.
Edit
Bardzo ważna aktualizacja do wersji 1.6
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Sprawdzałem na dwóch komputerach i nie działa polecenie LoadGPX. Plik GPX raczej nie jest uszkodzony bo otwiera go zarówno MapSource jak i MapEdit ++.
Program przedstawia się jako wersja 1.5 a nie 1.6 (sciągnąłem jnxer_1.6.7z).
Program przedstawia się jako wersja 1.5 a nie 1.6 (sciągnąłem jnxer_1.6.7z).
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
Numer wersji poprawiony - niebawem podeślę.
@PiK
Znowu zapomniałem o ustawieniach regionalnych w systemie
@PiK
Znowu zapomniałem o ustawieniach regionalnych w systemie
Ostatnio zmieniony 14 lip 2013, 10:27 przez pelsta, łącznie zmieniany 1 raz.
Staszek
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Teraz jest ok. Dzięki
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
Aktualizacja do wersji 1.8.
- poprawiłem wczytywanie plików .gpx,
- ulepszyłem wyświetlanie map,
- dodałem kilka opcji dla usera,
- małe zmiany GUI.
- poprawiłem wczytywanie plików .gpx,
- ulepszyłem wyświetlanie map,
- dodałem kilka opcji dla usera,
- małe zmiany GUI.
Staszek
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
@ Pelsta
Utworzenie tego programu to święty pomysł, jako użytkownik dorzucę coś od siebie,
czy jest możliwe żeby na belce górnej była wyświetlana nazwa pliku, w tej chwili jest wyświetlana nazwa pliku źródłowego, z którego został utworzony jnx.
W przypadku, gdy mamy więcej niż jeden plik jnx utworzony z tego samego pliku źródłowego podczas przeglądania nie ma informacji, który jnx jest wyświetlany,
wybór pliku do wyświetlania jest z „List of Maps”. Można obejść się bez tej zmiany zapisując plik ze zmienionym „Product Name” lub nadając jnx różne znaczniki „Product ID”.
Mam jeszcze jeden pomysł, chodzi o dodane funkcji „zamknij”, tak żeby było można wczytać jnx z innego katalogu bez powtórnego uruchamiania programu.
Nie odbierz tego, jako krytykę, to tylko luźne sugestie, bez proponowanych zmian Twój program jest naprawdę świetny.
Utworzenie tego programu to święty pomysł, jako użytkownik dorzucę coś od siebie,
czy jest możliwe żeby na belce górnej była wyświetlana nazwa pliku, w tej chwili jest wyświetlana nazwa pliku źródłowego, z którego został utworzony jnx.
W przypadku, gdy mamy więcej niż jeden plik jnx utworzony z tego samego pliku źródłowego podczas przeglądania nie ma informacji, który jnx jest wyświetlany,
wybór pliku do wyświetlania jest z „List of Maps”. Można obejść się bez tej zmiany zapisując plik ze zmienionym „Product Name” lub nadając jnx różne znaczniki „Product ID”.
Mam jeszcze jeden pomysł, chodzi o dodane funkcji „zamknij”, tak żeby było można wczytać jnx z innego katalogu bez powtórnego uruchamiania programu.
Nie odbierz tego, jako krytykę, to tylko luźne sugestie, bez proponowanych zmian Twój program jest naprawdę świetny.
Oregon 650 T
Bez przesady...meridian pisze:święty pomysł
Na górnej belce programu wyświetlana jest nazwa pliku jnx, z którego mapa jest aktualnie wyświetlana w programie.meridian pisze:czy jest możliwe żeby na belce górnej była wyświetlana nazwa pliku, w tej chwili jest wyświetlana nazwa pliku źródłowego, z którego został utworzony jnx.
Po zapisaniu zmian poleceniem UpdateMap nadpisywany jest oryginalny plik i jego nazwa nie zmienia się.
Po zapisaniu zmian poleceniem SaveMap tworzony jest nowy plik w tym samym katalogu co oryginał i posiada nazwę pliku oryginalnego z dodanym sufiksem _saved. W takiej sytuacji powinna zmienić się także nazwa pliku na górnej belce programu i w tabelce List of Maps a sama tabelka - automatycznie odświeżona.
Czy to rozwiązałoby problem, na który zwróciłeś uwagę?
Taka funkcja jest zbędna. Jeżeli chcesz wczytać mapy z innego katalogu to użyj polecenia OpenJNX i wyszukaj mapę w jakimkolwiek innym katalogu. Tabelka List of Maps zostanie wypełniona mapami z tego nowego katalogu.meridian pisze:dodane funkcji „zamknij”, tak żeby było można wczytać jnx z innego katalogu bez powtórnego uruchamiania programu.
Żadna krytyka Po prostu zwróciłeś uwagę na błędy.meridian pisze:Nie odbierz tego, jako krytykę
Upubliczniając program na forum liczyłem właśnie na takie uwagi od userów.
Staszek
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
He….he, racja, nie wiem, czemu wcześniej nie skorzystałam z opcji otwórz ( powtórnie) .pelsta pisze:wyszukaj mapę w jakimkolwiek innym katalogu.
O to chodzi, że nie jest wyświetlana nazywa pliku jnx, tylko Product Name, w tym przypadkupelsta pisze:Na górnej belce programu wyświetlana jest nazwa pliku jnx, z którego mapa jest aktualnie wyświetlana w programie.
Test_gorysowie_11 i Test_2_gorysowie_11, to nazwy plików, wyświetlana jest nazwa Product Name.
Zmiana Product Name + zapis, działa.
Oregon 650 T
Na Twoim screenie nie widzę plików o takich nazwach.meridian pisze:w tym przypadku Test_gorysowie_11 i Test_2_gorysowie_11, to nazwy plików
Z tabelki List of Maps wynika, że załadowałeś pliki o nazwach:
Test_2_gorysowie.jnx
Test_gorysowie.jnx
Test_gorysowie_saved.jnx
Nieporozumienie z nazewnictwem?
Staszek
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Zgadza się (bela belce nie równa).pelsta pisze:Nieporozumienie z nazewnictwem?
Pełna ścieżka dostępu wraz z nazwą wyświetlanego pliku,
tak jak napisałeś jest na "górnej belce".
wrzeczywistości jest mniej czytelna niż na załączonym obrazku.
Oregon 650 T